X
 
 

Трайчо Трайков пред Actualno.com: По 2-3 млрд. годишно от обществените поръчки отиват по частни джобове*

2037 73
photo of Трайчо Трайков пред Actualno.com: По 2-3 млрд. годишно от обществените поръчки отиват по частни джобове*
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Възможни ли са 700 000 нови работни места и 7% ръст на икономиката, откъде трябва да започне съдебната реформа, какво трябва да е увеличението на учителските заплати и на коя скорост ще догоним Европа? По тези и други теми Actualno.com разговаря в специално интервю с водача на листата в 23 МИР София и Благоевград на надпартийното обединение "Нова Република" - Трайчо Трайков.

Първият ми въпрос е за четирите 7-ци във Вашата икономическа програма: 7% ръст, 770 евро средна работна заплата и 700 000 нови работни места. Как ще стане това?

Имаме две групи теми: едната е свързана с мерки за насърчаване на икономическата активност, а друга - с прекратяване на кражбите. Двете кумулативно ще доведат до 6-7% ръст и това дори би могло да се окаже консервативно. По отношение на насърчаването на икономическата активност ние имаме две предложения с хоризонтално въздействие. Първото е универсално приложение на принципа на мълчаливото съгласие. Когато бях министър, то беше въведено частично, но сега искаме да разширим действието му при всички случаи, в които администрацията трябва да се произнася и да дава разрешения на исканията на гражданите и на фирмите. Това, освен че ще отпуши административните процедури, ще доведе и до намаляване на администрацията по един ефективен начин, а не с квоти от по 10-15% по ведомствата, които след това се наваксват и надминават. Така просто администрацията наистина ще трябва да върши работа, за да се вмества в законовите срокове.

Второто ни предложение е бизнес проекти да се осъществяват само с декларация, че са изпълнени всички законови изисквания и може да започне да се работи. След това държава има право да провери и ако нещо не е както трябва - да санкционира. Но започването на икономическата дейност да не е свързано с предварително набавяне на купища документи. Това го наричаме "премахване на данък рекет". Подходът ни е насочен към това всички изисквания да са по силите на малкия и средния бизнес, защото ако те могат, тогава и големите ще могат. Големите компании могат да си позволят по принцип много повече ресурси за обслужването на работата си с държавата, докато за малките това не е така. Да назначиш един счетоводител или един юрист понякога може да бъде голям разход за малките фирми.

И в такъв смисъл постижимо ли е според Вас изсветляването на сивия сектор в икономиката за един четиригодишен мандат?

Изсветляването ще бъде насърчено от мерките, за които ви говоря досега. Но да продължа и с тези, насочени към прекратяването на кражбите.

На първо място това са обществените поръчки, където по изчисления, не само наши, но и на независими анализатори, годишно по 2-3 млрд. отиват по частни джобове за смазване на машината. Това са колосални суми и начинът да се справим с тях е електронизация на процеса, като няма пряк контакт между възложителя и изпълнителя и няма възможност за влияние от местните и централните власти.

Втората важна стъпка е по отношение на парите, които не стигат в джобовете на гражданите или в бюджета​ през картелните споразумения. Основно говорим за това на горивата, защото то е с най-широко въздействие. Горивата влизат в ценообразуването на всичко. Но това далеч не е единствения​т​ картел. Годишно българските граждани и бизнес​ът​ надплащат между милиард, милиард и половина заради завишените цени на горивата. Или цените трябва да са по-ниски и тогава парите ще останат в джоба на хората, а това директно ще доведе до увеличен икономически ръст през друго потребление, или ако оставим същите цени на дребно, каквито са в момента, държавата би могла да взима много по-голям акциз​ и то не от джобовете на хората, а от картелната надценка.

В момента България прилага най-ниския акциз, а цените са на средноевропейски нива. Фактически, вместо държавата да взима акциза, както го правят Австрия или Германия, го взимат производителите и търговците.

Третата голяма сума е свързана с ДДС измамите. Нашите мерки за намаляване на ДДС от 20 на 9% за качествените храни, книгите и лекарствата ще имат и този ефект с изсветляване на обороти и ще остава в същото време повече разполагаем доход в хората, който пак да отиде за друго потребление. А и това са основно български стоки, чиито продажби ще се увеличат.

Фактът, че е възможно да се крадат бизнеси по схемата "Белведере", спира много мощно инвестиционния процес. Това беше най-известният случай, защото френският посланик се намеси енергично, за да защити интереса на френския инвеститор. В случая с български фирми - те нямат късмета на тяхна страна да е някой посланик. В тази роля трябва да е правителството, но то няма желание да я върши, както видяхме в случая с КТБ.

И като говорим за горивата, справедливи ли са според Вас цените, на които ние получаваме газа от "Газпром"?

Те не са и ние отдавна го знаем и затова Източна Европа е двигател на европейския енергиен съюз. Сега обаче освен нашите твърдения, това го констатира и Европейската комисия в резултат на няколко годишно разследване на непазарните практики от страна на "Газпром" в района. И сега Комисията изпрати констатациите си на "Газпром", а преди няколко дни те изпратиха своите предложения на това как да отговорят на претенциите към тях, тъй като вариантите са или да им бъде наложена глоба, или те да променят практиките си, или комбинация от двете. В момента тече един седемседмичен срок, в който всяка от засегнатите страни трябва да каже мнението си по предложенията на "Газпром". Това е критично важно в момента. Това е с изключително икономическо значение за България и би трябвало да е икономически въпрос номер едно на всички предизборни дискусии.

Защо тогава държавата в лицето на служебното правителство не говори на тази тема?

Ами ето затова днес (вчера, 20.03.2017 г. - бел.ред.) изпращаме на президента Румен Радев писмо с искане за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, който да контролира и да задвижи процеса по изготвяне на българска позиция. Ние досега сме надплащали около 40% над цените за Германия например - ако бъде постигната единна цена за целия съюз, тогава цената за нас може да бъде с 40 или дори с 50% по-ниска. Освен това ние искаме парите, които сме надплатили досега, поради тези непазарни практики на "Газпром", да бъдат като допълнителна отстъпка към новите цени. Ето това е истинският двигател на растежа - и като енергиен източник газът, и като суровина за индустрията.

В тази предизборна кампания като че ли образованието се прокрадна като основен приоритет на политическите партии. Каква визия предлага за развитието на този сектор "Нова Република"?

Аз смятам, че дори сме закъснели с това, но хубавото е, че след нас и ГЕРБ, и БСП вече вкараха образованието като свой приоритет. Според мен е чудесно, ако всички смятат, че то е важно.

Защо чак сега?

Миналото е минало и не можем да го променим, но отсега-нататък не трябва да има никакво отлагане. Просто никога досега това не е било смятано за атрактивна тема. Но инвестициите в образование са отговор на целия комплекс от кризи, който ни застрашава: неграмотност и опростачване, липса на квалифицирани кадри за икономиката, демографската криза, образованието също е свързано с това, защото, когато бъде затворено училището в едно населено място, то умира. Това е моделът, ясно е, че става така. И затова в крайна сметка винаги става дума за пари и в нашите разчети учителските заплати трябва да бъдат увеличени с 20% още в първата година, веднага след изборите и да бъдат удвоени до края на мандата, което не мисля, че е прекалено, мисля, че е съвсем умерено предложение.

Имаме ли пари в бюджета за това?

Да, имаме. 20% от увеличението на заплатите са 180 млн. лв. Това са само 10% от това, което надплащаме към картела на горивата. Увеличението обаче трябва да е съчетано със системата за обучение на учители.

Разговарях с еврокомисаря от Финландия - страната с най-добро начално и средно образование - и той ми каза направете педагогическите специалности най-желани, с най-добрите преподаватели, в най-луксозните университетски кампуси, да бъде това най-престижната специалност. Освен че се смъкваме във всички класации за качество на образованието, ние имаме съвсем истинска криза за кадри. Аз си спомням, че преди години, когато бях млад инвестиционен консултант, всички презентации започваха с това, че България има голямо количество висококвалифицирана работна ръка. Това отдавна не е вярно. Ние не само че нямаме висококвалифицирана, но и нямаме нискоквалифицирана работна ръка. Така че университетското образование и професионалното образование, заедно със средното образование - това ще е новото сърце на нацията.

Всички говорят за съдебна реформа, ала Европа все ни дърпа ушите, че не се справяме добре. От къде трябва да започне реформирането на съдебната система според Вас, за да усети тази промяна обикновеният човек?

Трайчо Трайков: Сега основанието да ме подкрепите е по-голямо

Политическият говорител на Нова Република Трайчо Трайков заяви във второто издание на #НоваПанорама, че очаква отново подкреп...

Моето мнение, че трябва да се започне от фундамента на системата за правосъдие: това е как хората, които работят в системата, да изпълняват задълженията си честно и принципно, уверени и спокойни, че усилията им ще бъдат оценени, а не наказани.

Като проследим причинно-следствените връзки, стигаме до Висшия съдебен съвет и това как се назначават хората в него и какви решения взимат. Беше направена, вярно, първа стъпка с разделянето му на две колегии, но тя сама по себе си не решава нищо освен ако не е съчетана със следващата стъпка, която е реформа на прокуратурата и с квотите в съставянето на колегиите, така че професионалните общности да имат правото да вземат решенията там. Случаите, в които се вижда, че правосъдието не работи, защото хората вътре са мотивирани по извратени механизми - това е истинският проблем.

И от нашите проблеми да минем към външните, които обаче ни засягат. На 1 март председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи Бялата книга за развитието на Европейския съюз. Според Вас можем ли да догоним със сегашната скорост, с която караме, Европа?

Първо да кажем за нашите читатели, че то се казва "Бяла книга", но реално не е книга, а са трийсетина страници, които всеки трябва да прочете, ако има отношение към темата. Това мисля, че сме всички.

Трайчо Трайков: Прокурорите опраскаха съдебната реформа

Водачът на листа на Нова Република в 23 МИР в София и в Благоевград Трайчо Трайков изрази недоумението си от факта, че н...

Представят се пет варианта, започвайки от най-нежелания и според нас и според самия Юнкер, който на практика е свързан с изтриването на всичко постигнато и свеждането на Европейския съюз до един общ пазар, което за мен е крайно неприемливо.

Най-големият интерес на България е в петия вариант, който означава интеграция без разлика в нивото на интеграция. Това е така, защото, за съжаление, се оказа, че България не е в състояние да върви със същото темпо дори в случаите, където са задължителни общите политики като например Шенген и Еврозоната.

Иначе засиленото сътрудничество в различни области не е лошо, налага се понякога да има такова и самата България участва в няколко такива засилени сътрудничества. Проблем ще бъде, ако под тази форма на засилени сътрудничества, някои страни загубят правото и възможността да участват в такива. Тогава реално ще се получи Европа на различни скорости. Затова смятам, че засилените сътрудничества сами по себе си не са лоши, но за нас най-добрият вариант е за общо и единно развитие в интеграцията.

Ще се окажем в една доста неизгодна позиция, ако Турция наруши споразумението си с Европейския съюз и пусне мигрантите. Какво мислите?

"Нова Република" поиска по-ниски цени от "Газпром" и затваряне на секции в Турция

Дясното обединение около ДСБ "Нова република" призова служебния премиер Огнян Герджиков да затвори секциите в Турция, извън дипломатиче...

Между другото една от сферите, в които имаме засилено сътрудничество, е опазването на външните граници.

Можем ли да си опазим външната граница?

Ако използваме ресурсите на всичките си съюзници - да! Разбира се, това е абсолютен приоритет и абсолютните приоритети могат да бъдат защитавани с много силни ресурси от Европейския съюз. Спомняте си с гръцката криза, където постоянно се повтаряше как Гърция е незначителна икономика за мащаба на Еврозоната - само 2% от БВП. Въпреки това за справянето с гръцката криза се оказа, че е възможно да бъдат намерени стотици милиарди евро. Ако опазването на една граница изисква всички възможни ресурси, дори само част от тази сума ще е достатъчна.

Интервю на Румен Скрински

* Платена публикация
Купуването и продаването на гласове е престъпление

Actualno.com

Етикети:

73 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хора българи, как искате да живеем - като севернокорейците, като руснаците, или като венецуелците? Не само Хитлер не успя да построи социализъм, а и неговия брат Сталин! Жертвите на тази идея са 130 милиона! Това ли искате - да увеличим този списък с насилствено убити хора? След Колапса на СССР червендалете вече нямат своя идеолегия, и единственото, което се опитват да правят е да задържат нещата, виж още ›› да спрът прогреса! Но ние много добре знаем, че който се опитва да спре Колелото на Историята, то му счупва ръцете и краката и продължава напред, защото Колелото на Историята няма заден ход! За това, братя българи, смело напред с Нова Република! Бюлетина №4!
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Да поставим патриотизма пред рашизма, да гласуваме за Нова Република! Бюлетина №4!
  : 0 !
 • Анонимен 20.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тези избори са много прости! Гласуваме за ориентацията на България! ЗА Европа, или ЗА потъващата Русия, нашия двукратен окупатор! Шести руски партии в парламента + Марешки + РБ искат да ни връщат в Русия! Ако искаме да станем Сев. Корея - гласуваме за тях! Ако искаме европейско бъдеще и просперитет в рамките на ЕС - гласуваме за Нова Република с бюлетина №4!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КГБ нарича руските троловете ГОВНОЕДИ 19 КГБ нарича руските троловете ГОВНОЕДИ преди 1 година Профил на трол?
  Преди да гласувате за една от шесте руски партии в българския парламент, или Марешки, до една произлизащи от БКП, или за руския зет и еничар Марешки, и до една финансирани с рубли, моля запознайте се с пораженията, нанесени от социализма, независимо в неговия руски, или немски вариант. Всички знаем, че между немски и руски социализъм разлика няма, но жертвите на руския са сто пъти повече, а той ощ виж още ›› е не е обявен извън закона! Какво донесе на човечеството социализма/комунизмът? И докато нацизмът и фашизмът преди 70 години бяха победени, забранени, осъдени и днес изучавани като нещо много лошо, то комунизмът – Коренът на злото – беше оставен непокътнат. Какво донесе това на човечеството? Според “Черната книга на комунизма”, том I; на Стефан Куртоа /С, 1999, 767 стр, имам я с посвещение от автора/: “Въпреки цифрите, които са приблизителни, занижени и изискват още множество уточнения, може да се направи равносметка, която дава представа за размерите на феномена и позволява да се проникне в сериозността на проблема: -СССР – 20 милиона убити, -Китай – 65 милиона убити, -Виетнам – 1 милион убити, -Северна Корея – 2 милиона убити, -Камбоджа – 2 милиона убити, -Източна Европа – 1 милион убити, -Латинска Америка – 150 хиляди убити. -Африка – 1 милион и 700 хиляди убити, -Афганистан – 1 милион и 500 хиляди убити, -международно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити. Общата сума се доближава до 100 милиона убити.” Най-вероятно жертвите на комунизма са между 120 и 130 милиона души. Жертвите на фашизма са 13 милиона, а на комунизма 130 милиона – кое е по-голямото зло преценете сами!
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само Радан и Трайчо ще успеят да ни извадят от червеното тресавище, в което сме затънали!
  : 0 !
 • Анонимен 19.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Че кой ще гласува за руски подлаги? Да не би да искате да живеете в страна като Русия? Внимавайте, защото там се живее така - https ://www .google.bg/search?q=%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B6%D0%B8&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=XjQfU7j6G4iGywOPrYH4Ag&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=625
  : 0 !
 • Анонимен 19.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За европейска България с №4! За НОВА РЕПУБЛИКА!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЗА силна Бьлгария в ЕС с №4 18 ЗА силна Бьлгария в ЕС с №4 преди 1 година Профил на трол?
  ЕС се интересуваше от България и иска да налага глоба на ”Газпром”за това,че продава газ на България с 40%надценка и всяка година плащаме данък ”Русия”два милиарда,които могат да отидат във по-високи пенсии,заплати,здравеопазване Гласувайте за силна Бьлгария в обединена Европа с номер 4 - Нова Република!Най-силната дясна формация, която може успешно да се противопостави на РУСКАТА мафия!
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Циклопе, отивай да прибереш майка си от магистралата ! Тя е спечелила много от турските тираджии .
  : 15 !
 • Анонимен 18.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  18.1 е ГОВНОЕД - 15 добре го е олисал
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • С вас сме! 17 С вас сме! преди 1 година Профил на трол?
  Само Нова Република, с номер 4!
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Нова ПЕДЕРАСКА република отива в гей кибуца, адрес Израел !
  : 15 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Всички руски тролове сте педали, 17.1, на хранилка от своята матушка Педорстан! Руския хуй никога не е излизал от гъза ви – вие сте се родили педераси! ПЕДОРСТАН е сърцевината на Руската Педерация, педерасите/гьотверените управляват вече втори век. Педерастията в Кремълториума не започва с Путлер:Медведев - тя започва със Сатаната - Ленин - http ://www .frognews.bg/news_97575/Komunizam-i-homoseksu виж още ›› alizam!-Krem alskata -troika/
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЗА НОВА РЕПУБЛИКА 16 ЗА НОВА РЕПУБЛИКА преди 1 година Профил на трол?
  Просто и ясно. Силно. Нова република №4!
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Циклопе, личи си, че Драгалевския Мангал Бат Ваньо днес вече те е оплодил !
  : 16 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  руски трол 16.1 - толкова си тъп, че не можеш да различиш Циклоп като стил
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КГБ нарича руските троловете ГОВНОЕДИ 15 КГБ нарича руските троловете ГОВНОЕДИ преди 1 година Профил на трол?
  За двата останали руски трола на хоризонта - Октомври, дето лиже уя на Путя; и Лайнарко, влашкия мангал! Вие сте шафрантии московски! Шафрантия патриот още никой не е виждал! Виктор Суворов пише за професионалния термин, с който КГБ са наричали всички проституиращи по цял свят в полза на Москва! Казвали са им ГОВНОЕДИ! Това сте и вие! ГОВНОЕДИ! Много точно, нали!
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Циклопчо, твоето старание ще бъде възнаградено - Рада Дълбоката ще те вземе със себе си в гей кибуца в Израел, за да ти разпорят гъза !
  : 15 !
 • Анонимен 15.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  15.1 е ГОВНОЕД - 15 добре го е олисал
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А бе, жалки руски троляци, начело с червеното безродно лАйно Октомври, всичко, което предлагате отдавна е на бунището - кво станА с камунизЪма, кво станА с СеСеСеРето, нещо никви ги нема, а! А русия ще изкара ли тази година? Едва ли! Тези пролетарии от всички страни нещо не се обединиха! Май ги мързи, прошляците! - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА виж още ›› ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА Х А ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА Х А ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Както стана ясно, кгб са наричали руските тролове ГОВНЕДИ! Кратко и ясно!
  : 6 !
 • Анонимен 14.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На русофилите и на руските тъпаци много здраве от ген. Иван Колев, изклал руските подли нашественици до крак!
  : 6 !
 • Анонимен 14.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  14, 14.1, 14.2 >>> Циклопе, личи си, че Драгалевския Мангал Бат Ваньо днес вече те е оплодил !
  : 13 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тези избори са много прости! Гласуваме за ориентацията на България! За Европа, или ЗА потъващата Русия, нашия двукратен окупатор! Шести руски партии в парламента + Марешки искат да ни връщат в Русия! Ако искаме да станем Сев. Корея - гласуваме за тях! Ако искаме ЕС - гласуваме за Нова Република с бюлетина №4!
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Определено бюлетина №4 - за просперираща европейска България!
  : 9 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Народе, стига си гласувал за руски еничаи! Да подкрепим НОВА РЕПУБЛИКА+ДА,БЪЛГАРИЯ! За една силна и независима България!
  : 8 !
 • Анонимен 13.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Да поставим патриотизма пред рашизма, да гласуваме за Нова Република!
  : 9 !
 • Анонимен 13.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Циклопе, личи си, че Драгалевския Мангал Бат Ваньо днес вече те е оплодил !
  : 13 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 12 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Платена публикация. / Купуването и продаването на гласове е престъпление/. Няма кой да попита трайков какво точно сгафи в Катар носейки крадените пари на бойко борисов и Бандата герб.? Техните обяснения за случката са само за дебили/ки , но представени напълно в реда на нещата от скриноско/подобните. Та купуването и продаването на гласове е престъпление , ами кражбата на пари в особено големи разм виж още ›› ери какво ? Нарушаването на Клетвата , че от всички интереси ще се ръководя от интересите на Народа какво е? скринскоподобните са просто един обслужващ персонал на най големите престъпници/чки траково/подобните / Кликата / 10 11 1989/
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какво мисли ГОВНОЕДЪТ Октомври никого не интересува! Той е просто един ГОВНОЕД! Долна твар! Според професионалната терминология на КГБ ти си ГОВНОЕД! Виктор Суворов пише за професионалния термин, с който са наричали в КГБ всички проституиращи по цял свят в полза на Москва! Казвали са им ГОВНОЕДИ! Това си ти, Октомври! ГОВНОЕД! Много точно, нали!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 11 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Платена публикация. / Купуването и продаването на гласове е престъпление/. Няма кой да попита трайков какво точно сгафи в Катар носейки крадените пари на бойко борисов и Бандата герб.? Техните обяснения за случката са само за дебили/ки , но представени напълно в реда на нещата от скриноско/подобните. Та купуването и продаването на гласове е престъпление , ами кражбата на пари в особено големи разм виж още ›› ери какво ? Нарушаването на Клетвата , че от всички интереси ще се ръководя от интересите на Народа какво е? скринскоподобните са просто един обслужващ персонал на най големите престъпници/чки траково/подобните / Кликата / 10 11 1989/
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какво мисли ГОВНОЕДЪТ Октомври никого не интересува! Той е просто един ГОВНОЕД! Долна твар! Според професионалната терминология на КГБ ти си ГОВНОЕД! Виктор Суворов пише за професионалния термин, с който са наричали в КГБ всички проституиращи по цял свят в полза на Москва! Казвали са им ГОВНОЕДИ! Това си ти, Октомври! ГОВНОЕД! Много точно, нали!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
МВР се включи в дезинфекцията на стопанс...

Министерството на вътрешните работи изпълнява заповедите за подпомагане на дейностите на Българската агенция по безопасност на храните ...