Васил Терзиев: Няма малки и големи хора, всички заедно можем да построим позитивното бъдеще на София* (ВИДЕО)

7943

Около 500 милиона лева изтичат през общинския бюджет на София и отиват не по предназначение, заяви в Студио Actualno кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“ за кмет на столицата Васил Терзиев. Той смята, че има точната рецепта, с която да пребори корупцията, ако бъде избран на балотажа срещу Ваня Григорова на 5 ноември.

Терзиев каза, че ще води битка с корупционните практики чрез систематичен подход. „Той започва от върха. Няма как, ако корупцията е приемлива на най-високо ниво, надолу да имаш по-различно отношение. Това ще бъде голяма тема за екипа ни. За да се случи, ще работим за внедряване на система за оценка на корупционния риск, за да се види къде е счупен процесът. Където нещо липсва, подобряваш качеството на обществената поръчка, достъпа до информация, начина, по който каниш участници в търгове, завишаваш контрола, правиш анализ на свършената работа. Когато тази информация е достъпна навреме за всяка заинтересована страна, толкова повече ще се намали този проблем, защото корупцията я плащаме всички ние“, заяви той.

Васил Терзиев подчерта, че ако стане кмет, заедно с екипа си ще разгледа всички договори с фирмите, с които общината е работила до момента. Целта е да се установи дали проблемът е „системен, корупционен, дали е въпрос на планиране“. „Много често това е комбинация от три фактора – корупция, некомпетентност, безхаберие“, твърди той.

Няма такова нещо като „сглобка“

Кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“ заяви, че „сглобка“ в Столичния общински съвет не може да съществува. Според него всички 61 представители в съвета са избрани, за да защитават интересите на софиянци, и затова ще се търси консенсус и подкрепа на принципна основа.

Още: С Борисов не съм се виждал, очаквам подкрепа от всички: Васил Терзиев преди балотажа

Уроците от бизнеса

Има много пресечни точки, но и много разлики между бизнеса и политиката, каза Терзиев. „Общото е, че трябва да имаш цел, идея как ще я постигнеш, принципи, по които се водиш, екип, стройна система на работа, за да извлечеш най-доброто от екипа. Разликата е, че когато работиш с публичен ресурс, трябва да защитаваш интересите на всички граждани“, сподели кандидат-кметът.

„Другото е нивото на прозрачност и отчетност. Когато се занимаваш с политика, всичко е много по-консенсусно. Трябва да се научиш да слушаш различни мнения, понякога противоречащи си, и да намираш сечението, което защитава интересите на максимално голям брой от заинтересованите страни. В бизнеса можеш да се движиш бързо, да експериментираш, да счупиш нещо. Когато работиш с голяма машина като администрацията, не можеш да чупиш нищо“, заяви той.

Снимка: Actualno.com

Ролята на районните кметове

По думите на Васил Терзиев – целта е районните кметове да имат по-голяма роля в планирането на проектите и тяхната реализация. Това значи те да имат по-голям бюджет, но и повече контрол дали даден проект се е случил с исканото темпо и качество. „Трябва да има много добър синхрон между кмета, районните кметове и общинския съвет. Много пъти сме говорили как не трябва да го има порочния модел – мой кмет, твой кмет, ти ще подкрепиш това, но утре ще поискаме нещо друго – а да бъдат ясни правилата, по които се взимат решенията. Тогава се възражда доверието в общината като институция“, смята Терзиев.

„Трябва да има добра комуникация между районните кметове и техните избиратели. Да се отчитат във Facebook или по друг канал, да бъдат редовно сред хората физически. Да има връщане на всякакви важни форми като консултативни съвети, бизнесът и НПО да участват във вземането на решения“, посочи още той.

Достъп до услуги

„Работим, за да улесним достъпа на гражданите и бизнеса до повече услуги – на едно място в телефона да можеш да си платиш зоната, да получиш известие за затворена улица или ремонт, който те касае, да имаш чатбот и да го питаш различни въпроси, свързани с общината. Да видиш докъде са стигнали всички големи проекти, да участваш с малки идеи за подобрение“, добави Терзиев.

Още: Не ми трябват 10 г. работа, за да ида на Бахамите

Бъдещето на Паметника на Съветската армия

На въпрос ще махне ли Паметника на Съветската армия – или т.нар. МОЧА, Терзиев отвърна, че това вече не е въпрос на кметско решение. „Приветствам го (решението – бел. ред.), чакам го, ще се радвам да има нещо друго на мястото на този паметник“, каза той.

На кой град трябва да прилича София?

„Бих искал София да заази хубавото, което има – и от старото, и от по-новото, да се оправят проблемите с пътища, тротоари, зелени площи. Градът ни е хубав като основа, трябва да го пазим. Има какво да вземеш и от Троян, и от Виена, и от Ротердам, и от Лондон. Не трябва да се забравя специалното в нашия град – неговата история и култура“, заяви кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“.

Той коментира и думите на опонента си Ваня Григорова как София трябва да се фокусира върху „малкия човек“. „Не ми харесва този тип наратив, защото е фокусиран върху това че ти си малък, ти си онеправдан, а не върху това, че всеки един от нас е голям човек и може да бъде по-голям, отколкото си мисли. Всеки от нас има възможности и въпросът е как заедно като общество да повишим просперитета, не да се делим на малки и големи, а да построим заедно по-добра основа за нашите деца. Това е голямата борба, така че нашите деца да намират повод да останат в този град, в тази държава. Ако всеки има нужната отговорност да не оставя другите назад, щом е дръпнал малко напред, можем да построим бъдеще, което да е по-позитивно от това, което хората вярват, че е възможно. Аз много го вярвам“, каза Васил Терзиев.

Гледайте целия разговор с кандидат-кмета на София във видеото:

*Платен материал. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com