Ситуацията в МВР: Тежка кадрова дупка в системата и реформи на гърба на редовия служител

20047
Ситуацията в МВР: Тежка кадрова дупка в системата и реформи на гърба на редовия служител
Снимка: БГНЕС

Докъде стигна реформата в Министерството на вътрешните работи (МВР)? Започвала ли е изобщо? Кои са "чантаджиите" в системата и кога българският полицай ще си възстанови самочувствието и доверието в обществото - по тези теми Actualno.com говори с председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

Г-н Попов, реформата в МВР така и си остава вечна болна тема и още по-важно – недовършена. Кои три неща в системата обезателно трябва да се променят в спешен порядък, за да може да се каже, че МВР се реформира?

Веднага ще ви кажа, че по този начин няма да стане. Ние сме най-дълго реформираното министерство и най-нереформираното. Не е проведена нито една цялостна реформа. Всеки министър, който е заемал този пост за повече от година, е започвал да реформира системата. Често се случва така, че наследникът му на поста започва да прави точно обратното на това, което е правил предшественикът му. Така реформи не се правят. Реформа не се прави на парче.

Реформа на една такава тежка система като МВР се прави планирано. Преди изобщо да започне да се мисли за реформа е нужен един функционален анализ на тази система, за да се достигне до точен отговор на въпроса „как трябва да изглежда МВР след като приключи реформата“. Ние това го нямаме. След като и експертите свършат работата си – топката отива в полето на политиците. А след като вече има консенсус по този въпрос - тогава се престъпва към вече набелязаните мерки. [...]

Като говорим за администрация (в МВР - бел. ред.) г-жа Бъчварова доразви идеята на г-н Вучков (министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов II“ от 7 ноември 2014 до 11 март 2015 г. - бел. ред.) - служителите на административни длъжности да работят по Закона за държавния служител, но според промените "Вучков" това трябваше да се случи с новоназначените, а според промените "Бъчварова" това вече обхващаше всички.

И тук е моментът да Ви попитам за т. нар. "чантаджии" в системата. Кои са те, в кои звена работят?

Няма лошо в това да си счетоводител в МВР или специалист по човешките ресурси, или юрист да работи по Закона за държавния служител. Лошото става, когато текстовете започнат да се пишат на коляно, когато това се прави, без да се мисли.

Случи се това, че към администрацията, или беше преценено, че са чисто административни, в което има доза истина, и длъжности на служители в МВР със средно образование. Така наречените преди време сержанти. Служителите досега по Закона за МВР с висше образование, които бяха на административни длъжности, с тях нещата бяха по-ясни. По Закона за МВР служебното им правоотношение беше преобразувано по Закона за държавния служител. Тоест вие до момента сте служител по Закона за МВР, от утре получавате една заповед и вече сте служител по Закона за държавния служител без обаче служебните ви правоотношения да са прекратени преди това. Те просто се трансформират с цел икономии. И така в МВР вече има три вида служебно правоотношение: служебно правоотношение по Закона за МВР, има служебно правоотношение по Закона за държавния служител, има трудови правоотношения съгласно Кодекса на труда. [...]

Беше прието възнаграждението, което получава, нетно възнаграждение, като държавен служител по МВР, става основно възнаграждение по Закона за държавния служител. Проблемът възниква обаче при работещите по трудово правоотношение. Работещите по трудово правоотношение в МВР получават някои допълнителни възнаграждения - като например за прослужено време, като например средства за храна. В един момент, докато един текст беше пренесен от едно място на друго, без да се мисли и без да се коригира, цялото им нетно възнаграждение стана основно, но те върху това основно възнаграждение продължават да получават допълнително. И оттам стигнахме до парадоксални цифри. Работещи на едно и също ниво и вършещи една и съща работа служители в МВР по трудово правоотношение работят с разлика в заплатата от порядъка на 700 лева.

Но това създава вътрешно социално напрежение в системата между колегите ви...

Разбира се! Огромно при това! Става въпрос за кьор сокак, от който ръководството на МВР много трудно може да излезе. Един-единствен е начинът и това е увеличение на заплатите и на останалите. Това е начинът. Ние като синдикат няма как дори да ни мине през ума да поискаме нещо, което един служител е получил, да му се отнеме.

Затова не трябват ли нормативни промени?

Нормативни да, но не и законови. За щастие. Но този дисбаланс трябва да бъде смекчен до голяма степен. Но тук ще остане големият въпрос "А откъде пари?" Това вече не е проблем на служителите в МВР. Това е проблем на държавното ръководство.

Нека да "влезем" още малко навътре в системата, в нейните дирекции: питам Ви веднага приоритетно в кои от тях трябва да се извърши реформа?

Не можем да говорим за приоритетна реформа, ако я нямаме плановата реформа, ако не сме се разбрали как трябва да изглежда това МВР след 5 или 10 години. Ние от Синдикалната федерация говорим за МВР 2030. Тоест как да изглежда през 2030 година министерството. Бяха правени опити да бъде реформирано министерството на парче. Имаше реформа в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Знаете ли какъв е резултатът? Резултатът е, че от година време в България вече не съществува професията "спасител". Тя беше унищожена като професия. Спасителите в МВР бяха преназначени като пожарникари. Разрушихме големите спасителни отряди на МВР...

Които бяха по места и съдействаха на пожарникарите...

Точно така! Разбихме групите с идеята да направим 8 големи отряда, ама и те така не се създадоха като света. В пожарната продължава да зее една голяма кадрова дупка, в полицията също, в Гранична полиция също, в МВР зее голяма кадрова дупка.

Кажете за кадровия въпрос, защото той е друга болна тема, когато говорим за системата.

Тиражираните твърдения, че България е едва ли не на едно от първите места в Европа по брой на полицаите на 100 000 души са мит. [...] Големите реформатори на министерството обясняваха, че няма да съкращават заети щатове, а ще съкращават свободни щатове. През януари 2015 г. министър Вучков реши за пореден път да бъдат съкратени свободни щатове в МВР, защото щатът на МВР надхвърляше определената от Правилника за управление на дейността на министерството бройка с около 2500. Но тези незаети щатове бяха масово на полицаи и пожарникари, които работят на терен. Масово - младши изпълнителски и изпълнителски длъжности до инспектор включително. Това бяха незаетите щатове в МВР. Нямаше свободни щатове в административна дирекция, нямаше свободни щатове в главните дирекции - те бяха на ниските нива.

Полицейският синдикат отново излиза на протест

Синдикалната федерация на служителите в МВР излиза на нов протест на 25 юли, след като неотдавна се оттегли от преговорите с вътрешни...

И как ще има полицай във всяко село сега?

Е, това е големият въпрос! А във всяко село полицай много трудно може да има, защото те са към 50 000 в България населените места. Трудна работа. Толкова полицаи малко трудно ще има.

Но нали чуваме обещания, че до края на 2017 г. ще има поне 1000 полицаи по селата. Откъде ще дойдат? Кого ще пратите да работи?

При този съществуващ щат на МВР не ми е ясно кой! И тия обещания ми звучат малко кухо. Да, в момента също има доста вакантни места. Тук обаче проблемът започва да става комплексен. Съвсем нормално е професията да става все по-малко привлекателна, като се оказва, че всички реформи май са на гърба на редовия служител. И да - кандидати за работа в МВР все още има. Но едва ли броят им в София е такъв, какъвто е например в Северозападна България. И още нещо: ако ще говорим за качеството на хората, които кандидатстват, там нещата започват да стават плашещи, ама наистина плашещи. [...]

Как тогава да върнем похабеното доверие в полицая и в същото време да възстановим самочувствието му?

На рождения ден на МВР - закана да се разкрие "лъжата на Бъчварова"

На днешния 5 юли МВР празнува 136 години. По повод празника обаче се очаква ново ескалиране на недоволството сред силите на реда заради...

Ако успеем поне частично да му възстановим самочувствието, това може да помогне за възвръщането на доверието в него. Те нещата са свързани. А как това ще стане, е много сложен въпрос.

Вижте само с автомобилите, с които се придвижват, оборудването...

...Ами хайде да видим в какво са облечени най-напред. Много от колегите не са получавали униформено облекло 3-4-5 години.

По места колегите ви си купуват консумативи, материали, офис техника..

Ризи панталони и обувки - няма, не сме получавали, износваме ги, трябва да вървим по улиците като клошари. Все пак имаме някакво останало чувство за достойнство и чест и не ни се върви като клошари. Не ми е ясно кога наистина ще ни писне дотолкова, че да тръгнем цивилни на работа за тези от нас, които трябва да носят униформа. [...]

Полицаите тръгват на протест заради закриването на ведомствените столове

Заради идеята на ръководството на МВР да бъдат закрити ведомствените столове, която беше претворена и в Закона за МВР, предизвика полиц...

С какво трябва да се заеме според Вас веднага новото правителство по отношение на МВР?

Новото правителство трябва да започне спешно да мисли за нов Закон за МВР, защото тоя от 2014 г. вече не е закон или поне е много далеч от това, което беше, когато беше приет.

Вижте подробности от разговора с Валентин Попов в следващото видео

По темата работиха Ивайло Ачев и Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю