Светослав Витков: "Глас народен" предложи видеонаблюдение в секциите през 2013 г., а Мая Манолова отказа, сега тя го предлага

7070
Светослав Витков: "Глас народен" предложи видеонаблюдение в секциите през 2013 г., а Мая Манолова отказа, сега тя го предлага

Светослав Витков, известен като Светльо от „Хиподил“ е лидер на партията „Глас народен“. Завършил е „Икономика“ в УНСС. Кандидатира се за независим президент през 2011 г. с инициативен комитет. През 2013 г. създаде партията „Глас народен“, която участва във всички избори оттогава насам.  

Г-н Витков, за кой поред път се явявате на избори и какво ви мотивира да участвате в тях?

За 9-ти или 10-ти път. Мотивирани сме още като сме се родили. Мотивирани сме, защото политическата система в България, политическата каста и партиите, които се въртят, обслужват едни и същи интереси на едни и същи хора, на едни и същи икономически кръгове. Ние не сме едни от тях. Не използваме народни пари за кампания. Както знаете, ние нямаме пари. Това ни е трета кампания, която водим без средства и няма да се откажем, каквито ще да са резултатите. От друга страна нямаме сила да защитим нашия вот на изборите. Обикновено тези, които не могат да си защитят вота, биват най-много порязвани.

Какво значи "да защитим вота си"?

Много добре знаете какво предлага Изборния кодекс, а може би не знаете. Според ИК само парламентарно представени партии имат квоти в секционните избирателни комисии и в РИК. Във всички комисии, във всички секции само те имат свои хора, на които плаща държавата. Не само, че имат държавни субсидии, постове и всичко друго, но държавата им плаща защитата на вота. Отделно имат право на застъпници. Това е дискриминационен принцип, заложен още в Изборния кодекс. Никой не искаше да промени това от партиите и лицата на промяната, които опитаха да направят козметични промени в изборното законодателство. Всички партии – дори да са 30 или 40, трябва да имат квоти в СИК-овете. Иначе трябва да извадят ресурс за около 13 000 секции по 100 лева на секция. Смятайте за каква сума става  въпрос, за каква честност на избори!

В програмата си сочите, че сред основните цели на "Глас народен" е политическата образованост. Какво точно визирате?

Политическата образованост е основен проблем на българския избирател, тъй като много бързо забравя кой какво е направил, кое лице в политиката е извършило определени действия, потъпкващи права на хората, работило е срещу интереса на страната и народа си. След 10 години то се показва като чисто ново. Както виждате на тези избори се появиха и изборни скелети - Жан Виденов, Атанас Атанасов, Мая Манолова. Показват се сякаш са се променили и са станали чисти, прекрасни, но не е така. Нека се върнем в историята и да видим кой какъв е. Тези физиономии просто не трябва да ги има в българската политика. Сгафили са, издънили са се, извършили са актове срещу народа и това трябва да се помни. Не може същите да излизат и да казват: "Ние сме нови". Какво им е новото!? Да не изреждам и надолу имена, поне още 20, които се правят на различни от статуквото - от БСП, ДПС и ГЕРБ.

В този ред на мисли кой е най-яркият негатив на всяка от партиите с опции да влязат в следващия парламент - БСП, ДПС, ГЕРБ, ИТН, "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", който трябва да помним?

"Има такъв народ" не са били в управлението, те са нова партия. Имат възможност и заряд да покажат какво могат, но начина, по който действат, особено лидерът или бившият лидер г-н Слави Трифонов - с неговото бездействие и колебливост. Не смятам, че ще мотивира избирателите. Самият той след изборите на 4-ти април остана сам в къщи, сам в къщи - 2, сам в къщи - 3. Разболя се от коронавирус в навечерието на изборите. Не се появи в Народното събрание изобщо. Само някакви постове във фейсбук. България не може да бъде управлявана от фейсбук. Няма как да не се покажеш между хората и да не кажеш какво мислиш. Няма как да прехвърлиш партията си на г-н Тошко Йорданов и да кажеш: "Аз съм вече почетен председател, няма ад се кандидатирам дори за депутат". Ако г-н Трифонов не знае, българският избирател гласува за личност. Партията е на второ място. За партии гласуват само ДПС, БСП и ДСБ. Така, че г-н Трифонов направи доста грешки за кратко време. За ГЕРБ не трябва да забравяме с 10-те години управление до какво ни доведоха. Никой нищо не смее да каже, парите не стигат до гражданите. Всичко се върти в един кръг от фирми. Не е само "нашите" и "вашите", хората трябва да живеят от нещо, да имат работа. Всички кадърни и читави бягат навън. Само приказки и големи думи не стигат. БСП знаете какво направи преди 40 години, сега какво прави. В момента са доста обезкръвена партия, с техните вътрешни противоречия и проблеми. Не трябва да забравяме правителството на Жан Виденов. Вече виждаме, че му се изчиства имиджа и му се прави ореол - че бил честен, а другите са крали. Другите като са го крали, той тъп ли е, че е застанал на тази позиция!? Като не ставаш, махай се! Аз помня по негово време, че вкъщи имахме парче хляб и малко сирене, нямаше какво да ядем. Такива същества как имат наглостта да се появяват отново в българската политика!? И що за човек си, за да гласуваш за такива!? ДПС си следват своя интерес. Реално това е партията, която управлява от 20 години България. 400 000 човека управляват 5 милиона - нищо, че са втора или трета партия. Това е партията, без която другите не могат. На "Демократична България" кое й е демократично!? Това е някакъв таратор от партии. Зелените, които би трябвало да се леви, в цял свят са леви, тук са десни. ДСБ - костовистите, са ясни. Помните какво направи генерал Атанасов в режима на Костов. Помним как се мачкаха хора, как се мачкаше бизнес, как се приватизираше от обкръжението на "Олимп". За Христо Иванов нищо лошо не мога да кажа, освен че беше министър на ГЕРБ. И за Мая Манолова - освен, че беше омбудсман, избрана от ГЕРБ, сега е най-големият противник на ГЕРБ. Наистина звучи парадоксално и смешно, ако не беше реално. Докато имаш стари лица с нови партии, с нови ореоли и гласуват за тях, положението ще е същото. После псувайте себе си, а не някой друг! Не е виновен този, който краде, а този, който избира крадеца.

Как смятате, че ще се отрази на вота ви изискването да се гласува само с машина в секциите над 300 избиратели?

Както разбрахме, софтуерът ще се пише от "Сиела". Машинният вот зависи донякъде от този, който пише софтуера. Представител на ЦИК в интервю каза, че е изключено да станат машинации. Най-големият проблем е, че няма да се броят отрязъците, а това е смисълът на машинното гласуване. Първо, около хиляда отрязъка могат да се преброят в рамките на час, час и половина. Защо трябва да се гледа само протоколът, излязъл от машината!? Нали това е идеята - да се направи сверка. А какво ще излезе от машината, ще зависи от този, който я е програмирал. На предишните избори имаше такива случаи. ЦИК отчита нарушенията само в секция, в която е констатирано нарушение, но те реагират след 24 чеса. И чак тогава ще кажат, че може да се преброят отразъците. Така, че предпоставки за машинации винаги има. Тук опираме пак до въпроса за истинските промени, необходими в Изборния кодекс. Г-жа Манолова може би помни, че през 2013-та "Глас народен" предложи видеонаблюдение в секциите, а тя го отказа. Сега тя предлага видеонаблюдение.

Каква избирателна активност очаквате? Имате ли опасение, че ще е рекордно ниска, като в Благоевград?

Не, едва ли ще е толкова ниска, като в Благоевград, но ще бъде ниска, особено в големите градове.

Защо?

Защото хората, които имат средства, лятото не си стоят в къщи. Тези пък, които са на сезонна работа, отиват другаде. Няма да е както социолозите казват - 58% избирателна активност. Това е невъзможно!

Как си обяснявате апатичността на българите като избиратели?

С липсата на избор.

Защо, нали сте над 30 партии?

Обаче нека говорим за дискриминационните правила! В медиите може да влезе само този, който си плати или му ги платят. Партия, която няма средства, субсидии и пари на олигарси зад себе си, как да влезе в медиите!? Както виждате, кампанията на "Демократична България" само за билбордовете е може би над милион и половина. Никой не пита откъде са им тези пари, при положение, че те сега получиха субсидията. А тя не е равна на цената на тези билбордове. Възрастните предимно се образоват от телевизията, а тя им показва партиите, които според социолозите имат шанс. Другите не се показват, защото според социолозите нямат шанс. На социолозите също им се плаща, за да правят изследвания. И става един затворен кръг. Така е създадена системата. Тук влизаме и в политическите мантри на статуквото: "Не гласувайте за нови партии, те нямат шанс. Техните гласове и без това ще се разпределят".

Кои според вас са главните причини, за да не върви България към ускорено развитие, както на всички ни се иска?

Българският манталитет. Ние сме индивидуалисти. Правим се на отборни играчи до момента, в който не получим шанса да се реализираме индивидуално. Тогава всичко отива по дяволите: "Аз съм добре, вие се оправяйте!". Това идва от липсата на самосъзнание, национално самочувствие и национална общност. Както знаете, в Гърция, Сърбия и Турция - пак балкански държави, имат самочувствие и са общност. В Гърция ако вдигнат цените на тока, не излизат ли веднага на стачки масово!? Ние имаме много да работим в посока към образование на издигане на манталитета на по-високо, европейско ниво. Каквото и да си говорим, българинът не е европеец. Българинът е човек с ориенталско мислене, с комунистическо възпитание и образование и с капиталистически желания. От тази смесица се получава един прекрасен новобогаташ със селски произход.

Предвиждате ли възможност да се състави правителство, ако се оправдаят социологическите проучвания към момента?

Трудно ще бъде съставен кабинет и който си позволи подкрепата на една от трите партии, ще си носи кръста на следващите избори, които едва ли ще бъдат много далеч от тези.

Докога смятате, че българинът ще има нужда и ще търси месия?

Приказката за Неволята - докато не разбере, че сам трябва да си помогне. Това обаче е доста трудно, тъй като българският народ е застаряващ. 2,1 милиона пенсионери - това е почти половината население на България. Тези хора не могат да бъдат подсигурени, а на тях наистина им трябва месия. На тях трябва да им се помага, но най-смешно е, че поколението 20-30-годишни са апатични към политиката, понеже гледат да се махнат от България прекалено бързо. Проблемът за България ще настъпи след по-малко от десет години, когато реално няма да има образовани професионално кадри, които да работят, защото държавната администрация не създава БВП по начин, по който свободната инициатива го създава.

Какъв ще е вашият призив за гласуване на 11-ти юли - защо да отидат до урните, защо да гласуват за вас, защо изобщо да гласуват?

Активността е нещо много важно, защото пасивният няма право да се оплаква. Който не гласува не само, че гласът му се разпределя, но той отива директно за партиите, които имат най-голяма електорална подкрепа, което означа за БСП, ДПС и ГЕРБ. Така, че като не гласувате, вие гласувате за тези три партии със сигурност. А ако гласувате за нови партии, гласувайте, защото това е начинът, по който може да се стигне до промяната. Казват ни: "Ама вие сте малки", а аз отговарям: "И някои неща в тялото са малки, но при определени обстоятелства нарастват". Затова гласувайте за малките партии! Иначе пасивността се наказва.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю