Виолета Донева, ДЕН: Оттеглянето на ИТН от управляващата коалиция е безотговорно (ВИДЕО)

25863

В Студио Actualno Виолета Янкулова-Донева от политическото ръководство на сдружение ДЕН (Достойнството на един народ) и преподавател по туризъм в Нов български университет, коментира оттеглянето на "Има такъв народ" (ИТН) от управляващата коалиция.

Първо бих го нарекла безотговорно. Всеки човек, който се занимава с политика, би трябвало първото, което научава, когато встъпва в това поле на обществен живот, да е, че заниманието с политика винаги и неизменно е водено от обществения интерес. Когато в такава ситуация, в която ще се гласува актуализация на бюджета, един председател на партия по интернет съобщава, че той лично изтегля министрите си, това бих го нарекла единствено безотговорно.

Впечатленията ни от работата на правителството са добри от гледна точка на това, че правителството за шест месеца имаше възможност да започне с необходимите действия, свързани с това да покаже пред обществото всички анализи, които се правят на свършеното до момента. Направи крачка към това Планът за възстановяване и развитие да бъде внесен в Европейската комисия. И отново, действието на ИТН в момента застрашава това да пристигнат парите в България, защото ние трябва да приемем 22 закона. А без мнозинство това е изключително трудно.

Едно правителство на малцинството, каквото отговорните политици прокламират в момента, защото то е необходимо на обществото, не на политиците да стоят на постовете си. Защото никой от политиците не би искал да е част от правителство на малцинството, тъй като това е много неприятна ситуация. Но когато човек носи отговорност, ще трябва да намери начин. Намирането на начин в правителство на малцинството е една тежка и неприятна политическа игра, която освен игра с кворума, включва договаряне в кулоарите на мнозинства, които ще са трудни и които след това ще предизвикат едно страхотно движение по студиата с най-разнообразни коментари и обществото ще се умори. Ще започнат да се вкарват законопроекти от опозицията, които да пречат на осъществяването на пътя, който трябва да се извърви, за да може тези европейски пари да пристигнат в България. Ще се пречи на осъществяването на политика от страна на правителството с всички сили, за да може все пак да се осъществи конкуренцията между партиите. И за опозицията може би би било по-удобно да се яви на избори.

Не съм убедена, че идват предсрочни парламентарни избори. Струва ми се, че опозиционните партии не са много ентусиазирани, с изключение на „Възраждане“, може би и ДПС. Но голямата опозиционна партия ГЕРБ не ми се вижда твърде ентусиазирана. Надявам се, че в техните редици има все пак опитни политици, които разбират колко е сериозно това, което трябва да се извърши в името на обществото в тези кризи.

Всички предложения на „Демократична България“ за сектор Туризъм са записани в коалиционното споразумение. Миналата седмица се срещнах с минисъра на туризма Христо Проданов. Към момента единственото, което обективно се е случило, е планът за маркиране на маршрутите. Съвместяването на пешеходен и велосипеден туризъм и т.н. Вярвам, че това ще доведе и до възможността моторни превозни средства да не се движат по същите маршрути, по които се движат туристите.

Какви са предизвикателствата пред настоящия летен сезон и развитието на спа туризма в България, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю