Петър Колев: Преброяването в Северна Македония е брутален фалшификат

20095

За първи път от 19 години насам през септември миналата година в Република Северна Македония (РСМ) имаше преброяване на населението. Резултатите бяха огласени преди дни и се оказа, че при 2 000 000 население, там има едва 3504 българи. Ето какво каза по този повод в Студио Actualno Петър Колев, председател на партия Граждански демократичен съюз:

„И в най-чудните си разсъждения с колегите от партията и представителите на българските организации, с които през последния период от време се обединихме по някои въпроси и работим заедно, не можехме да си представим, че ще бъдем свидетели на такъв брутален фалшификат. Който до голяма степен е една класическа обида не само към българската държава, но основно към българите, които живеят в Република Северна Македония.

Ние не сме Национален статистически институт, нито Министерство на правосъдието. Мисля, че най-точните данни колко българи живеят в РСМ би трябвало да могат да дадат едни институции на една модерна европейска и демократична страна.

За мое огромно съжаление, всеки един може да види, ако е добронамерен, да погледне всички тези факти и да установи, че нещата не са всъщност такива, каквито някой се опитва да представи. Нелогично е да имате близо 90 000 български граждани (бел. ред. - македонци с български паспорти), да имате още 30-40 000, които са в процедура за получаване на българско гражданство, които съгласно Закона за българското гражданство са предоставили документи не само за тях, но и за техните предци, че са от българки произход и изведнъж да се появи едно такова преброяване, в което броят да бъде фиксиран на около 3500.

Ние имахме информация още по времето на самото преброяване, че започва един такъв процес с ясната визия да се намали колкото е възможно броят на българската общност в Македония с крайна цел пред българското и македонското общество да се представи, че това е една незначителна част от македонското население, с ясната помисъл нашето основно искане, което освен изчистване на историческата истина, е и промяна на македонската конституция и вписването на българите като държавотворен народ, да отпадне като необходимост.

Явно всички тези умове в Скопие, които от години наред работят в този така наречен процес на дебългаризация, бяха пресметнали, че с един такъв ход ще приключат този процес и никога повече темата за българи, които живеят в РСМ, няма да бъде отваряна.

Разбира се, ние изпратихме официално искане до македонското правителство и до Македонския национален статистически институт с нещо, което е абсолютно аргументирано и логично. Ако наистина това преброяване е честно, дайте възможност на всеки един гражданин в РСМ да може да поиска от института и да получи официален документ как е преброен на това преброяване.

Ако има разминаване, в това писмо писахме каква е процедурата, по която тези разминавания могат да се променят. И накрая питахме каква е наказателната отговорност на лицата, които са направили това нещо, защото това е промяна, или подмяна на лични данни, което е престъпление, съгласно македонското законодателство“.

Какво са отговорили македонските институции и какво още ще предприемат нашите сънародници, ще узнаете от видеоматериала:

Кирил Петков с бодър тон за Северна Македония: Има напредък, но не си поставяме срокове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю