Образование в колапс: Българските университети липсват в световните класации (ВИДЕО)

13072

По данни на Агенцията по заетостта са свободни около 200 хиляди работни места. Как да порастне икономиката? Как да привлечем инвеститори, след като имаме този проблем? В Студио Actualno говорим с доц. д-р Щерьо Ножаров, той е редовен преподавател в УНСС и научен секретар на катедра „Икономикс“ , както и икономочески съветник на БСК.

Кой работи? Има ли начин да се развива бизнаса ако няма подготвени кадри?

Свиващата се активна работна сила е много голям проблем, това не се отнася само за България, но тук много силно се усеща. Имаме отделно свиване дори и при държавите, които са членки на Еврозоната. Причините са, че младите хора от една страна да учат в чужбина, интегрирайки се там - те най-често остават да работят там. От друга страна има много разговори, че възнагражданията в България са ниски, това е така, но със сигурност не е единствената причина. Много други причини има свързани с развитието на младите семейства, състояние на околна среда, здравеопазване, образование, качество на институционална среда. Например - един човек възпитан в определени принципи усещането и обвиненията за корупция вероятно много го изнервят. Когато си говоря с мои студенти чувам точно това - те искат да живеят в подредена държава. Причините наистина са много. Това което се вижда, че България чака ЕС да я натисне и да я принуди да направи реформи. Какво имам предвид? Не виждаме реформи в държавните бюджети, но виждаме заложени реформи в плана за възстановяване и устойчивост. Бюджета не предлага дори публични инвестиции, защото капиталовите разходи се използват като антицикличен буфер. Това, че се залагат, а не се правят - на края на годината се отчита или по- малък дефицит, или дори излишък.

Какво планират да правят вашите студенти, когато завършат?

Техните очаквания са да получат едно качествено образование, но ние знаем, че българските университети липсват в световните класации за най-добри университети в света. Докато Турция например има 11 университета в ТОП 1000, дори има един в ТОП 500, Хърватска има, Румъния има и т.н. България има един, който от време на време влиза и излиза на последно място. Това тях ги вълнува, те искат да са завършили престижни български университети.

Учебните планове съвсем формално отчитат интересите на бизнеса. В голяма степен студентите си остават само теоретично подготвени с неактуализирани учебници, те го виждат това. Вече има безплатни учебници в интернет по макроикономика на университети от Бръшляновата лига и всеки може да сравни, колко стари са нашите учебници. Важно е за бизнеса да получи подготвени кадри от университетите, защото иначе бизнеса инвестира пари за да обучава завършили сдуденти. Между 6 и 18 месеца допълнителна квалификация или обучение, което са загуба на време и средства. Защо Естония, Литва, Латвия, които са много по- малки от България, имат много по- малка работна сила, но БВП е 2,5 пъти по-голям от българския, на човек от населението.

Как става това?

С качествено образована работна сила. Най-големият проблем не е свиването на активната работна сила, а нейната реална квалификация. Има вече гъвкави университети и в България, но този процес едва стартира през 2022г. а трябваше да е стартирал много по-рано.

Реформата в образованието ще привлече и инвестиции. Днешните инвеститори не очакват просто ниски данъци и пътища до производствената площадка. Нашите закони за насърчаване на инвестициите решават проблеми от преди 70 години, а новите инвеститори очакват развитие на научно- изследователски лаборатории и центрове, от които да заимстват кадри, които частично да работят при тях и в университета си.

Защо Министество на образованието и на културата имат едни от най-ниските бюджети?

Какво може да накара млади хора да се върнат в България?

Вижте цялото интервю!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю