Ще бъде ли върнат премахнатият мигащ светофар в София? (ВИДЕО)

9190

Мигащият зелен сигнал на светофара се появява експериментално преди няколко години у нас. Първо е въведен в столицата, а след това и в най-големите областни градове като Стара Загора, Варна и Пловдив. Целта е да се направи проверка дали въвеждането му ще намали катастрофите по пътищата. Мигащата зелена сигнализация успява да се наложи и голяма част от шофьорите свикват с нея и я възприемат като нормална и полезна мярка.

Темата за нея отново нашумява, след като преди седмица Столична община решава да започне поетапно премахване на функцията мигащ зелен сигнал. Като причината за това е, че български гражданин е подал жалба до Европейската прокуратура, че липсва нормативна регулация за такъв тип светлинен сигнал. Мигането противоречи на Виенската конвенция за пътни знаци и сигнали от 1968 г., която България е ратифицирала през 1978 година. В нея е упоменато ясно, че зелените сигнали трябва да бъдат немигащи, с изключение на тези за пешеходци. Днес премахването на всичките мигащи светофари в София е факт.

Actualno.com потърси мнението на експерти по темата по какъв начин премахването на мигащия зелен сигнал е повлияло на пътната обстановка.

Диана Русинова от Европейски транспортни политики и Крисимир Георгиев, основател на автошкола в София, са на мнение, че няма валидно доказателство за това, че при наличие на такава сигнализация е намалял пътнотранспортния травматизъм.

"Таймерите на светофарите не само, че не са незаконни, а са задължителни. Отново казваме така - общината е над закона. Законът казва, че на кръстовище с интензивно движение трябва да бъдат поставени устройства, които отмерват времетраенето на сигнала, а общината казва на закона "гледай си работата, ние сме общината". Горе-долу така се получава.", допълва г-н Георгиев.

Според тях начинът на премахването на сигнала е това, което възмути най-много софиянци.

Заместник министър Иван Шишков от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) все още не е уведомен от Столична община каква е конкретната причина за премахването на мигащия сигнал.

"Ние ще направим нова комисия. В понеделник имаме среща със Столична община. Това, което мен лично ме притеснява е, че ние като данъкоплатци, жителите на София, даваме едни пари за нещо, което очевидно не отговаря на нормата", категоричен е г-н Шишков.

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова заяви, че е на мнение "мигащият зелен светофар" да продължи да работи.

"Категорично сме "за" да продължи да работи "зеленият мигащ светофар" и ще предприемем действия за промяна в Наредба № 17 от 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Искаме да защитим обществения интерес по законен начин", каза Комитова на среща с бившите депутати Мартин Димитров и адвокат Петър Славов.

Богдан Милчев от Института по пътна безопасност застава зад позицията, че мигането на зеления светофар не е от голямо значение за пътната безопасност. 

"Проблемът, който възниква е защо след становище на МРРБ през 2017 г. сега, няколко дни преди изборите, Столична община решава да го изпълни. Този мигащ светофар наистина не е уреден нормативно. Спекулациите с Виенската конвенция са плод на експерти, които искат и ще изтъргуват по всяка вероятност нещо в пътната безопасност - дали ще са броячи, дали ще са пътни знаци, предстои да видим. Предстои да видим защо е този напън.", посочва той.

Потърсихме и мнението на хората, които се срещнаха първи с промяната - таксиметровите шофьори. Представител на таксиметрова компания в София е категоричен, че мигащия зелен светофар е предотвратявал много ПТП-та и е много удобен и полезен за всеки водач.

Ще бъде ли променена наредбата и ще се върне ли мигащия зелен сигнал предстои да разберем.

 

Снимки: Actualno.com

Репортаж на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...