Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проси ли си сглобката наказателен вот и има ли кой да го обере: Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" (ВИДЕО)

27 февруари 2024, 19:30 часа • 13470 прочитания

Острият тон в управляващата коалиция доведе до все по-често споменаване на опцията предсрочни парламентарни избори като изход от настоящата ситуация. Само че поредни избори биха генерирали подобен резултат и няма политически играч, който да се възползва от силен наказателен вот, смята управителят на социологическа агенция „Алфа РисърчГеновева Петрова.

Още: "Делкане" на държавата, избори или ново мнозинство: Анализ на политолога Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Няма играч, който да се възползва от наказателен вот

"Създаването на усещането, че всичко в държавата се свежда до едни назначения в регулаторите, Министерски съвет и т.н., абсолютно резонно създава у хората усещане на разочарование, неприязън – че „всички са едни и същи“ и че ги интересува само да се наместят във властта. Подобно усещане сред обществото не може да е мотивиращо за участие в предсрочни избори, а по-скоро за по-сериозен наказателен вот. Реален политически играч на терена, който да консолидира такъв вот, все още няма, но партиите от управляващото мнозинство създават предпоставка за подобно развитие", каза тя в Студио Actualno.

Още: Наглецът вика "Дръжте наглеца": какво се случва в България

Страхува ли се мнозинството от Радев?

Петрова не смята, че управляващите биха блокирали евентуално участие на президента Румен Радев на скорошни избори с негов политически проект - например "Движение Трети март" (отричащо да има общо и с президента, и с политиката) - чрез провеждане на предсрочни избори сега, преди Радев да може да създаде формация.

Още: Радан Кънев за отдръпването на ПП-ДБ от ДПС: По-добре късно, отколкото никога (ВИДЕО)

Геополитиката движи вътрешната политика

Външните фактори като международните обвързаности на страната ни са "наистина важни" - предвид войните в Украйна и Израел, каза Геновева Петрова. "Дори в рамките на този геополитически консенсус между трите формации (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) всяка от тях има амбиции да се докаже като най-голям евроатлантик. Самите участници в управлението би трябвало да си дадат сметка, че по този начин, по който я карат, не може, не бива", добави тя.

Гледайте още от интересния политически анализ на Геновева Петрова във видеото:

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес