Съветите на д-р Миндов за коронавируса: Много важно е да не забравяме най-простото - да бъдем хидратирани

10153
Съветите на д-р Миндов за коронавируса: Много важно е да не забравяме най-простото - да бъдем хидратирани
Снимка: Shutterstock

Д-р Георги Миндов е добре познато лице - общопрактикуващ лекар и председател на Организацията на общопрактикуващите в София. Той е чест гост на редица медии, особено откакто избухна пандемията с COVID-19. 

Сега обаче д-р Миндов говори конкретно за лечението на опасната болест и за ваксините срещу нея. И посочва кое е най-важното в началния етап на болестта, с какво може държавата да помогне на личните лекари чисто на експертно ниво като знание за лечението на COVID-19. Категоричен е, че предимство при ваксинирането в настоящия момент трябва да имат възрастните и хората с различни заболявания, които са сред най-уязвимите и при които COVID-19 протича изключително тежко и най-често има фатален край. Д-р Миндов казва и, че масовата ваксинация е трябвало да бъде основно ангажимент на личните лекари.

Д-р Миндов, каква е ролята на общопрактикуващите лекари в битката с COVID-19 в момента?

Ролята на общопрактикуващите лекари е свързана с грижите за хората, останали на домашно лечение, под наблюдение и тези за първична диагностика. Много хора идват на прегледи, а още повече се лекуват вкъщи, назначава им се терапия, следи се състоянието им. Поддържаме постоянно връзка с тези пациенти, защото дори и телефонната консултация изисква квалификация. Не може да вземем един стандартен служител от кол център, който да свърши нашата работа. Пациентът трябва да мине през лекар. При това най-добре да е лекарят, запознат с неговото състояние, заболяванията му, рисковите фактори, условията на живот и дори с икономическото му състояние, за да знае какви лекарства може да си позволи. А ние най-добре познаваме пациента. В този смисъл общопрактикуващите имат основна роля в битката, защото 95% от заболелите с COVID-19 с леко, средно и не много тежко протичане на болестта остават в домовете си. Ние носим отговорност, лекуваме ги и основната ни цел е да не влизат в болница. Това е и ролята ни – да спрем потока към болниците. Има и нещо друго и то е психологическата подкрепа, която оказваме на болните. Едно е като говорят с някой познат, а съвсем друго, когато говорят с лекар, който е лекувал вече много хора с коронавирус.

Кои са най-честите симптоми на Вашите пациенти, заразени с вируса SARS-CoV-2?

Различни са. От обикновено силно главоболие до лека кашлица, задух, постоянна висока температура, обезводняване, разстройство, силна отпадналост. Това са най-честите, но като цяло е много индивидуално. Има и, да ги наречем, лошо прогностични симптоми – като температурата, поддържана няколко дни, която се сваля с антипиретици, но след това отново се вдига и това означава, че най-вероятно се развива пневмония. В тези случаи, които не са толкова чести, се налага и болнично лечение. И до този момент нямаме ръководство за лечение на COVID-19 в домашни условия. Експертните съвети можеха да го подготвят. Аз давам едно американско ръководство, но не е нашенско. Говорим за обикновена терапия, рехидратираща, витамини, хранителни добавки без фирмените наименования. Нищо не пречеше експертите да го подготвят и разпространят и да го актуализират. Все пак, става дума за непозната болест, която в нашите учебници не съществува и е малко по-специфично. И епидемиологията, и протичането, и заразността са по-специфични. С много неща се сблъскваме за първи път. Не може да обвиняват личните лекари, че не си вършат работата, а да не са им казали какво да правят. Кой е виновен в случая? Не си дал никакви указания и разчиташ на самоорганизация. Един лекува по един начин, втори по друг, трети по трети. В крайна сметка се получава неадекватно.

Какво препоръчвате на хората, които се лекуват вкъщи? Какво трябва да знаят?

Първо трябва да преценим общото състояние на организма. Най-простото е да погледнат езика. Той трябва да е мокър, все едно е бил във вода. Ако е сух, напукан, бял, това означава, че имаме недостиг на течности. Причината може да е различна, но налага рехидратираща терапия. Много са медикаментите на пазара, но най-вече е нужно да се пият течности под всякаква форма включително и готови, като например, "Стоперол Хидра" или електролитен разтвор, който може да си направят сами, защото тези хора често не могат да излязат от дома си. Хидратацията помага и поддържа физиологичните нива на всички електролити и цялостната обмяна на организма. Набляга се на антибиотиците, но не бива, защото в някои случаи те имат обратно въздействие. Когато има фебрилно състояние, а то е при 100% в случаите на пневмония, освен всички неща, които се дават, трябва да се набляга и на рехидратиращата терапия. Не бива да се изпуска. Даваме антибиотик и пробиотик, а при фебрилно състояние освен антипиретик трябва да се даде и електролитен продукт като „Стоперол Хидра“, например.

Както показват различни изследвания, при много от болните от COVID-19 е нарушен електролитният баланс. Наблюдавате ли това при Вашите пациенти?

Реално ние нямаме пряк контакт с пациента, докато той е болен, тъй като е под карантина. Когато е с температура, трябва да се погрижим, а това често се неглижира. Фебрилното състояние води до обезводняване, а то пък до температура, говорим за порочен кръг. Рехидратацията е един от ключовите моменти за сваляне на температурата, тя е възможност да се повлияе чисто физиологично, за да не се влоши състоянието, да не се развие пневмония и върху всички патогенетични процеси, които водят до усложненията. Често се пропуска, а тази терапия е изключително важна, както е важно не само да се приемат определените лекарства, но и правилните дози. Аз мога да обуча моите пациенти как да следят това състояние в домашни условия.

Д-р Миндов, как хората, които са на домашно лечение, могат да поддържат електролитния си баланс? Какво трябва да правят?

Да го следят. В организма се натрупват доста токсини и с една по-обилна рехидратираща терапия вредните съставки ще бъдат изхвърлени чрез урината. Ако диурезата е недостатъчна, се повишава токсичният риск, дисбалансът може да доведе до влошаване на състоянието извън инфекциозния агент. Поддържането на електролитния баланс трябва да бъде включено в основната терапия. Рехидратиращата терапия трябва задължително да бъде включена като трети основен стълб. Навлязоха достатъчно подобни препарати, които са достъпни и евтини. Просто се изпускат. Затова трябва да се говори.

На финала, нека да поговорим малко за темата с ваксините - защо у нас продължава да е висок процентът на хората, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19?

Ситуацията е динамична и се променя. Защо са такива нагласите, не мога да кажа. Всеки има собствено мнение. Действително нито една ваксина не е преминала пълни клинични проучвания на този етап и всеки има право на резерви. От тази гледна точка аз препоръчвам, особено на възрастни със съпътстващи заболявания и най-вече диабет, да се ваксинират, защото при тях болестта протича тежко и рискът е огромен. Имам подобен случай в момента. Едно семейство, в което се разболя детето, то е ученик, майката и бащата са малко над 30-годишни и карат леко инфекцията, но бабата, която е с диабет, и дядото много по-тежко, настанени са в болница, а прабабата е интубирана. В тази посока са страховете ми, че нищо не се прави за тези хора. Затова казвам, че възрастните трябва да бъдат ваксинирани. Някои казват: колко ни е останало... Така де, но това ли е начинът? Трябва да се мисли в тази посока и да се ваксинират най-уязвимите. Ето, още един пример да ви дам. Разговарях с мой съученик, който живее в Италия от дълги години. Смята да дойде в България, защото няма достъп до ваксина, а е със съпътстващи заболявания, работи в голяма фирма. Казали са му, че чак догодина може да се ваксинира. Подобна е ситуацията и в Испания.

Кажете ми Вашите аргументи "за" ваксинацията?

Преди всичко, за да спрем пандемията и да добием имунитет. Имунитетът ще придобием по два начина – чрез боледуване и чрез ваксиниране. Дори и да е нетраен, имунитетът, придобит чрез ваксина, е решение в настоящия момент. И още един важен аргумент е, че когато имунитетът се придобива чрез преболедуване, това води до мутации на вируса и до нови варианти, а когато имунитетът е ваксинален не се допуска развитието вируса и той да мутира, недай Боже към нов щам. Поставянето на ваксина ще спре развитието на вируса. Така икономиката ще започне да се възстановява, а хората ще се върнат към нормалния си начин на живот. Всички искаме това и няма друг начин да го постигнем. Има една мисъл на Чърчил, която ми се иска да припомня: "Който не иска, когато може, няма да може, когато поиска". Та, в този дух, да се ваксинираме сега, когато можем, защото когато поискаме, няма да можем или въобще няма да има смисъл, защото сме болни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю