“Отговорите“: С Яница Петкова, Яна Колева и проф. Вили Лилков (ВИДЕО)

8123

Ето темите седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Политическият живот в България преди местните избори. Колко стабилно е управлението и до къде може да стигне противопоставянето между президента и изпълнителната власт. Разговаряме с политолога от “Галъп Интернешънъл“ Яница Петкова.

Отново напрежение в Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) “Св. Константин-Кирил Философ“. Родители и учители, недоволни от управлението на сегашното ръководство на гимназията, с петиция до министерството на културата и институциите. В студиото – учителката по български език и литература Яна Колева, една от инициаторките на петицията.

Проф. Вили Лилков с нова книга – след “Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“, излиза книгата “Наши хора по класификацията на БКП“. Представяме новата книга с нейния автор.

Политическият живот в България преди местните избори

Десните самодискредитираха кандидатурите си за кмет в София. Това каза в “Отговорите“ Яница Петкова:

“Преди няколко месеца столицата, беше като че ли почти ясно, че иска смяна на своето партийно управление. Т.е. да не е кмет на ГЕРБ. Самите протести, които бяха още 2020 г., всичките недоволства по отношение на ремонти на жълтите павета, на “Графа“. Всичко това беше акомулирало в огромна степен и умора, и недоволство, и желание за смяна.“

Успяха ли десните с техните две кандидатури – тази на Васил Терзиев и тази на Вили Лилков да похарчат тази нагласа?

Още: Терзиев: България не трябва никога повече да изпитва болката на комунистическия режим

“Десните сили в стратата за пореден път проявиха една своя уязвимост...“

Тук и двете ще ни поправят Ваши колеги, ще кажат: “Какви десни са ПП-ДБ?“

“Така е, абсолютно. Либералните сили проявиха една своя уязвимост и тя е да не могат да се обединят. Те са силни когато са заедно. А това роене, което се случва и сме наблюдавали още от годините на прехода, отново беше факт. Не стига това, но и самите представители и съответно техният най-твърд електорат, техните привърженици, самодискредитираха своята кандидатура така, че това, което беше акомулирано от 2020 г. като че ли не успява да се оползотвори.“

Още - във видеоматериала

Искат проверка и нов конкурс за директор на НГДЕК

Родители и учители искат в петиция от Министерството на културата (МК) пълна и прозрачна проверка на НГДЕК “Св. Константин-Кирил Философ“. Това каза в “Отговорите“ Яна Колева, бивш учител по български език и литература (БЕЛ) в гимназията и един от инициаторите на петицията.

Още: Нови нарушения в конкурса за директор на НГДЕК

За 2 години повече от 30 учители са напуснали гимназията, защото според тях атмосферата в нея е токсична. Намалени са часовете по старобългарски, старогръцки и латински, от което гимназията губи своя лик. В петицията се настоява за насрочване на нов конкурс за директор на НГДЕК в името на оцеляването на гимназията.

Екипът ни положи всички усилия да се свърже с директора на гимназията Мариела Папазова и да я покани в студиото. Три дни тя не вдигна мобилния си телефон. Отправихме й писмена покана за участие, на която също не отговори. Ако г-жа Папазова поиска право на отговор, трибуната на Actualno.com е на нейно разположение.

Още: Тити Папазов, НГДЕК и уважението (ВИДЕО)

Ето какво каза Яна Колева:

“До петицията се стигна, защото вече не може да се търпи това, което се случва в гимназията. Средата, в която се обучават учениците и в която учителите са принудени да работят, е абсолютно токсична. Невъзможно е да се провежда диалог. Става дума за ученици, които са ангажирани да доносничат, за педагогически съвети, които по-скоро напомнят трибунал, в които тонът е меко казано оскърбителен, груб, назидателен.

Още - във видеоматериала.

Книгата “Наши хора по класификацията на БКП“

Проф. Вили Лилков има нова книга – след “Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“, излиза книгата “Наши хора по класификацията на БКП“. Ще ви я представим в “Отговорите“. Ето какво каза авторът проф. Лилков:

“Наши хора, като книга, е реплика на книгата, която издадохме с журналиста Христо Христов през 2017 г. - “Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“. Всъщност онази книга се отнасяше за хората, които са ликвидирани като държавен, духовен, военен, индустриален елит преди 9 септември. И естествено възниква въпросът кои са хората, които идват на тяхно място.

Още: Защо в България още величаят комунизма?

На тяхно място идват хора, които са предимно от средите на партизанското движение и яташкото движение и техните фамилии. Това са водещите лица, които нахлуват буквално не само в управлението на всички нива и изпълват всички структури на държавата, но те нахлуват и в домовете на тези хора, които са ликвидирали. Отнемат им пенсиите и си ги раздават помежду си. И постепенно тази група се превръща в една каста, която управлява държавата 45 години, разбира се с известни промени, но това е групата на т.нар. номенклатура на БКП. Това са кадрите, които управляват държавата на всички нива.“

Още - във видеоматериала. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Как ще се отразят на бюджета промените в хазарта? Говори Любомир Каримански (ВИДЕО)

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю