Ружа Райчева: Ваксинацията срещу COVID-19 трябва да е доброволна, страхът създава мракобесие (ВИДЕО)

58712
Ружа Райчева: Ваксинацията срещу COVID-19 трябва да е доброволна, страхът създава мракобесие (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Принуждението към ваксинация срещу COVID-19 е дискриминация. Това заяви в предаването Студио Actualno Ружа Райчева, журналист и кандидат за депутат от "Има такъв народ". Във връзка със сигнали за оказване на натиск върху служители да се ваксинират, тя посочи, че не приема това за нормално.

Райчева заяви, че макар и самата тя да е имунизирана с две дози ваксина, не трябва да има принудителен или задължителен елемент в този процес.

"Аз бях напълно наясно, че ваксината е донякъде експериментална. Принудата е близко до това да се наложи задължително носене на бурка". отчете тя.

За ограничителните мерки

"Ограничителните мерки са изключително хаотични, а създаването на страх е погрешно. Ако извадим статистиките от която и да е болест, която бива определяна като нещо ужасяващо, което да определя ежедневието ни, ще се създаде такава обсесия и мракобесие.

Създава се своеобразна гражданска милиция, която публикува доноси, а хората стават все по-мнителни помежду си. Започваме да свикваме с този нов дневен ред. Създава се опасна за психиката параноя. Ударът не е само върху икономиката, но и върху социалните взаимоотношения между хората.

Има ли парламентаризъм в България?

Парламентаризмът в България така и не се случи. Липсва диалог, но са налице разменени реплики пред камерите. Дори в страната се оформи течение, че няма нужда от Народно събрание и партии, което според мен не е вярно. Но това е опасността от неразбирателството, което наблюдаваме вече във втори парламент.

Имаше едно очакване в обществото, че трите нови партии, които вече не мога да нарека протестни след толкова време, ще се разберат помежду си. Другата причина е, че хората винаги очакват, че нещо се крие отзад.

Какви бяха целите на протеста и какво постигна?

Най-дълбоката цел на протеста беше формиране на гражданско общество. Аз искрено вярвах, че то поне е в зародиш, защото от много време насам политиката беше Terra incognita (непозната територия -бел.ред) за младите хора в България.

При нас се очаква като с магическа пръчка да се решат всички проблеми. Това важи както за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, така и за натоварването със свръхочаквания на Лаура Кьовеши.

С какво са различни от "Има такъв народ"?

На въпрос с какво се отличава "Има такъв народ" от останалите партии, тя отговори по следния начин:

"Има такъв народ" е антисистемна партия. Съставена е от хора, които са нови и се учат на терен, но с добри намерения. Партията действа последователно и принципно.

Относно обвиненията за връзки с ДПС

По отношение на обвиненията за връзки с ДПС Райчева посочи, че това се повтаря в публичното пространство като най-лесна опорка, но такива връзки няма. Слави Трифонов е принципен човек и започва това начинание заради собствените си идеи и семейство - хората, с които е работил от 20 години.

"Не виждам външно влияние, а тази принципност удря останалите участници в ситуацията като чук по главата. Нека не забравяме, че не той даваше брифинги в парламента, в които да обвинява останалите за някакви задкулисни връзки, с Прокопиев да речем и така нататък."

Личната й мотивация в политиката

Започнах да усещам някакво задушаващо чувство, виждайки как се затваря светът. Искам да се боря с това и политиката е един от начините да го правя. Не се възприемам като политик. Трябва да спрем с тази изолация, това следене и страх.

За журналистиката

Журналистиката създава властта и политиците. Ако журналистите ги няма в Народното събрание да кажат какво се е случило, все едно нищо не е станало. Също е много важен избора на акцент в новините. Това е формиране на мненията на хората. Искам то да е обективно и да се чуват различни гласове. Все още има честни и достойни журналисти в България и аз се уча, за да стана една от тях, завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Как ще се отразят на бюджета промените в хазарта? Говори Любомир Каримански (ВИДЕО)

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю