“Отговорите“: С проф. Николай Радулов, Иво Вецев и Кристиян Иванов (ВИДЕО)

10066

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: В това издание политическите теми няма да бъдат водещи. Разговаряме за полицейското насилие над мирни граждани, журналисти и футболни фенове вечерта на 16 ноември. За кой път се случва това: Полицията да бие граждани, ще има ли последици и кой трябва да ги понесе?

В студиото - проф. Николай Радулов, експерт и преподавател по национална сигурност в НБУ, бивш депутат от ИТН и главен секретар на МВР по времето на Иван Костов.

Медийната група Webground, част от която са сайтовете Actualno.com и Sportlive е лично засегната от полицейското насилие. Вечерта на протеста, докато са вършили журналистическата си работа, репортерите от Sportlive Кристиян Иванов и Емил Георгиев са били бити от полицаите, макар че са показали журналистическите си карти. И още – докъде ще стигне гьонсуратлъкът на ръководството на БФС? Разговаряме с главния редактор на Sportlive Иво Вецев и с пострадалия от полцейските палки Кристиян Иванов.

Полицията пак бие протестиращи – традиция и новаторство

Полицейското насилие над феновете на 16 ноември прилича на боя под колоните на Министерския съвет от 2020 година. Това каза в “Отговорите“ проф. Николай Радулов:

“Вие правилно забелязахте, че всичко върви като че ли по един сценарий. Аз направо си мисля, че ако извадим няколко записа от протестите и ги пуснем, никой няма да разбере, че не е било 2020-а, а че се е случило сега. Същата липса на обозначение на полицаите, същите маски, същите пропуснати, може би не са били фенове, а провокатори от т.нар.“Люлинска група“.“

Полицията трябва да ги знае, да са й известни...

Още: Васил Терзиев опроверга МВР за разрешението на кървавия протест

“Този въпрос беше зададен (от комисията в 46 НС, която разследваше полицейското насилие по време на протестите от 2020-а, бел. ред.). Установи се, че има само един-единствен протокол за предупреждение. Не си спомням кой, но мисля, че главният секретар каза: “Вие какво си мислите, че като подпишат протокол за предупреждение няма да го направят ли?“ Да, но като го подпише, в него има едно притеснение, че той лично ще бъде следен. Този, който е известен със скандалите. Така че това е едно глупаво увъртане.“

Още - във видеоматериала.

За полицейското насилие от първо лице

Футболните феновете пазеха с телата си хора от полицейските палки по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС). Пълна глупост е това, което каза председателят на БФС Борислав Михайлов, че е щял да бъде отнет човешки живот.

Това казаха в “Отговорите“ Иво Вецев и Кристиян Иванов. 

Още: Зверските сцени на полицейско насилие над журналисти и граждани стигнаха до Съвета на Европа

Ето какво каза Иво Вецев:

“Дори отговориха с контратактика феновете. Защото когато някой бъде свален и започне да бъде бит, се струпваха около него, за да могат да уплашат самите те полицията, за да не могат да бият феновете. Страшна глупост е, и те вече не я споменават от полицията, че е станал бой между агитките по време на протеста, заради което всъщност те използвали и оръдието, и по-груба сила. На следващия ден също казаха, че е имало сблъсък на агитките, но няма една секунда видео от това нещо. И няма как да има. “Левски“ и ЦСКА специално, те от националния отбор се отказаха преди години. Феновете им не ходят на мачовете на националните отбори, тези, организираните. Точно защото футболът ни заприлича на абсолютен цирк. И смятайте какво е положението в българския футбол, щом тези две агитки се обединиха.“

Ето какво разказа Кристиян Иванов:

“При може би втория по-сериозен щурм от страна на жандармерията, отново отправиха, това е много важна вметка, предупреждение към хората да се разотидат. След няколкократни предупреждения започнаха да настъпват напред, при което хората се разбягаха. Последваха няколко вълни от жандармерията, като ние тръгнахме след първата.

Още: Репортер със спукан череп и шест шева след бой от МВР на протеста срещу БФС

Журналистическият бадж на колегата беше на врата му, а моят – в ръката ми до телефона, за да е ясно, че сме представители на медиите. Видяхме, че има един повален човек на земята, който видимо нито се съпротивляваше, нито показваше някаква форма на протест срещу това. Те го налагаха, и то двама души. Ние се приближихме до този човек и започнахме да снимаме отблизо какво се случва. Те видяха камерите и спряха да го удрят, само го заплашваха. При което вече втората вълна от представители на жандармерията ни настигна и директно един започна да блъска и да крещи в лицата ни:“Какво снимате, какво правите“. Казахме им, че сме представители на медиите. И въпреки това продължиха. Мен ме удари няколко пъти с палка, не мога да кажа точната бройка поради адреналина, всъщност не очаквах подобна агресия. Емил беше ударен с юмрук в тялото.“

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю