Пламен Павлов: Това, че "Булгаргаз" няма да подпише договор с "Газпром", е добре за българския газов пазар (ВИДЕО)

18128

Отразяват ли се политическите трусове у нас на пазара на природен газ? Политизира ли се прекалено темата и ще поскъпва ли синьото гориво? Разговаряме в Студио Actualno, с председателя на Българска газова асоциация Пламен Павлов.

Ако погледнем какво е участието на природния газ в енергийния микс, което е незначително, би трябвало въобще да не говорим за него. Но той е в центъра на всички разговори, които се водят не само в енергийния сектор, но въобще. Въпросът е защо е силно политизиран. Причината е в това, че в природния газ все още имаме близо 100% монопол на държавата. А когато държавата има намеса, тя е политическа. Имам предвид „Булгаргаз“. Имам предвид това, че едва ли има някъде такъв пример – премиер, вицепремиер, министър, да се занимават с доставките на един търговец. Пак казвам, 7% е делът на природния газ в енергийния микс. Ние виждаме, премиерът отива в щатите, еди кой си отива в щатите... Това показва, че на природния газ се гледа не толкова като на енергиен източник, колкото като на политически инструмент.

Каква следва да е дългосрочната стратегия за България и Европа за премахване на зависимостта от руския газ и ще поскъпва ли синьото гориво у нас?

Като цяло в глобален аспект, да, ще поскъпва. Ние обаче имаме шанс. Ограничаването на зависимостта от руския газ е отговор на въпроса дали ще поскъпва газът. Нашият газ досега, нещо, заради което и ние протестирахме, беше монополизиран от държавата.

Какво правеше досега държавното предприятие „Булгаргаз“? Договор с „Газпром“, независимо с каква ценова формула, договор с IGCK ("Азербайджан газ съплай къмпани", бел. ред.), миксира ги двете, формира една цена, КЕВР им подпечатва цената, като казва: „Това е по нашия алгоритъм“. И фактически нито азербайджанският газ се бие чисто конкурентно с руския, нито обратно. Т.е. с държавното предприятие нашата страна беше осигурила спокойствие и на двата доставчика.

Това, което сега се случи, с минусите, които отчетохме, крие един голям плюс. Това е една много добра възможност в България да започне да се формира пазар. Досега имахме един псевдопазар, един мизансцен. 48 търговци на газов хъб „Балкан“, които работят предимно на вторичния пазар. Ние нямаме доставки, които да бъдат конкурентни.

Сега, когато вицепремиерът Василев влезе в роля на изпълнителен директор на „Булгаргаз“, заявявайки че няма да подпише договор с „Газпром“ и IGCK, това е много добре за нашия пазар. Защото това разкрива възможности за много други да не участват на вторичен, а да се опитат да участват на реалния пазар. Не е тайна, че около 7 български търговци са заявили интерес за сключване на договор с „Газпром“, или с някой друг. Има една възможност ние да получим доставки от различни източници. Тези обстоятелства могат да ни доведат до снижаване като цяло на цената на природния газ и аз съм оптимист, уверен съм, че това ще се случи.

Още ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...