Нина-Никол Хамилтън: Щастлива съм, че Националните награди за правосъдие са събитие от национален мащаб

17149
Нина-Никол Хамилтън: Щастлива съм, че Националните награди за правосъдие са събитие от национален мащаб
Снимка: сп. Hilife

В навечерието на петото издание на конкурса "Национални награди за правосъдие", Actualno.com разговаря с лицето, благодарение на което инициативата видя бял свят - г-жа Нина-Никол Хамилтън, която е водеща на предаването "Темида – цената на истината" в телевизия "Евроком".

Г-жо Хамилтън, какво очаквате от тазгодишното, пето издание на Националните награди за правосъдие?

Първо, много се радвам, че самите колеги-юристи определят Националните награди за правосъдие като най-престижния форум. Горда съм от факта, че 90% от номинираните присъстват, а тези, които не присъстват – изпращат свои представители и съм безкрайно щастлива, че няма номиниран, който да е отказал номинацията си. Никога не съм очаквала, че призовете ще се разраснат до национален мащаб и че най-значимите институции ще подкрепят събитието ... и не само това – с удоволствие помагат и участват в организацията.

Тази година имаме годишнина, ще се направи една ретроспекция на печелилите до този момент. Няма как да има бал без изпълнители – ще пеят Яна Овчарова, Боряна Пантелеева и малките сладури от школата "Мюзик Бокс" с вокален педагог Катина Димитрова и художествен директор Етиен Леви. Към благотворителната ни част за първи път ще има търг, а не само томбола – най-известните български художници дават картините си, за да се събират повече пари за децата. Няма как да не спомена Илия Желев, Моно Петра, Иван Яхнаджиев, Николай Янакиев и още, и още. Очаквам да сме много по-добри от предишните четири години и явно ще е така, защото над 150 души вече са потвърдили присъствие.

Има ли нови категории и колко са номинираните във всяка категория?

Всяка година гледаме да се развиваме във възходяща посока и да добавяме нещо ново – добавили сме категории за синдик и съдебен изпълнител и между другото колегите много се зарадваха, че вече са част от Националните правосъдни награди. Номинираните са между трима и петима в отделните категории. Категорията, която не подлежи на номинации, е Гран При за особени заслуги към правото – за петата годишнина на изданието с бутиковите статуетки Темида ще си тръгнат професорите Сашо Пенов и Васил Мръчков.

Имената на номинираните в отделните категории не се обявяват предварително – според Вас, това помага или пречи за популярнизирането на събитието и обмисляте ли промяна в бъдеще?

Благотворителният юридически бал, част от който са и правосъдните награди, може да се похвали с лавинообразна популярност. За всеки юрист е чест да попадне сред номинираните, така че в тази връзка не е кой знае колко важно имената на номинираните да се знаят предварително, пък и така запазваме момента на изненадата. Съвсем по-различно е усещането в залата и напрежението е много по-голямо, когато се пускат видеовизитките на всеки номиниран на видеостената.

Знаем, че инициатива на Националните награди за правосъдие е и дарителска кампания за деца, болни от церебрална парализа. Каква сума беше събрана миналата година и очаквате ли тази година дарението да е още по-голямо?

Българинът е добър човек, свикнал да помага. Затова аз съм много щастлива, че всяка година успяваме да помогнем на няколко болни деца. Сумата за 4-те години надхвърля 20 000 лева, което може да не е много, но все пак е помощ. Тази година, освен на дечица с церебрална парализа, ще се опитаме да помогнем на едно 8-годишно момиченце, което буквално се бори за живота си да не изпадне в мозъчна смърт. Трябват му 30 000 лева за животоспасяваща операция в Германия и наистина е въпрос на дни сумата да се събере.

Предвиждате ли и други благотворителни инициативи като част от Националните награди за правосъдие в бъдеще?

Да, предвиждаме да направим Фондация и да се помага целогодишно на нуждаещи се деца и възрастни хора, както и на болни и бедни пенсионирани юристи.

Какво е Вашето мнение за правосъдието у нас и за мониторинговия доклад на ЕК?

Аз самата съм наясно, че е постигнат напредък в препоръките – все пак са минали 10 години, но е нужно още работа, още мобилизация. Наистина се надявам на една обективна оценка до края на мандата на тази комисия.

Странно е, че всъщност доклада беше въведен през 2007-ма година, заради очевидни проблеми в съдебните системи на България и Румъния, както и борбата с корупцията ...и вече 10 години ЕК не взима решение да го прекрати. Може би това е така, защото държавата едва ли не отказва да се бори с корупцията, което е залегнало и в мониторинговия доклад. Шокиращо е и, че Брюксел отправя много остри критики към Народното събрание за непрозрачния законодателен процес. От доклада на ЕК става ясно, че тази "реформа" се оценява като посегателство върху независимостта на българския съд. Напредък е отчетен по три от общо 17 показателя – правото на магистратите да избират пряко представителите си във Висшия съдебен съвет (ВСС) и борбата с организираната престъпност. В доклада се казва, че "видимото насилие" в страната е намаляло за последните десет години. В същото време ЕК продължава да настоява за структурни промени в прокуратурата и отчетност на главния прокурор. Искрено се надявам България да изпълни оставащите препоръки в близко бъдеще.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю