За паркура и "летящите хора" на ON! Fest

38717
За паркура и "летящите хора" на ON! Fest

Parkour зоната на ON! Fest, организирана от Freerun Bulgaria, ще продължи традицията всяка година да е по-голяма, по-атрактивна и с по-силно международно участие. Организаторите споделиха, че подготвят фрийрън предизвикателство, каквото рядко може да се види у нас.

Специални гости ще са Александър Зюлев (Русия), Luís Alkmim (Португалия),Богдан Цветкович (Сърбия) и Ábel Kocsis (Унгария) - невероятни атлети с различен арсенал от умения във фрийрън и паркур, които не само ще демонстрират пред българската публика, а и ще покажат на какво са способни в редица уроци за начинаещи и напреднали.

Христо Чернев, Михаил Кирилов и Огнян Йорданов от Freerun Bulgaria дадоха специално интервю за actualno.com малко преди началото на фестивала, за да разкажат повече за екстремния спорт.

Freerun Bulgaria

Каква е разликата между паркур и фрийрън?

Х.Ч.: Фрийрънът се състои от две неща – паркур и стрийт трикинг (street tricking - изпълнение на сложни улични трикове или салта. Прави се повече заради шоуто.), а паркурът е най-бързият начин, по който можеш да стигнеш от точка А до точка, Б без излишни движения.

А при вас тримата има ли водещ елемент или е баланс от изброените вече неща.

Х.Ч.: Да, баланс е.

М.К.: В България се прави повече заради шоуто. Когато даден човек направи задно салто, това е адски грабващо за страничните наблюдатели и всички искат да могат като него.

А при вас как започна всичко, как се запалихте?

Х.Ч.: Аз съм от първото фрийрън поколение у нас. Бяхме три момчета, които гледахме филма „Ямакаши“ (Yamakasi). Много ни грабна. Първоначално мислехме, че това са просто каскади, но едно от момчетата разбра, че това всъщност са истински неща, които всеки може да прави. Стига разбира се да се подготви достатъчно. След това създадохме организацията, комуникирахме по имейл, включиха се хора от цялата страна. Оттам започнаха събиранията.

Огнян Йорданов

М.К.: Първоначално е било прилив на много хора от много места, а сега знаем кои ще дойдат. Преди са се събирали пред НДК, защото се е чувало, че там ще бъдат „летящите хора“.

Градската среда ли е най-добрата за една ваша тренировка?

М.К.: Не само. Събираме се приятели и се качваме на Витоша. Не е толкова важно да има хора, които да ни гледат. Важното е да се съберете близки хора, да си направите добра тренировка и да ви е кеф.

А вие имате ли по-сериозни наранявания или контузии?

Х.Ч.: Контузията, заради която спрях, беше, че скъсах връзките на двата си глезена. Сега при всеки скок ме болят отново, тъй като все още не са зараснали. Но това е, счупвания не съм имал.

О. Й.: Аз имам скъсани връзки на менискуса. Продължавам, оправям се и не се отказвам.

Очевидно болката не ви плаши. А какво ще кажете за случая с трейсъра Павел Кашин, който падна при свое изпълнение и почина?

О. Й.: Това е като при всеки един спорт, той си има и рискове. Не знаеш какво точно може да стане. Поемаш риска.

Виж кой спечели 2 билета за ON! Fest

Само няколко дни ни делят от началото на ON! Fest. Той е единствен по рода си в България и на Балканите фестивал, който събира всички т...

М.К.: Ти искаш още и още адреналин, в един момент психиката ти не отразява риска както трябва. В случая на Кашин не се знае какво точно се е случило. Може да е било заради средата, заради вятъра. Възможно е нещо просто да го е разконцентрирало.

Предполагам, че за вас концентрацията по време на тренировка е много важна. Какво ви помага, за да сте по-съсредоточени?

Х.Ч.: При всеки е различно. За някои музиката е най-важната част, а за други спокойствието.

М.К.: На ON! Fest вече две години подред се събираме и правим зоната както ние си искаме. Да кажем първият участник скача 2 метра, следващият 2 и малко, третият 3 и така взаимно се надъхват за повече и по-сложни трикове.

Х.Ч.: Динамична музика в повечето случаи помага, дава сили. Тази година избрахме DJ Sava да пуска музиката по време на фестивала.

М.К.: Миналите години нямаше подбрана музика и това демотивира много от участниците, сега всичко ще е на ниво.

ON! Sports и ON! Parkour: напук на гравитацията

Тази година участниците в спорт и паркур зоните на ON! Fest ще поставят под съмнение законите на гравитацията и границите на способност...

Михаил Кирилов

Паркурът мъжки спорт ли е?

М.К.: Момичетата не са толкова силни. Много са гъвкави и пластични, имат страхотна техника, но рядко необходимата сила. Въпреки това има такива, които са много добри.

О. Й.: На миналогодишното състезание имаше момичета на много добро ниво, всичко е индивидуално.

Хората, които се занимавате с този спорт много си помагате. Приятелството ли е водещото при вас?

ON! Fest и Столична Община представят един от най-големите графити mural-и в Европа

Един от най-големите и внушителни графити mural-и в Европа ще бъде изрисуван не къде да е, а върху най-мащабната индустриална стена в Б...

Х.Ч.: Колективното прави спорта по-интересен. Конкурентното приятелство е важният фактор в случая.

О. Й.: Когато има по-добър от теб, той те мотивира.

М.К.: Ние сме голямо семейство. Това е спорт без злоба. Всеки може да прави каквото иска, така както иска и другите ще го оценят.

Как ще поканите хората на ON! Fest?

Х.Ч.: Ако са ни гледали миналата година, трябва да знаят, че тази ще бъде три пъти по-голямо. Поканили сме много повече хора, страхотни звезди. Всеки желаещ ще може да се включи, ще има добри треньори, музиката ще е на ниво. Елате!

Снимки: Facebook

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю