Операция "Жълти стотинки" - шансът за работа е шанс за живот

18245
Операция "Жълти стотинки" - шансът за работа е шанс за живот

Операция „Жълти стотинки“ е национална дарителска кампания, която VIVACOM стартира през 2010 година. Целта й е да набира средства за различни социални каузи, като дава възможност на всеки човек да помогне с малки суми по свой избор, а телекомът удвоява събраните в магазините му средства. Всяка година към инициативата се присъединяват все повече малки и големи фирми, които също даряват средства, продукти и услуги.

Първото издание на инициативата се провежда в подкрепа на деца с аутизъм, а от 2011 г. до 2013 г. кампанията събира средства за фондация „Надежда за малките“, която осигурява подслон за изоставени бебета. Благодарение на събраните средства в кампанията, фондация успя да отвори втора за страната „Малка къща“ от семеен тип за настаняване на изоставени деца до 3 години и да поддържа пълноценното съществуване на двете жилища.

За новата кауза на Операция „Жълти стотинки“ разказват Симона Чаръкчиева – Съветник Корпоративна социална отговорност във VIVACOM и Теодора Колева – Изпълнителен директор на Фондация за социална промяна и включване.

Какви са резултатите от миналогодишната кампания „Жълти стотинки” и какви са тазгодишните ви очаквания?

С.Ч.: През месец ноември 2014 г. стартира петото поредно издание на Операция „Жълти стотинки“. След като предишните четири години инициативата се провеждаше в подкрепа на деца с аутизъм и изоставени новородени, миналата година се насочихме към друг много сериозен проблем в обществото ни – съдбата на младежите без родители, които на 18 години напускат социалните домове и остават на улицата. Те остават абсолютно сами, без подкрепа и без каквито и да било умения да се справят сами с живота си. Шанс да си стъпят на краката и да поемат живота си в ръце им дават наблюдаваните жилища „Дом Възможност“, ръководени от Фондация за социална промяна и включване. Именно в тяхно лице видяхме доверен партньор, заедно с когото да проведем петото издание на Операция „Жълти стотинки“.

Стартирахме през октомври с известно притеснение, че може би новата кауза няма да се приеме така позитивно от широката общественост и хората няма да са склонни да помагат така, както го правеха за малките изоставени бебета. Няколко месеца по-късно сме щастливи да обявим резултатите – събрани средства в размер на 105 000 лева, които включват както пари, така и жизнено необходими за младежите продукти и услуги, например медицински и стоматологични грижи. Оказа се, че давайки повече гласност на проблема, хората осъзнават тежката съдба на засегнатите момичета и момчета и са напълно готови да им дадат шанс за пълноценно развитие в обществото. Доказателства за това е и фактът, че няколко от младежите започнаха стажове и работа след старта на кампанията. Работодателите проявяват доверие към тях, което е първата крачка за едно по-добро бъдеще.

Конкретен позитивен пример за това, че шнасът за работа означава шанс за живот, е Стелиан. Той е дружелюбно, винаги спретнато и малко притеснително момче. Звучи необичайно за дете, израснало в социален дом, но може би заради тези свои качества Стели не попада в лапите на уличния живот и престъпността. Той избира по-трудния път – да се образова и да търси почтена работа. Завършва успешно професионалната гимназията по туризъм в Габрово и след дипломирането си се присъединява към „Дом Възможност” в града. Обръща се към защитеното жилище, с надеждата да намери съмишленици, приятели и възможност за работа.

Дома за стари хора в Сливен се включи в акцията "Жълти стотинки"

Настанените в Дома за стари хора в Сливен се включиха в акцията "Жълти стотинки", съобщиха от пресцентъра на общината. Възрастните хора...

Само около месец след влизането си в програмата, Стели започва работа в Хлебни къщи – Габрово, заедно с две момичета (сестри), също от „Дом Възможност“. И тримата се развиват професионално в Хлебните къщи през следващите шест месеца, а Стелиан вече живее в София и работи в столичния клон на пекарната.  

Стабилността и спокойствието, които „Дом възможност“ осигуряват на момчето, му дават сили да потърси майка си и двамата си братя. Щастливата развръзка в отношенията им е гостуването му за две седмици при семейството за коледните празници през 2014 г. и до днес продължава да поддържа контакт с тях си чрез социалните мрежи и по телефона. По-уверен в себе си, Стелиан вече мечате да има собстено семейство, за което да се грижи с помощта на кулинарната си професия.

Този успех и позитивните резултати, които постигнахме, ни мотивираха да направим Операция „Жълти стотинки“ целогодишна. Сега очакваме и се надяваме, че хората ще продължат да са активни и да подкрепят каузата през цялата година.

Кампанията се казва „Жълти стотинки”. Означава ли това, че приемате дарения само в стотинки? И защо се спряхте на това име?

С.Ч.: Кампанията е заимствана от френски модел и името й цели да подскаже, че всеки един човек може да даде своя принос дори с най-дребната сума. Замислете се например колко често хората не прибират рестото си от жълти стотинки в магазина. За тях то не е много, но събрани накуп, парите от много хора биха помогнали на някого в нужда. Ето защо и ние използваме този модел в кампанията – в търговската мрежа на VIVACOM, както и на повече от 20 корпоративни партньора, които ни подкрепят, има поставени касички. В тях всеки може да пусне рестото си или друга сума по собствен избор. Събраните средства в нашите магазини се удвояват от компанията ни. Повечето партньори също правят корпоративни дарения и така се оформя цялото дарение, с което успяваме да помогнем наистина много.

Симона Чаръкчиева за Операция "Жълти стотинки", малките къщи и големите мечти

Cимона Чаръкчиева e родена в Париж. Там тя живее и завършва образованието си в областта на международната търговия и маркетинга. Кариер...

Освен касичките за дарения има ли друг начин хората да подпомогнат каузата?

С.Ч.: Най-лесният начин е чрез SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS DOM, с който всеки желаещ дарява 1 лев. Хубавото е, че вече е възможно човек да направи „абонамент“ за този номер и да дарява редовно всеки месец по 2 или 5 лева, по свой избор.

Другите възможности са чрез обаждане на 0 900 5 11 15(1,20 лв. с ДДС на обаждане) и банков превод по сметка IBAN BG26RZBB915510058740.

Какво представлява програмата „Дом Възможност”? Колко такива Домове вече функционират и какви успехи постигат в помощта да дадат шанс на младежите в тях да намерят мястото си в живота?

Т.К.: Програма „Дом Възможност“ представлява мрежа от жилища от семеен тип за младежи, които напускат специализирани институции за деца, лишени от родителска грижа. Програмата се развива вече 7 години и е базирана на практики от Западна Европа, адаптирани към условията и нуждите на младежите в България. До момента фондацията управлява 5 такива жилища – в София, Русе, Габрово, Ботевград и Бургас, като съвсем скоро се очаква да бъде открито второ наблюдавано жилище в София – благодарение на средствата, събрани чрез дарителската кампания на VIVACOM – Операция „Жълти Стотинки”.

Статистикaта на ФСПВ за младежите в „Дом Възможност“ показва, че:

Стартира дарителската кампания Операция "Жълти стотинки"

За трета поредна година започна благотворителната Операция „Жълти стотинки" в полза на изоставени бебета, настанени в центровете ...

- 60% са започнали работа докато са участвали в програмата;

- 29,3% са запазили работата си за 6 месеца или по-дълго;

- 75% са повишили нивото на социалните си умения до ниво самостоятелност;

- 30% са повишили нивото на образованието си;

- Близо 60% са изградили положителни взаимоотношения с членове на местната общност;

- 75 % имат постоянно жилище след напускане на програмата;

Благотворителен търг събра пари за лечение на асеновградчанин

3 400 лева се събраха от благотворителен търг, иницииран от кмета на община Асеновград доктор Емил Караиванов. Средставата ще бъдат дар...

- 100% са запазили или подобрили здравословното си състояние.

Имате ли амбицията „Дом Възможност” да се превърне в държавна политика, с която да се предотврати тръгването по лош път на младежи, излизащи на 18 години от социалните домове директно на улицата?

Т.К.: Да. Нашата програма е създадена за една група младежи, които в истинския смисъл на думата попадат в сериозен психо-социален вакуум. Това са деца (а при нас пристигат младежи вече) без усещане за топлотата и сигурността на семейството, без ролеви модели, свикнали ежедневно да оцеляват и да се борят за вниманието на 1-2 социални работници в социалната институция.

При нас живеят и се развиват млади хора, които ЖЕЛАЯТ да поемат живота си и бъдещето си в своите ръце. Ние работим със специфична група младежи, които освен че не са достатъчно зрели, образовани и подготвени да бъдат пълноценни граждани, не получават и РАВНИЯ ШАНС и ВЪЗМОЖНОСТИ, необходими, за да постигнат целите си. Тоест, държавата счита тези млади хора за възрастни, които могат да се справят сами. И точно тук е мястото, в което се създава вакуум, поради липсата на каквато и да е последваща адекватна психо-социална и образователна подкрепа. Младежите се оказват в ситуация на повторно и многократно изоставяне, в ситуация на невъзможност и липса на алтернативи. Много от тях избират криминални пътища – кражби, проституция, попадат в трафик, в затвора, изчезват и т.н. За някои младежи това е категоричен и безспорен техен избор. Не винаги ОБАЧЕ това е избор!

Програма „Дом Възможност“ е подадената ръка за създаване на възможности за ВСЕКИ младеж, който желае да се развива.

След тази дълга интродукция, бих се върнала към отговора на Вашия въпрос – да, имаме амбиция програмата ни да стане част от държавната политика за подкрепа и овластяване на младежи в непривилигирована позиция. Считаме, че подкрепата им за включване в пазара на труда, излизането им от т. нар. „периферия“ на обществените процеси, създаването и мултиплицирането на работещ модел за „придвижване“ в активна позиция на личности, пред които бъдещето е сериозна интервенция в посока на прекъсване циклите на изоставяне, маргинализиране и криминогенни дейности. Всеки млад човек заслужава равен шанс и алтернативен на дисфункционалността път.

Благотворителни кампании в НДК събират средства за Непал

Благотворителни кампании в помощ на пострадалите от земетресението в Непал се организират в Националния дворец на културата (НДК). Чрез...

Срещате ли подкрепа от официални институции за „Дом Възможност“?

Т.К.: Отговорът съдържа в себе си двуполюсност – тоест и „ДА“, и „НЕ“. „ДА“, защото в лицето на някои общини и местна власт срещаме съвсем реална подкрепа по отношението на отдаване на общински имот за безвъзмездно ползване и срещу сериозен ремонт от наша страна. Въпреки че някои общини ни разпознават като сериозен партньор и са заложили в общинските си планове финансиране на резидентна услуга, каквато е Програма „Дом Възможност“, все още нямаме реални резултати в смисъла на финансиране през общински бюджети.

„НЕ“-то е свързано с факта, че считаме, че държавните и местни власти при сериозен интерес и желание за активна подкрепа имат много повече ресурси, които биха били т.нар. “добавена стойност“ към усилията, които екипът на ФСПВ вече 7 години полага за уязвими млади хора с потенциал. Когато казвам „ресурси“, имам предвид неизползваем и/или рушащ се сграден фонд, частично делегиран държавен бюджет, съдействие чрез популяризиране на програмата сред заинтересованите страни, включително и социалните институции, които младите хора напускат при пълнолетие.

Какво е посланието ви към младежите, които попадат в такава трудна житейска ситуация на крехката възраст от 18 години?

Т.К.: Нашето послание е: „Тук сме, за да бъдем вашето семейство, за да ви покажем какво е толерантност и родителска строгост, за да ви помогнем да стъпите на крака и да наваксате уроците на детството, за да изминете пътя към зрелостта и да заживеете един пълноценен и достоен живот като членове на нашето общество.“

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю