Стефан Иванов: Борим се срещу това почтените и интелигентните да са аутсайдери

36499
Стефан Иванов: Борим се срещу това почтените и интелигентните да са аутсайдери

Стефан Иванов е роден преди 40 години в София, квартал „Красна поляна“. Бакалавър по „Маркетинг“, магистър по „История“ и „Богословие“. Общински съветник в Столичен общински съвет. Председател на политическа партия „Движение Демократично Действие – Д3“, кандидат за кмет на София и водач на листата за общински съветници на партията.

Г-н Иванов, Вие сте председател на партия, която не е толкова известна на широката общественост – „Движение Демократично Действие – Д3“. Разкажете с няколко думи какво Ви подтикна да влезете в политическия живот?

Калоян Паргов: Нито едно дете не заслужава да расте зад решетки

Водачът на листата на БСП Лява България общински съветници Калоян Паргов, кандидатът за кмет на „Връбница“ Християн Кръстев...

„Движение Демократично Действие-Д3“ възникна спонтанно като общност от свободни хора, които се чувстват емигранти в собствената си страна. Политиката е начинът да отстояваш и налагаш конкретни идеи, а партията е единственият възможен инструмент за това. Партиите от статуквото - всички управляващи и опозиционни парламентарни партии - отвращават почтените и достойните хора със своята безидейност и фалш.

Най-големият проблем е, че българинът не вижда перспектива за успешно развитие, ако живее по правилата. Почтените и интелигентните хора са натикани в ъгъла и са на път да бъдат силово превърнати в социални аутсайдери за сметка на измамници и нечестивци. Ние ще се борим с всички сили срещу това.

Вие сте една от партиите, подкрепили позиция в подкрепа на отговор „Да“ на националния референдум, на който решаваме дали да има електронно гласуване. Защо?

Ние призоваваме всички хора да участват в референдума за въвеждане на електронното гласуване и да го подкрепят като гласуват с „Да“. Два са основните ми мотиви. Първо – това е единственият начин да се увеличи избирателната активност, което ще намали тежестта и влиянието на купените и силово контролирани гласове. И на второ място – това е модерен механизъм за включване в обществения живот на милиони българи, живеещи и работещи извън границите на родината.

Ако в крайна сметка електронното гласуване бъде въведено, как си представяте, че трябва да бъде организирано – опишете ни най-важните мерки, които трябва да бъдат взети, за да се случат нещата коректно?

Борбата на "Зелените" за София - как да не дишаме толкова мръсен въздух

За да си зелен, трябва да си маратонец - не можеш да очакваш, че идеите ти бързо ще станат реалност. Тази основа на зелената идея у нас...

Въвеждането на електронно гласуване, което рано или късно ще се случи, трябва да бъде съпроводено от максимални гаранции, че няма да има възможности за манипулация на вота. Защо да имаме високо ниво на сигурност за електронното банкиране и транзакции по интернет, а да не можем да постигнем същото при електронното гласуване?

Имате ли кандидати за кметове и общински съветници на местните избори? Ако да, къде?

„Движение демократично действие – Д3“ обединява много достойни хора със своите биографии, но като партия сме съвсем млади – регистрирани сме само преди три месеца. Предстоящите местни избори са първи за нас. Постъпихме максимално отговорно и имаме кандидати за кметове и общински съветници в над 60 общини от всички краища на България – от Видин до Царево и от Велики Преслав до Петрич. С три-четири изключения, навсякъде участваме самостоятелно, защото така е по-честно. Не искаме участие в удобни коалиции. Искаме да покажем, че в България има и различни партии, които се явяват на избори, за да защитават политики и приоритети, а не за да стават след това младши коалиционни партньори на силните на деня.

Най-силни сме в големите градове и имаме свои самостоятелни кандидати в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Видин, Габрово, Пазарджик и други. Аз лично съм кандидат за кмет на София и начело на листа с 46 кандидати за общински съветници в Столицата, сред които: заместник-ректор на университет, бивш депутатът и областен управител, директори на училища, бивши успешни кметове, собственик на частен театър, режисьори, икономисти, юристи, политолози, специалисти по информационни технологии, лекари и други. Нашата листа има средна възраст около 40 години, което ни прави едни от най-младите. Имаме издигнати кандидати за районни кметове в 22 от общо 24 столични района. В София очакваме подкрепа с номер 19 в бюлетините.

В програмата си изрично уточнявате, че ще работите за укрепване и разширяване на правомощията на местната власт. Избройте конкретно какви правомощия искате да има местната власт, които в момента няма.

Изборният туризъм: Без обществен натиск, МВР е проверило само 0,08% от адресните регистрации

В последно време гражданското наблюдение на изборния процес се превърна в един от факторите, които помагат за разкриване и предотвратяв...

Ние особено силно държим на реалната децентрализация, която разбираме като прехвърляне на права, отговорности и финансов ресурс от по-горното към по-долното ниво. Настояваме за бързо въвеждане на липсващото второ ниво на местно самоуправление – регионален управител и регионален съвет като колективен орган, реципрочен на общинските съвети на по-долното ниво. Проблемът на областните управители не е, че са назначени чиновници на правителството, а че те на практика не са от второто ниво на местно самоуправление. Ние държим да се прехвърлят правомощия от голямата община към районните администрации в трите общини с районно деление – София, Пловдив и Варна. Местната власт трябва да е силна и независима, защото е най-близо до хората. За съжаление сега сме свидетели на различно отношение на централната власт към различните кметове, базирана на разделението „наши“ и „ваши“. Но хората не са „наши“ и „ваши“ – те всички плащат данъци и очакват нормални условия за живот и развитие.

Изрично наблягате на образованието като двигател на бъдещето. Какво трябва да промени в модела на финансиране на образованието ни. Според вас в кой клас трябва да започне професионалното ориентиране на децата ни? Какви съвременни методи на обучение бихте въвели?

Освен да предостави на младите хора определен обем информация, образованието трябва да има за цел да ги направи и активни граждани, да ги подготви да бъдат креативни и успешни в силно конкурентното общество, в което живеем. По-ранното професионално ориентиране е сполучлива стъпка в тази посока. Ние вярваме, че българската образователна система трябва да бъде в активен диалог с бизнеса за подготвяне на съответните специалисти. Засега изоставаме най-много в гражданското образование. Младите хора излизат от образователната система подготвени като учебен материал и неподготвени за обществена активност.

Наблягате и на справедливото прилагане на законите. Как може да се случи това? Имате ли конкретни мерки, които бихте осъществили, за да овладеете корупцията на ниско и високо ниво в държавната администрация?

Прилагането на строгостта на закона, и то с еднакъв аршин за всички, е много важно. Но още по-важно е да се създадат превантивно условия, които да не позволяват корупционни практики. Именно затова и аз в една от своите 19 стъпки на успеха на София, които съм се ангажирал да направя, гарантирах, че ще създам публичен регистър за всички договори на стойност над 2000 лева, които сключва Столична община, 24-те района и всички фирми с общинско участие. Тук няма „търговска тайна“. При мен ако някой иска да пази търговска тайна, няма да може да кандидатства за обществени средства. Точка!

В много общини алкохолът на изборите ще е разрешен

В доста градове ще е весело на изборите, защото пиенето ще е разрешено. В големите като Пловдив, Варна и Стара Загора ще пазят поведе...

Какво смятате, че трябва да се промени в медийното излъчване на идеите и посланията на партиите преди избори – не само сегашните?

Ние сме жертва на абсолютната неравнопоставеност на отделните партии в медиите. Тези, които са от картела на удобното за мафията статукво, заделят за медии милиони левове от държавни субсидии и „скатани“ от държавното управление. Само и единствено те могат да си позволят да плащат над 8000 лв. за 30-секунден клип в двете големи частни телевизии. Те си купуват и най-гледаното време по БНТ. За нас, останалите, остават безплатните участия от по три-четири минути в най-лошите часови пояси и вниманието на по-малки, но свободни и необвързани медии, какъвто е и този сайт. Пожелавам Ви да продължите да бъдете трибуна на свободното слово.

А гражданите призовавам да гласуват за онези партии и кандидати, които представят конкретни идеи и залагат на автентични личности със свои политически послания, които не се продават заради участието на безпринципни коалиционни софри.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю