Теодор Първанов, VMware: Стартираме инициатива, с която да развием таланта на учениците с интерес в ИТ

8785
Теодор Първанов, VMware: Стартираме инициатива, с която да развием таланта на учениците с интерес в ИТ

Разкажете ни малко повече за лятната школа по информатика и облачни технологии, която организирате?

“Лятна школа по информатика и облачни технологии” е инициатива на фондация „Миню Балкански“ и служители на VMware. Тя е насочена към ученици в начален и гимназиален курс, с интерес към съвременните компютърни технологии и програмирането. Екипът ни инвестира много усилия и работи с огромно желание по този проект, защото осъзнаваме своя принос за развитието на таланта на най-младите. Подкрепяйки инициативата за лятната школа VMware затвърждава своя ангажимент към все по-качествено ИТ образование в България. Интересът към школата е голям, което е доказателство за това, че усилията ни дават резултат и това много ни радва.

Какво сте планирали тази година в школата?

В рамките на една седмица – от 29 август до 3 септември - младежите ще опознаят отблизо облачните компютърни технологии, ще експериментират с тях и ще пишат забавни програми, които „живеят“ в облака. Участниците ще добият опит в работата с Java – един от водещите езици за програмиране в облака. Това, което ще бъде особено интересно за тях, е създаването на „виртуален компютър“ в облака, който учениците ще могат свободно да превърнат в опитна площадка без риск за домашния компютър. Младежите ще разберат как различните устройства могат да си „говорят“ през облака, като сформират гигантска мрежа, наречена Интернет на нещата (Internet of Things). Освен практически упражнения, ще водим дебати за приложенията на облачните технологии и как те могат да подобрят живота ни.

Наистина звучи интригуващо. Как могат да се регистрират за участие младежите?

За участие в школата могат да кандидатстват ученици от 5-ти до 9-ти клас. Най-важното е да бъдат мотивирани и да имат интерес и желание за развитие в компютърните технологии и програмирането. Именно заради това, трябва да подготвят мотивационно писмо, в което да опишат интереса, желанието и опита си в тази сфера, след което да го изпратят на ел. поща mmbalkanski@gmail.com. Одобрените участници ще бъдат настанени в сградите на Фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица, Стара Загора. По време на занятията, младежите ще бъдат разделени на групи и ще имат редовни занятия под ръководството на екипа от лектори и персонала на Фондацията. Вечерните дейности ще включват познавателни дискусии, филми, музика и забавни игри. VMware ще предостави стипендии на 10 участници в лятната школа, с което да насърчи желанието им за развитие в областта.

Какво трябва да знаете за 10-те най-разпространени програмни езика?

Програмистите днес са навсякъде. Тяхната работа е важна дори за бизнесите извън ИТ индустрията. И въпреки че за един софтуерен инженер ...

-----

За Лятната школа по информатика и облачни технологии

“Лятна школа по информатика и облачни технологии” е резултат от успешното партньорство между Фондация „Миню Балкански“ и VMware България. Тя е добър пример за това как неправителственият сектор и бизнесът работят съвместно за подобряване на образователната среда в страната. В последните години лидерът в областта на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност VMware извежда като един от основните си приоритети създаването на ИТ общност и стимулиране на професионалното образование в областта. „Влагаме голям ресурс в решаването на проблема с липсата на достатъчно кадри в ИТ индустрията, което в последните години осезаемо се усеща. За да премахнем тази пречка, работим съвместно с университети, училища, държавни институции и НПО за насърчаване на ИТ талантите, задържане на специалистите в страната и привличане на такива от чужбина“, споделя Диана Стефанова, изпълнителен директор на VMware България.

Таксата за участие в школата е 250 лева и включва пълен пансион, храна, настаняване и всички материали, необходими за учебния процес. За 10 от най-мотивираните кандидати участието ще бъде безплатно, защото на тях VMware ще предостави пълни стипендии в размер на цялата такса за участие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю