Новите възможности в София – разговор с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ВИДЕО)

9266
Новите възможности в София – разговор с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ВИДЕО)
Снимка: Столичен общински съвет

През настоящата седмица Столичният общински съвет обяви инициативи, с които безспорно ще промени живота в столицата. От гледна точка норма тези идеи още не са факт – но вече има конкретни предложения. За да разкаже повече за всяка една идея, в Студио Actualno гостува председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Градският транспорт – нови билети, нови карти, нови възможности

Още в началото на седмицата тази инициатива беше подробно представена именно от г-н Георгиев. В Студио Actualno обаче той направи важни уточнения.

На първо място – говорим все още на ниво идеи и проекти, не нещо, което вече е в сила. Освен това – дори тази инициатива да се превърне в реалност, хартиеното билетче за градския транспорт ще остане! Много е важно това да бъде добре разбрано, защото ми се струва, че не беше изяснено, поясни председателят на СОС. А по отношение на новите опции – да си купиш билет за време, Георгиев обясни следното – говорим за това в рамките на 30 или 60 минути, според това какъв билет си купуваш, да успееш да се прекачиш т.е. да смениш превозно средство от един вид транспорт с превозно средство от същия вид или с такова от друг вид. Тази опция се прави с идеята да бъдат привлечени хора, които не ползват толкова често градски транспорт – за тях с новата възможност ще е по-евтино, но и ще трябва да проявят съобразителност с времето.

Новите билети ще дават възможност след като се качите на едно превозно средство от градския транспорт, в рамките на 30 минути (или 60 минути, според билета) да го смените с друго колкото пъти искате.

„Ако нямаме достатъчно аргументиран анализ, няма да приемем решенията“ - така Георгиев отговори на въпрос на каква база е правен анализът и дали не се опасява, че може пак да има съдебно дело за цената на билетите, когато един от аргументите беше, че не е имало достъпен и правдив анализ с изчисления защо билетчето за еднократно пътуване става 1,60 лв.. Председателят на СОС подчерта – анализ на идеята за нови билети и карти и цената им има от всички общински транспортни дружества и той е всеобхватен.

Училищните автобуси – с предимство в трафика

Интересна инициатива е и подготовката да бъде създадена единна база с всички лицензирани училищни автобуси, които работят на територията на Столична община. Тя ще бъде на разположение на КАТ. Базата е необходима, за да може полицията да е наясно, че съответното превозно средство може да ползва бус лента – защото сега КАТ не може да отличи тези автобуси от превозните средства от градския транспорт. Иначе по закон училищните автобуси могат да ползват бус лентата. За София става въпрос за 100 автобуса, с 2000 деца. А базата е част от проект за наредба – за да бъде урегулирано всичко.

По-малко фойерверки и пиратки без да убиваме тотално доброто настроение

На обществено обсъждане вече е проект за наредба, според която да не може да се ползва пиротехника без разрешение освен на Нова година. Ако тази наредба стане факт, със сигурност ще важи от догодина, може би от края на февруари, поясни пред Студио Actualno Георги Георгиев.

Какво се планира – който иска да използва пиротехника (с изключение на Нова година, тогава е свободно), да търси разрешение от районния кмет и полицията да бъде уведомена. Планирани са обаче ограничения – няма да може да се гърмят пиратки и фойерверки в близост до места като детски градини или храмове на вярата. Проектът не включва точно разстояние, словосъчетанието „в близост“ ще е преценка на съответния кмет. За всеки, който е получил разрешение, ще има информация в специална секция на сайта на всяка районна общинска администрация. Възможно е да трябва да уведомява и съседите, но това все още не е условие в проектонаредбата – след приключване на общественото обсъждане ще стане ясно.

Георги Георгиев беше категоричен – с тази инициатива възприемаме европейски опит. Постоянните гърмежи не може да са ежедневие в една европейска столица – от разговорите ми в рамките на обсъжданията на темата осъзнах колко важно и травмиращо може да е с например с деца със специални потребности, когато няма контрол върху използването на пиротехника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com