Прозрачността в управлението на София трябва да е пълна: Иво Божков кандидат за общински съветник на “Обединени за София“ (ВИДЕО)*

7150

Прозрачността в управлението на София трябва да стигне до края и да бъде пълна. Това каза в “Студио ActualnoИво Божков, кандидат за общински съветник, издигнат от “Обединени за София“, която включва ПП, ДБ и “Спаси София“. Той е човекът, който излъчва протести на живо от 2012 г. и който се пребори, като два мандата общински съветник от ДСБ, заседанията на СОС също да се излъчват на живо. Ето какво каза Иво Божков:

“Когато имаш взаимоотношения с държавата, с общината, няма търговска тайна. Ако искаш да си запазиш търговската тайна, стой си в частния сектор. Когато имаш взаимоотношения с публичен ресурс, тогава търговска тайна не трябва да има, защото публичният ресурс много лесно, под претекста на търговска тайна, се покрива и изтича по неправомерни начини.

Освен излъчванията на живо на заседанията на СОС, всички доклади, с моите усилия в тези два мандата, са публикувани преди да бъдат гласувани. Пет години отне това да се случи. Т.е. да може преди един доклад да бъде гласуван в Общинския съвет, всички граждани да го прочетат, да видят дали има проблеми, дали нещо е пропуснато и дали нещо може да бъде подобрено. Въпреки че комисиите на СОС са отворени за гражданите, какво означава ти да не си запознат с това, което ще се разглежда на тази комисия?

Това обаче, което все още липсва и за което съм в тази битка и ще я довърша, освен тези доклади, всички пари на общината да са публични. Има няколко мерки това да се случи:

Една много бърза мярка, която се случи на национално ниво, направи я министър Божидар Божанов, е всички плащания по СЕБРА (Системата за електронни бюджетни разплащания, бел. ред.), да са публични. Всяка стотинка , която излиза от общината, да се вижда къде отива. Знаете, че освен обществените поръчки, които са публични, има и много други малки договорчета, под сумите, които трябва да бъдат за публичност. Оттам също излиза много ресурс, който може да бъде оптимизиран и най-малкото трябва да бъде публичен.

Пълна прозрачност за харченията на общината, но и пълна прозрачност за собствеността на общината. Защото както за собствеността върху общинските парцели, така и за помещения, които се отдават под наем, има огромен корупционен потенциал.

И понеже трябва да говорим с факти, когато всичко е наяве, аз мога да дам пример с места, които са с изтекли от десетилетия договори, но продължават да се ползват и те се управляват от Столична община. Те трябва да са публични, да се знае къде са, кога са отдадени под наем и за колко време. Ако са им изтекли договорите, да се подновят с нови конкурси и да им се актуализират цените.“

Някои общински дружества, които се дублират и са превърнати в хранилки, трябва да бъдат слети, това е ангажимент на “Обединени за София“, подчерта Иво Божков. Той даде примера с наличието на три дружества за управление на столичните пазари.

Как вижда той дигитализацията на общинската администрация и зелените политики, които да направят въздуха и столицата по-чисти, ще научите от видеоматериала.

*Публикацията е съгласно сключен договор за Местни избори 2023 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com