Стоян Михов, WWF: Дали ще има живи реки, зависи от нас

5327
Стоян Михов, WWF: Дали ще има живи реки, зависи от нас
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Промените в климата отдавна са световна тема, която е сред най-важните. Тази тема има много аспекти, но един от най-важните е водата - защото тя е причината да има живот на планетата.

Какво е положението с речната вода в България? По този въпрос Actualno.com разговаря с експерта на WWF Стоян Михов, в светлината и на Европейската кампания за опазване на водата на континента. WWF събира подкрепа от европейските граждани, за да се гарантира добро, качествено прилагане на европейския закон за водите - Рамковата директива за водите. За повече информация можете да посетите европейския сайт на инициативата, както и българския "Кампания живи реки" и SOS Rivers!

Наскоро WWF алармира, че в България няма нито една жива река. Всеки неспециалист би изразил учудване – какво всъщност означава "жива река" в случая?

В конкретния случай жива река означава такава, която по някакъв начин не е увредена от човека - било чрез замърсяване, построяване на бентове, язовирни стени, дигиране, изправяне на речното корито, построяване на мини-ВЕЦ, изземване на баластра от речното легло. Дори и такива труднодостъпни за обикновения човек "диви", гранични реки като река Резовска в Странджа, са повлияни от човека. В турската част на Резовска има построен голям язовир, а устието ѝ е укрепено с диги, камъни и бетонни съоръжения, защото от ъгъла под който се влива реката в морето, зависи границата и морската акватория и на двете държави…

Правена ли е оценка на WWF колко ще засегне това България от гледна точка климатични промени – какво ще се промени, ако положението продължи да се развива така? Имам предвид дори в изчисления с цифри – колко би пострадал риболовът, колко земеделието, кои негови отрасли с колко биха се свили, кои други сектори на икономиката ще пострадат?

Не, WWF не разполага с такива научно обосновани цифри за България, но въпросът ви е много резонен - в много страни WWF работи с цели национални научни институти, които анализират влиянието на климатичните промени върху водите и не само. В България обаче такива мащабни научни проекти няма. Проблемът не е в научните институции - те, знаете, зависят от финансиране от държавата, и ако проблемът с климатичните промени не се разпознава дори от ресорното министерство, то това предрешава казуса за съжаление. В същото време проблемът е толкова сериозен и комплексен, че изисква включването на учени от много области - например реките не страдат просто от намаленото количество валежи, те страдат от обезлесяването и намаляването на горите, което тежко се отразява на количеството вода в реките. Дърветата са тези, които държат една река на повърхността. Така че да се изчисли какви са последиците от климатичните промени е една изключително тежка, комплексна задача, изискваща големи ресурси и разбира се – най-вече, разпознаване на проблема от управляващите, не само в България.

За коя река в България нещата стоят най-зле?

Много ми е трудно да отговоря на този въпрос. Като помисля за някоя река, която наистина е много зле, веднага се сещам за някоя друга, която е също толкова зле и това е много тъжно. Искър определено е една от най-големите ни вътрешни реки и с много сериозни проблеми – замърсяването от отпадните води на столицата и другите населени места надолу по течението, десетките каскади от мини-ВЕЦове, които в определени сектори на реката образуват непреодолими за водните животни прегради. Същото важи и за река Камчия, която има притоци, които практически са напълно мъртви поради замърсяване и в които живеят основно бактерии. Не минава месец без да чуем по новините за тежко замърсяване на някоя река, както беше случая с трансграничното замърсяване в горното течение на Струма наскоро.

Има ли пропуски в нормативната уредба по отношение състоянието на реките и на водите в България като цяло и кои са най-важните?

Принципно българската нормативна уредба е синхронизирана с европейската, включително и с ратифицирането на Рамковата директива за водите. В момента, до 11 март, тече европейска кампания за по-добро прилагане на директивата. Българските граждани може да се включат ТУК, и да настоят за достъп до чиста и качествена вода занапред.

Нормативната уредба е несъмнено важна, но още по-важното, което променя нещата, е волята и желанието на обществото, индустрията и институциите да опазят водата и реките. Когато волята или разбирането е налице, тогава проблемите лесно се решават. Един пример ще ви дам - за всички хора и институции качеството на водата за пиене е чувствителен и важен въпрос и има почти пълно съгласие, че опазването на качеството ѝ е основен приоритет, в резултат колкото и парадоксално да звучи, двете реки (Искър и Камчия), които в началото дадох като пример за реки в лошо състояние с много проблеми, осигуряват в горното си течение качествена питейна вода за огромна част от българското население. Разбира се и там има проблеми (бентове, мВЕЦ, спомняте си за опита да се променят санитарно-охранителните зони за питейни води наскоро), но не може да се сравняват с проблемите на течението по реката, след като тя вече не се използва за питейни нужди. И за двете течения на реката важат едни и същи закони и отговарят едни и същи контролни органи, живеят едни и същи хора и има индустрии, но качеството на водата е драстично различно, защото обществото има различното отношение към това, което го засяга пряко и това, което е вече зад гърба му. Тук е мястото да осъзнаем, че една вода, една река, която е минала през нас и е вече зад гърба ни, е питейна вода за други хора, диви животни и растения и много важно - за всички селскостопански животни и растения, които ние, същите хора, използваме за храна.

За да е ефективна нормативната уредба, следва да има добър контрол при прилагането? Има ли добър контрол в България? Ако смятате, че няма, къде и на какво ниво е най-лош?

Контролът винаги е обвързан с финансов ресурс - ако контролните органи разполагат с необходимия финансов ресурс и капацитет, със сигурност биха подобрили значително резултатността си, но всичко има граници - не можеш да сложиш до всеки човек пъдар, който да го следи какво прави. Пъдарят трябва да е на всеки в главата – от управляващите през бизнесмените до обикновения гражданин. Ако всеки се опитва да "прескочи" закона, то работата на контролните органи е почти невъзможна. Знаете какъв е подходът - има и индустриалци и граждани, които с нетърпение чакат да дойдат празници или почивни дни, за да изхвърлят във водата я отпадни и промишлени води, я боклуци… И докато дойде следващият работен ден на контролните органи, реката е отнесла всичко. Това трудно се контролира. Дори да накараш контролните органи и всички институции да работят денонощно, без почивки, пак няма да се получи, ако не се промени самосъзнанието.

Колко сериозен фактор за рибната популация е бракониерството в България? Борим ли се както на нормативно ниво, така и фактически с бракониерството?

Всички незаконни дейности допринасят за увреждането на една река, но за всяка река е различно. За река, подложена на редовно химическо замърсяване, най-големият проблем пред рибите е качеството на водата. За планинска река, без някакво сериозно замърсяване и прегради, най-големият проблем е бракониерството. В трети реки най-големият проблем пред рибите са миграционните бариери – бентове, ВЕЦ-ове. Но в най-масовия случай проблемите пред рибните популации са комплексни и всеки един фактор, включително бракониерството, може да изиграе фаталната за рибната популация роля.

Какви мерки – нормативни и практически, смятате, че е спешно наложително да предприеме България, за да не си говорим и следващия път в рамките на положението "няма нито една жива река"?

Въпрос за милион долара - за съжаление няма нито магическо, нито бързо решение. Най-важното е повишаването информираността и съпричастността на обществото, то е основен двигател в една цивилизована държава. Много важен е и примерът от ръководството на държавата и изразената воля, защото ако правителството чака да дойдат празници и почивни дни да "прокара" някой лобистки законопроект, далеч от погледа на обществото, не можем да очакваме от гражданите и индустриалците да не чакат със същото нетърпение почивните дни, за да "поработят малко", далеч от погледа на контролните органи.

Но аз съм оптимист. Преди няколко десетилетия, през 80-те години на миналия век река Русенски Лом беше мъртва река, в буквалния смисъл на думата – цялото ѝ рибно население беше напълно унищожено от замърсяване. Днес в река Русенски Лом отново има рибни популации. Да, реката продължава да има сериозни проблеми, но започва бавно да се възстановява. От нас - хората, обществото, зависи как ще продължи историята – ще се върнем ли назад към мъртвата река, или ще я оставим ли така – на границата, както е сега или ще поправим грешките си и ще я върнем в състоянието, в което сме я заварили, защото можем, още не е късно.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю