Отговорите: С политолога Татяна Буруджиева, криминалиста проф.д.ю.н. Йонко Кунчев и макроикономиста Любомир Дацов (ВИДЕО)

24701

Три важни теми открои Actualno.com през отминаващата седмица, коментираме ги в предаването "Отговорите със Спасиана Кирилова":

Ще бъдат ли полезни консултациите с политическите сили при президента, на кого ще връчи третия мандат, ще бъде ли съставено с него правителство? Отговорите търсим с политолога Татяна Буруджиева.

Ще получи ли справедливо наказание Георги Семерджиев - извършителят на тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ при която загинаха две млади жени. Какви следва да са действията на разследващите органи? Разговаряме с криминалиста проф. д.н.ю Йонко Кунчев, декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет.

Какво, като индустрията ни е обявена за първа в ЕС? Какво е състоянието на икономиката ни и има ли шанс да овладеем инфлацията? Какво, като доларът и еврото се изравниха през седмицата? Отговорите търсим с макроикономиста Любомир Дацов, който е и член на Фискалния съвет.

Кой ще получи третия мандат за съставяне на правителство?

Възможно е да имаме правителство и то пак ще бъде с някаква безсрочна отдалеченост и мъглавина. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ политологът Татяна Буруджиева. Румен Радев ще вземе решение (на кого да даде третия мандат, бел.ред.) и ще даде своите аргументи. За мен важният аргумент е, че трябва да се даде на партия, която досега не е проваляла мандат - „Демократична България“(ДБ). „Има такъв народ“(ИТН) не успяха, БСП също не успя. При това говорейки със същите политически сили. Разбирате ли, не е въпросът, че има някакво различие и са някакви други, които могат да формират правителство. Самият факт на това изказване на президента за червените линии означава, че той дава сигнал, че правителството трябва да бъде от партиите, които и досега управляваха. Защото червените линии са между тези партии и другите партии в парламента.

Мисля, че президентът няма сега много полза да прави служебно правителство, защото така или иначе и за сегашната коалиция очакванията бяха основно към него. След което стана този разрив. Така че при едно служебно правителство отново ще се завърнат всичките надежди и всички погледи ще се вперят в това служебно правителство. Според мен ще има служебно правителство с ясна експертиза и което основно ще се фокусира върху изборите и да не се получава задълбочаване на кризите. Т.е. задържане, така да се каже, на процесите и бързо преминаване към избори.

Криминалист препоръчва на маратонката на Семерджиев да се направи одорологична експертиза

Безусловно маратонката, намерена в автомобила и предполагам, че и тази, намерена в дома на Семерджиев, трябва да се дкаже, че са на едно и също лице. Това между другото може да бъде една много интересна експертиза, не е от типичните криминалистически експертизи. Не знам вещите лица всъщност какви методи използват за доказването на връзката между двете обувки и че те принадлежат на едно и също лице. Но ако евентуално не са използвали одорологичния метод, аз горещо им препоръчвам да го приложат, т.е. да се назначи и одорологична експертиза, защото по този начин може също да се докаже, че двете обувки са принадлежали на едно и също лице. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ проф. д.ю.н. Йонко Кунчев. Задачата на разследващите органи и експертизите, които ще бъдат назначени, е да се докаже физическият контакт между лицето с автомобила. Това може да бъде чрез следи от ръце, чрез одорологични следи, отново с одорологична експертиза. Обувката също е важно доказателство, че лицето действително е било в автомобила. (Одорологична експертиза представлява изземването на миризма от дадени човек, място или предмет, бел.ред.)

Какво означава индустрията ни да е първа в Европейския съюз

Тя не е първа в Европейския съюз, дай Боже някога да стане, но скоро няма да е. Тя просто има най-висок ръст за последния месец. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ макроикономистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов. Тя е реализирала най-висок растеж поради стечение на много фактори. Друг е въпросът, че когато се гледа една икономика, е сбор от толкова много неща и фактори, така че сам по себе си този факт беше изведен и беше много силно натъртвано върху него по политически причини може би. Естествено, че е положително и е хубаво, че индустрията ни се е развила с изпреварващи ръстове спрямо другите. Това означава, че има нужда от нашите стоки. По принцип структурата на икономиката в България има по-висок индустриален дял.

Още отговри – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю