Петър Паунов: Борим се за всеки човек и всяко семейство да си останат в Кюстендил

6675
Петър Паунов: Борим се за всеки човек и всяко семейство да си останат в Кюстендил
Снимка: Личен архив

Петър Паунов е кмет на община Кюстендил от 2007 г. Има висше юридическо образование. Работил е като адвокат в Кюстендил и София в продължение на десет години. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за предстоящия празник на черешата и важните проекти, които движи общината.

Г-н Паунов, Кюстендил се готви за празника на черешата, какви са основните акценти в него тази година?

Щастливи сме, че се връщаме отново към традицията, тъй като миналата година, заради Ковид-ситуацията, празникът не можа да се реализира. Основни акценти са много красота и, разбира се, много вкус. Новото е, че ще стартираме с една специална театрална пиеса на Театър "София", с който партнираме и я обявихме с директора Иреней Константинов. Постановката е "Апетит за череши". Следва флашмоб от нашите млади хора и вечерта в петък имаме страхотен концерт на Дара и цигуларя Свет Радославов. Съботата започва с прекрасното ни изложение на атрактивните черешови картини, на красивите щандове, надяждането с череши и страхотна фолклорна програма. Акцент в нея е изключителната народна певица на Кюстендил Олга Борисова, която тази година ще обяви победителите и ще връчи наградите. За финал на съботната вечер победителят от "Капки"-те тази година Рафи ще зарадва публиката. В неделя вече е "Череши в кухнята" с Драго Драганов, многобройни черешови надпревари с много награди и прекрасни емоции. Надявам се на красота, стил и вкус за нашите приятели и гости.

Има ли настроение Кюстендил за празник, отърси ли се от Ковид-напрежението?

Просто бяхме лишени година и половина от празниците. Тази година пролетта също не можеше да е на открито. Така, че настроение има у всички. Всички изложения ще бъдат прекрасни. Надявам се да се получи по най-добрия начин.  

А каква е реколтата?

Реколтата е на определени зони. На места има изключително лоша реколта от дъждовете и застудяванията. На други е много добра. Няма повод за оплаквания, благодарим. Създадена е цялостна организация по охраната на черешите. Това, което е отгледано, да може по най-добрия начин да се реализира. Има възможности за директна реализация. Появиха се големи вериги за изкупуване на черешите. Има и предложения от софийски пазари на изгодни цени директно от производителите да изкупят продукцията.

Тоест, ако не съумеят сами да си намерят пазар вие сте насреща, така ли?

Да, имаме възможност. Който потърси контакт с нас незабавно ще му бъде съдействано да намери реализация. А до седмица излиза топ черешата на България - действително най-вкусната череша, тъй като сезонът малко закъсня. По-хладничко беше, но най-добрата череша ще се появи до седмица на пазара.

Коя е тя?

Кюстендилската череша. Няма определен сорт. Просто в момента берем по-скоро ранната череша. Захлаждането изтегли по-назад сезона.

Тъкмо навреме за празника значи!?

Да, точно така. Ще ви очакваме вас и вашите читатели - добре са дошли!

Каква е тенденцията при площите, засадени с череша, намаляват ли в последните години или напротив?

Увеличават се, балансирано обаче, премерено. По-скоро се облагородяват с нови сортове, тъй като в България доста бяха увеличени масивите. Затова част от производителите залагат на различни култури.

Изглежда имате доста добро сътрудничество с Института по земедеиле?

Разбира се, страхотен екип е. Работят много. Създали са сортове за цял свят, дори за далечен Китай. Над 100 сорта ще представи Институтът тази година. При нас може да видите всичко както за производство, така и за удоволствие. 

Стопаните подкрепяни ли са със субсидии от ЕС?

Община Кюстендил е извън Програмата за развитие селските райони и не получават, за съжаление. Но съседните ни общини от селските райони, където са черешовите масиви, получават. 70 села от нашата община са лишени от тази подкрепа, но пък със сърце се раздават и произвеждат най-вкусните череши.  

Защо напоследък се заговори за криза с боклука в Кюстендил?

Имахме проблем с аварирала техника, която е доста остаряла и в няколко населени места имаше закъснение с извозването. Ние никога не сме се крили, когато имаме проблем, затова го споделихме съвсем откровено с нашите съграждани. Незабавно потърсихме нови сметосъбиращи машини. В момента работим в партньорство, тъй като сме на прага по изграждането на претоварна станция най-после по европейските програми. Ще търсим цялостно промяна на модела на сметосъбиране, извозване и третиране на отпадъците. Това е откровен разговор, който върви с нашите съграждани. Търсим с най-добрите експерти в Европа да партнираме. Имахме среща с кметовете от малките населени места. Навсякъде е почистено. Благодарим и на нашите съграждани, че все повече се обръщат за съдействие към общината и използват контейнерите за строителни отпадъци, вместо да ги събираме по деретата, което е изключително голям ресурс. Общината ни като цяло е тежка за обслужване. По територия е 4-та в България, с много населени места, а данъчните ни приходи от такса смет далеч не са на нивото на този разход. Има села с много малко население, но не могат да бъдат оставени без сметосъбиране и сметоизвозване. Няма време да се оплакваме, концентрираме ресурс, кандидатстваме по европейски програми, подкрепя ни национално правителство и се надяваме да намерим най-доброто решение. Към момента нямаме никакви проблеми. Заговори се за криза. Криза не се е очертавала, просто споделен проблем, но по заглавие на ваш колега е криза. Иначе си имаме рутинен проблем, който ние трябва да решаваме ежедневно.  

Споменахте за промяна на модела. След толкова години кметуване със сигурност сте проучили доста модели и вероятно има такъв, който е възможно най-добър за Кюстендил?

Той започва от семейството - самият начин на събиране на отпадъци започва от вкъщи. Не само разделния, с по-малък обем - когато сгънете кашона, вместо да го оставите цял, когато кофичките са една в друга сложени, когато на пластмасовата бутилка е изпразнен въздухът и свалена капачката, ние ги използваме по най-бързия начин. Обсъждаме всичко с партньорски организации, да не импровизирам все пак. Ще дадем думата на експертите. Но всичко започва от дома и за щастие го виждаме все по-често. Проблемът е като с бездомните кучета. Кастрирате кучето навреме, паспортизирате го и това е. Когато го оставите да се запложда където срещне и през няколко месеца оставяте по един кашон с две-три кутренца на входа на града, когато ги товарите в буса и ги оставяте в съседната община, където има приют, се получава проблем, а той може да се създаде само от човек, от никой друг.

Обмисляте ли друг вариант на изчисление на такса смет с цел да е максимално справедлива?

В момента търсим ефективност на сметосъбиране и сметоизвозване. По отношение на самото изчисление, там отново трябва задълбочено проучване и да се ползват практики. Целта е всеки от нас да започне по най-добрия начин да го събира и съхранява. Тогава ще имаме пълна ефективност и няма да имаме драма с такса смет. Затова много разчитаме на младите и на експертизата.

Според вас заради това ли бяха запалени 12 контейнера за една нощ, като протест ли го изтълкувахте?

Не. В Кюстендил има и комплексирани хора. Съжалявам, молим се за тях да оздравеят. Не е протест в никакъв случай. Не са контейнери, които са били препълнени. Нищо общо. Просто някой е решил да избива комплекси. Криминално деяние.

Най-важните обекти, по които работите през строителния сезон?

Надявам се да приключим с театъра и през есента да имаме постановки. Изцяло реновиран, саниран, с Овк-инсталация, отоплителни системи. Изключително мащабен проект. Колушко дере- около 1,2 млн. лв. е целият обект, обновено, с много детски площадки, зеленина, велоалеи, спортни площадки. Огромна паркова зона, която ще стане изключително атрактивна. Зоната пред театъра цялата ще бъде обновена и след 11 юли очаквам да свършат. Атракциите и емоциите във връзка с Евро 2021, централната зона в арката, изграждане на изцяло ново игрище в партньорство с Футболния съюз и УЕФА - 5400 квадратни метра ще бъде с изкуствена настилка от най-високо качество, за да има сигурност. Много нови паркоместа в Хисарлъка трябва да изградим, улици, социални жилища. Темпото е много солидно. Надявам се да се справим и да използваме този сезон възможно най-добре както за инфраструктурата, така и за повишаване на доходите на хората, които работят на тези обекти.

Имате само една обжалвана обществена поръчка за около 3 години, на какво се дължи това?

Може би на самите критерии като цяло и че при нас са по-малко изкушенията. Ние сме абсолютно безкомпромисни по отношение на качеството, много рядко пускаме авансови средства.

Казвате го, защото е актуална темата с авансовите средства ли?

Не, не го казвам заради това. Не следя. За щастие Бог ме е дарил с малки дечица и в общи линии по екраните властват детските предавания. Следя чрез вас повечето неща, но не влизам в зоната на спекулациите. Не съм изкушен, особено в предизборно време. Имаме политика с добър екип, който много изкъсо контролира нещата. В региона има много добри компании, които дават конкурентни цени. Местни компании са доставчици, защото при нас се произвеждат елементи за огромни обекти и всъщност няма как да ги конкурира външна компания с цени. По-скоро от нас тръгват много елементи за строителни обекти. Благодаря на Бог, че си съхранихме работната ръка. Благодарение най-вече на програмата за енергийна ефективност преди време съумяхме да съхраним голяма част, защото като загубиш един човек на около 30 години да отиде в чужбина, след година-две заминава и цялото семейство. Та се борим за всеки човек и всяко семейство да са си сред нас. За щастие към момента имат добър хоризонт за работа.

Кюстендил е един от трите града, който ще получи най-много средства за трансформация на икономиката с подкрепа от ЕС, обсъжда ли се този въпрос?

Да, Кюстендил е част от тази т.нар. "Зелена сделка". В момента текат анализите, които трябва да бъдат изпратени на Европейската комисия и се надявам от там да получим много сериозна подкрепа за преквалификация на хората, които са освободени във връзка с този справедлив преход, а и като интервенция за подкрепа на местния бизнес. Туризмът е изключително важен за нас. Имаме много освободен ресурс в земеделието и преработвателната промишленост. Иновациите, както в областта на здравеопазването, рехабилитацията, програмите ни,  ИТ-сектора – с всичко сме готови. Имаме предложение за изграждане на високотехнологичен парк. И за нанотехнологии, и за биотегнологии имаме предложения. Надявам се те да получат подкрепа както по "Зелената сделка", така и по Фонда за възстановяване и развитие и Кюстендил да заеме там своето достойно място.

Започна ли ремонтът на джамията "Фатих Мехмед"?

Институтът за паметниците на културата се още не се е произнесъл по проекта ни. Имаме много забележителности. За нещастие всичко това трябва да мине през Института за паметниците на културата, който не е най-гъвкавата организация. В момента, в който бъде одобрен проектът ни, сме готови както за нея, така и за църквата "Света Богородица", и за "Свети Димитър", и за "Свети Мина". В момента укрепваме кубето на джамията  - на практика опасната част. Имаме партньорска програма с Министерството на културата да бъде проектиран цялостен музей, както и за другата джамия "Ахмед бей", където е музейната експозиция. Смятаме да изградим музей на толерантността и религиите от изключително високо ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю