X
 
 

Радан Кънев пред Actualno.com: Мафията ни отне истинската демокрация. Демокрацията и законът са оръжията на гражданите*

2303 58
photo of Радан Кънев пред Actualno.com: Мафията ни отне истинската демокрация. Демокрацията и законът са оръжията на гражданите*
Снимка: БГНЕС
Изборите за нов парламент наближават, с което наближава и времето да изберем кой да влезе в 44-тото Народно събрание. Радан Кънев е лидер на ДСБ и дясното обединение около партията "Нова Република. Водач е на листата с кандидати за народни представители на "Нова Република" във Варна и 25 МИР София. 

Г-н Кънев, как оценявате почти приключилата предизборна кампания? Като че ли отново важните теми за обществото като съдебна реформа и корупция по високите етажи на властта останаха на заден план, особено за т.нар. големи партии?

Кампанията беше пуста и фалшива. И то основно поради причините, които Вие излагате. Не само тези два въпроса. Въпросът за икономиката, за съдбата на малкия бизнес в България, реалния икономически дебат, също останаха зад борда. Със съдействието на големите български медии се проведе една фалшива, грозна и много некомпетентна, бих казал некадърна схватка между две партии – ГЕРБ и БСП, които се опитват да ни убедят, че са единствените алтернативи и че са алтернативи една на друга, което просто не е вярно.

Кой е виновен за това? Медиите или големите партии, на които просто им е по-удобно да няма дебат?

Естествено медийната среда носи своята отговорност, защото тя насърчи този процес. Но основният проблем е, че БСП и ГЕРБ не могат да излязат на политически дебат. Нито помежду си, още по-малко с другите политически партии, които са много по-компетентни от тях. И двете партии имат слабо, некомпетентно лидерство. Двама страхливи лидери, които не посмяха дори един срещу друг да излязат, а камо ли да излязат срещу хора, които са реална алтернатива.

Вчера (интервюто е взето на 20 март, бел. ред.) един от тези двама лидери каза, че демокрацията е отнела много на България – образованието, здравеопазването, сигурността.

За мен това изказване е скандал. Ако има проблем, а проблем има и той е голям, той е, че фасадната демокрация, която се установи у нас през 89-а година, не отне нищо на "червената" номенклатура и на мафията, която тя създаде.

Не им отне възможността да ограбят търговските предприятия с прочутите партийни куфари. Не им отне възможността да си създадат фалшиви партии-клонинги, от които на първо място трябва да се изтъкнат ДПС и ГЕРБ, но има и още много други. Не им отне възможността да създадат фалшиви банки и през тях да откраднат всички спестявания на българските граждани. Не им отне възможността да създадат мутренските групировки и след тях политическата мафия. Преди всичко не им отне влиянието върху службите, прокуратурата и съдебната система, което направи възможен целия този чутовен грабеж.

Така че, ако нещо е отнето, то е, че мафията ни отне истинската демокрация, защото демокрацията и законът са оръжие на слабия. У нас те се превърнаха в бухалка в ръцете на мутрите.

Тук сигурно е важно да споменем и посещението на Лаура Кьовеши, ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. Партиите, както и магистратите, сякаш решиха да бойкотират конференцията?

Да, защото се страхуват. Страхуват се от румънския модел в правосъдието. Защото в Румъния действително законът се превърна в оръжие на слабите, така както е в древната юридическа мъдрост. Превърна се в защита на обикновения човек, обикновения бизнес от корупцията, от рекета, от чиновническия произвол. Със стотиците присъди на високопоставени политици и чиновници Румъния създаде доза здравословен страх във властта от закона. И законът се превърна в оръжие на обикновения човек срещу безобразията на властта. И резултатът за обикновените хора не закъсня – бизнесът тръгна нагоре, заплатите тръгнаха нагоре, инвестициите тръгнаха нагоре, а храната и горивата при двойни заплати са два пъти по-евтини, отколкото в България.

Румъния, с която толкова много си приличаме и като общества, и като история, и като география, показа, че никой не е обречен, че хората могат да вземат властта в ръцете си и при една все така корумпирана политическа система, да подобрят живота си. Затова и тези, които грабят от хората, крадците, мошениците и ченгетата на власт в България, са изключително уплашени и са готови на всякакви коалиции само и само да не се постигне подобен модел у нас.

От друга стана от Висшия съдебен съвет (ВСС) се чува, че нямат нищо против срещу Кьовеши. Ясен Тодоров обаче зове да не величаем "спорните постижения на Румънската прокуратура". У нас също имало политици, съдии и прокурори в затворите, за които ние, по негови думи, не знаем?

А, не знам. Ако ги отвличат някъде в частни затвори, защото и това е възможно в България, и ги държат там тайно – и това е възможно. Естествено, българските граждани много добре знаят дали имаме високопоставени политици и магистрати в затова. Не, нямаме. Изобщо няма преследване срещу тези хора. Създават се схеми на зависимост.

На мен не ми се иска да коментираме хора. Ясен Тодоров, ВСС, Димитър Узунов, Сотир Цацаров. Всички те са пазители на статуквото. Въпросът е какво могат да направят българските граждани, за да го променят. Защото ние промяна от там не можем да очакваме. А това, което могат да направят, е масово да гласуват за партиите, които подкрепят румънски модел и други мерки за установяване на законност в страната.

И нека опростим нещата за читателите – защо Румъния успя и продължава да действа, и да отчита резултати, а ние си оставаме все толкова далеч от успеха? Липса на политическа воля или липса на кадри? Къде е проблемът?

Проблемът се корени в това, че не започнахме съдебна реформа. Че когато предложихме български вариант в рамките на действащата конституция на румънския антикорупционен модел в 43-ия парламент, „за“ гласувахме 8 души. Всички тези 8 души са в „Нова Република“. Това е важното. Искрено се надявам, че ще се съберат по-широки мнозинства, надявам се да не сме единствени. Но виждам отчайващи позиции – БСП е твърдо „против“, ГЕРБ – твърдо „против“, ДПС - „против“, за мое огромно разочарование – остатъчния Реформаторски блок също е „против“ румънски модел. Какво показва това? Страх от закона и желание за продължаване на кражбите.

Ние казваме обратното – нас не ни е страх от закона, от антикорупционната прокуратура. Не желаем да крадем и го доказахме с напускането на властта, когато тя продължи да краде.

Преди десетина дни вие от "Нова република", а ако не се лъжа и самият Вие в 43-ото Народно събраните, поискахте затваряне на 31 секции в Турция. Какво точно ви притеснява?

Два пъти съм го искал от парламентарната трибуна още през 2016 г. Имаме всички данни, че Турция в момента не е демократична държава и аз не вярвам, че резултатите ще бъдат честни. Боя се за правата на нашите съграждани в Турция. Боя се, че те ще бъдат подложени на натиск и техният вот ще бъде подменен. Така че да не ми казват, че нарушавам правата им - не, техните права са нарушени от режима на Ердоган, не от Радан Кънев и „Нова Република“. Убеден съм, че това е отговорното държавническо решение.

Ясно е защо Борисов не го направи – защото на президентските избори получи половината от гласовете в Турция, не знам защо не го прави Герджиков. Не знам какви зависимости издава това, но властта е длъжна да защити закона от една диктатура. По същия начин, по който Германия и Холандия защитиха своя закон.

Очаквате ли все пак ЦИК да се съобрази с аргументите ви и тези секции да бъдат закрити?

ЦИК е с мнозинство от БСП и ГЕРБ. Не съм оптимист.

Определено в последните дни се наблюдава обтягане на отношенията между България и Турция, като дори се стигна на привикване на посланици. Каква е позицията на „Нова Република“, трябва ли да се отиде дори по-далеч в тази ситуация и да се търси подкрепа от ЕС?

Привикването на нашия посланик за консултация е правилно политическо решение. В ситуация на нескрита намеса така се прави. Искам обаче да кажа друго – няма обтегнати отношения между България и Турция. Има обтегнати отношения между ЕС и Турция. Ние трябва да изоставим пагубната доктрина на Борисов да се подмазваме на комшиите, независимо дали са на североизток или на югоизток, а да осъзнаем, че нашата сила е единна Европа и да се борим за нея. И тук още един важен момент от предизборната кампания, който остава скрит, на фона на селското противопоставяне, като селско не го казвам в лош смисъл към хората, които живеят на село, между Нинова и Борисов.

Европа се намира на вододел, предложени са 5 сценария за развитие на Европа, някои от които са много опасни за България, те застрашават свободата на предвижване и сигурността на външните граници. Ние трябва да се противопоставим категорично на тези сценарии и да имаме единна национална позиция. Ние трябваше цялата кампания да дебатираме върху тази позиция, а се оказва, че само „Нова Република“ ясно и категорично каза „Ние защитаваме петата точка от сценария на Юнкер“ - единна Европа, която върви заедно на максимална скорост. Защото това е гаранция и за просперитета на България, и за сигурността на нейните граници, и за свободата на движение на българския бизнес и българските граждани.

Познатите различия в политическото дясно изплуваха отново

Защо отново политическото дясно е силно разделено? На този въпрос и на въпросът каква е разликата между партиите вдясно отговаряха в де...

Какви послания открихте вие в разменените писма между Ахмед Доган и Лютви Местан през почивните дни?

Не ме интересуват. Честно казвам, не приемам това, че когато Доган се напие и реши да пише писма, трябва цялата нация да му козирува. Това са формации с външни зависимости, специално в случая на ДПС и с очевидна мафиотска зависимост вътре в страната. Те трябва да бъдат изолирани в бъдещия парламент и да не им се обръща особено внимание.

В една от последните си изяви вие обявявате края на „менте десницата ГЕРБ, с всичките ѝ патерици, слугини, наложници и т.н“. Ако приемем, че това е така – остава ли алтернатива за десния избирател, който иска да е представен в следващото Народно събрание, тъй като социологическите проучвания показват лоши резултати за вас?

Социологията показва уникални темпове на растеж на „Нова Република“. При положение, че е очевидно тежко манипулирана, не може да скрие над двойния ръст в рамките на кампанията, който осигурява сигурно присъствие на "Нова Република" в 44-ия парламент. Но тук добрата новина е по-голяма. Тя е, че гражданите имат наистина дясна алтернатива, която стъпва на основните ценности на дясната политика, която иска да наложи закона и демокрацията като оръжие на слабия срещу силния, на трудолюбивия срещу крадеца, на този, който иска да се образова, срещу този, който иска да злоупотребява с партийното си положение.

Ние сме ги предложили в прости и ясни решения – румънски модел, децентрализация, за да могат парите да остават в общините, в които се лекуваме, живеем и образоваме. На трето място съхраняване на ниските данъци, проста и малка администрация. И отново – защита на националния идеал за единна Европа. Така че има напълно ясна и категорична, и доказана в битки дясна алтернатива. Нещо, което от периода 97-2001 г. България не е имала. Защото ние имахме едно кратко дясно управление, със своите си кусури, но с много смели реформи и от тогава-насам газим в блатото на царе, телохранители и всякакви кралимарковци, които под маската на политическа девственост вкарват нови и нови ченгета, крадци и мошенници в парламента.

Нова република иска от Радев да свика КСНС заради "Газпром"

Лидерите на Нова Република изпратиха открито писмо до президента Румен Радев, с което искат свикване на Консултативния съвет за национа...

И последен въпрос – често ли по време на кампанията чувахте отчаяни десни избиратели, които казват: „Този път няма да гласувам“?

Не. Съжалявам, но за мен това е медийна дъвка. Често чух хора, които съжаляват, че десницата не единна, но отлично разбират, че десницата не може да е единна под шлифера на ГЕРБ. Те със сигурност ще гласуват за алтернатива и на БСП, и на ГЕРБ. Това, което най-често чух, бяха думите: „ГЕРБ да не ги видя повече, но и ония не искам да се връщат на власт“. Това е дилемата пред българите, затова се опитват да скрият, че на тези избори има алтернатива, но аз ви казвам – няма да успят да го скрият.

Интерво на Ивайло Анев

*Платен материал. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Actualno.com

Етикети:

58 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 24 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Платен материал. Ясно гнусния Иван Костов пак ще ни занимава всеки ден с троловете си.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 23 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Margi Draganova, както стана ясно, кгб са наричали руските тролове като теб ГОВНЕДИ! Кратко и ясно!
 • Анонимен 23.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Всички руски тролове са педали, на хранилка от своята матушка Педорстан! Руския хуй никога не е излизал от гъза ви – вие сте се родили педераси! ПЕДОРСТАН е сърцевината на Руската Педерация, педерасите/гьотверените управляват вече втори век. Педерастията в Кремълториума не започва с Путлер:Медведев - тя започва със Сатаната - Ленин - http ://www .frognews.bg/news_97575/Komunizam-i-homoseksualizam! виж още ›› -Krem alskata -troika/
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Победа за НОВА РЕПУБЛИКА с №4! 22 Победа за НОВА РЕПУБЛИКА с №4! преди 1 година Профил на трол?
  НОВА РЕПУБЛИКА - принципни, дясномислещи хора, които целят полагане на основите на една по-добра България. Новото е, че имат визия за промяната. И имат гръбнак, за разлика от всички останали политиканчета.
 • Анонимен 22.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ДА! Това е вярния избор!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Нова република №4! 21 Нова република №4! преди 1 година Профил на трол?
  ГЕРБ НЕ са по-малкото зло от БСП. Напротив, прикритото зло е по-коварно. НОВА РЕПУБЛИКА - за България, която дава сигурност, свобода и насърчава солидарността между своите граждани. За смело и решително отстояване на националните интереси, традиции и ДОСТОЙНО място на България в съвременния свят.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • на 26 с №4 !!!! 20 на 26 с №4 !!!! преди 1 година Профил на трол?
  Ще гласуваме за вас, номер 4, Нова Република!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Илиян Василев: Покрай истерията за Турция, осигуриха заслон за руската намеса в изборитe - http ://www .faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/iliyan-vasilev-pokray-isteriyata-za-turtsiya-osiguriha-zaslon-za-ruskata-namesa-v-izborite
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За да променим всичко това - бюлетина 4!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  НОВА РЕПУБЛИКА казва КАКВО да се направи защото ножа е опрял до кокала.Освен това казва и КАК да се направи. Апропо Христо Иванов вече даде заявка русофилистичните псета да залаят: Лустрация второ поколение + Проверка и глоба на ЛУКОЙЛ за неплатени данъци в особено големи размери. С риск да се обявя за противник на коалицията ГЕРБ+БСП+ДПС знае се по чие предложение Румен Овч. е приносителя на злат виж още ›› ната акция в ЛУКОЙЛ: Тиквата от Банкя. До тези които се чудят как рашистите водели войни на 2 фронта едновремено: Отчетите на ЛУКОЙЛ са публични.Отчетите на другите 40’000 руски фирми в България са публични. Няма платени НИТО ЕДИН лев данъци, та отговора е прост и елементарен: Вземат ги от теб,мен, от пенсиите на родителите ни, от детските надбавки. ЛУКОЙЛ започнаха “доенето” на България СЛЕД 2002а година.Докато правителството на ОДС с премиер Иван Костов беше на власт и дългове погасяха, и приватизационна програма изпълняваха и Росенец не беше руски анклав в който български официални власти не могат да влезнат Относно пчеларската тематика: Пчелите работнички държат търтеите изолирани(“арестувани”) на една рамка.През септември месец ги изгонват навън където търтеите умират от глад и студ.Пчелите сами подържат и регулират САМО необходим за кошера брой търтеи (около 3% от общия брой насекоми в кошера). Е, точно това трябва да направим с подкрепа и доверие към ДСБ+ДА,БЪЛГАРИЯ – хората които искат да изметем търтеите и като във всяка нормална държава да ги редуцираме до санитарния минимум. Русофилистиците и комунистите + троловете oт “БКП-РУС ТРОЛЗАВОД” започнаха пенявенето на зловонието си да разколебаят и откажат десните хора да подкрепят ДСБ+ДА,БЪЛГАРИЯ; по-изгодно им е да има “десните” ментета т.е. комунистите от ГЕРБ + комунистите от другите БКП-та: БСП и ДПС.
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Още малко факти: 1. ЛУКОЙЛ и останалите 40’000 руски фирми в България: Невнесени/ОТКРАДНАТИ данъци за около 5 МИЛИАРДА лева. 2. Площадката на АЕЦ Белене – напукана и негодна (по Бивол) – около 3 МИЛИАРДА грабеж заедно с Южен Поток И едни други факти: 1.Иван Костов и ОДС спасиха България от поредния комунистически фалит, махнаха мавзолея и подготвяха махането на МОЧА 2.ген.Атанас Атанасов изгони 7 виж още ›› руски разведки и десетина руски мафиоти воглаве с Чорни и Ершов.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Преди да гласувате за една от шесте руски партии в българския парламент, или Марешки, до една произлизащи от БКП, или за руския зет и еничар Марешки, и до една финансирани с рубли, моля запознайте се с пораженията, нанесени от социализма, независимо в неговия руски, или немски вариант. Всички знаем, че между немски и руски социализъм разлика няма, но жертвите на руския са сто пъти повече, а той виж още ›› още не е обявен извън закона! Какво донесе на човечеството социализма/комунизмът? И докато нацизмът и фашизмът преди 70 години бяха победени, забранени, осъдени и днес изучавани като нещо много лошо, то комунизмът – Коренът на злото – беше оставен непокътнат. Какво донесе това на човечеството? Според “Черната книга на комунизма”, том I; на Стефан Куртоа /С, 1999, 767 стр, имам я с посвещение от автора/: “Въпреки цифрите, които са приблизителни, занижени и изискват още множество уточнения, може да се направи равносметка, която дава представа за размерите на феномена и позволява да се проникне в сериозността на проблема: -СССР – 20 милиона убити, -Китай – 65 милиона убити, -Виетнам – 1 милион убити, -Северна Корея – 2 милиона убити, -Камбоджа – 2 милиона убити, -Източна Европа – 1 милион убити, -Латинска Америка – 150 хиляди убити. -Африка – 1 милион и 700 хиляди убити, -Афганистан – 1 милион и 500 хиляди убити, -международно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити. Общата сума се доближава до 100 милиона убити.” Най-вероятно жертвите на комунизма са между 120 и 130 милиона души. Жертвите на фашизма са 13 милиона, а на комунизма 130 милиона – кое е по-голямото зло преценете сами!
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Алчни мошенници са комунделите във всичките им разновидности - БКП/БСП/ДС/ДПС/ГЕРБ/Атака/МакедонцЕ/ ПатрЕотЕ + руския зет Магарешки! Никога повече няма да гласуваме за тях!
  : 7 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  нямя вече балъми да гласуват за руски еничари
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 16 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  ИДЕОЛОГЕМИ , ФРАЗЕОЛОГИИ САМО ТОВА МОЖЕТЕ. И аз ГО МОГА ОБАЧЕ.ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ. FU*K OFF 10 11 1989 I vie agneshki mutri , bojkovisti . AMA NAISTINA SUPER DOLNI esejski tvari. Само , че вие не можете нищо аргументирано , щото сте гузни , защото защитавате едни крадци и престъпници.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какво мисли ГОВНОЕДЪТ Октомври никого не интересува! Той е просто един ГОВНОЕД! Долна твар! Според професионалната терминология на КГБ ти си ГОВНОЕД! Виктор Суворов пише за професионалния термин, с който са наричали в КГБ всички проституиращи по цял свят в полза на Москва! Казвали са им ГОВНОЕДИ! Това си ти, Октомври! ГОВНОЕД! Много точно, нали!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Всички без изключения, когато говорят, говорят по правилния начин, а когато действат, действат по неправилния. Как да им се довериш? Особено когато знаеш кой им е "командира". Дано такива приказки се чуят, най сетне и от парламентарната трибуна, а не само в предизборна кампания. Тогава ще си проличи кой е искрен.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Кой им е "командира" ли? На шесте руски партии в нашия парламент и на Магарешки командира им е кремълския фашизоид Путлер! За това ние ще изберем Нова Република!
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Превъзпитаха я! Меган Маркъл вече носи ч...

Младоженците принц Хари и Меган Маркъл направиха своята първа официална поява след сватбата им, която се състоя на 19 май. Двамата бях...

missing image
Борисов: Реакторите на "Белене" не са до...

Премиерът Бойко Борисов коментира пред Министерския съвет темата за АЕЦ "Белене", която отново е актуална в последните дни. "Относно А...