X
 
 

Зам.-председател на КФН: Само на първо време "бонус-малус" може да бъде заобиколена

10526 6
photo of Зам.-председател на КФН: Само на първо време "бонус-малус" може да бъде заобиколена
Снимка: iStock/Guliver
Снощи, 6 ноември, Комисията за финансов надзор (КФН) пусна за обществено обсъждане наредбата, с която да бъде въведена чаканата отдавна за система "бонус-малус". Идеята на тази система е да въведе справедливо заплащане що се отнася до размера на застраховките "Гражданска отговорност". Предложението предизвика множество въпроси и предизвика недоумение у много шофьори и собственици на автомобили. Затова Actualno.com потърси зам.-председателя на КФН с ресор "Застраховане" Владимир Савов, който отговори на въпросите на Actualno.com:

Г-н Савов, защо трябва да се правят "досиета" на автомобилите за "бонус-малус", освен на шофьорите?

Терминът "досиета" на автомобилите не е много подходящ. В проекта на наредба за системата "бонус-малус" се предвижда, че клас бонус-малус се определя както на всеки собственик на моторно превозно средство (МПС), регистрирано в България, така и на всяко МПС, регистрирано в България с изключение на МПС, които са собственост на държавата и общините. По този начин се цели собствениците на МПС, които са рискови водачи, да не прехвърлят чрез дарение или договор за покупко-продажба своите автомобили на лица, които не са правоспособни водачи или не са рискови такива.

Защо в наредбата няма да има регистрация по "бонус-малус" на МПС, които са собственост на държавата и общините?

Тези автомобили се застраховат на базата на обществени поръчки, в които всички превозни средства се застраховат по списък, а не индивидуално и по средна цена. В такива случаи на практика системата "бонус-малус" много трудно би могла да бъде съвместима с механизма на обществената поръчка. В някои от държавните ведомства дори не се обявяват индивидуални данни за МПС, за които се сключват застраховките - по този начин не може да се проследи индивидуална история за тези конкретни МПС която да се вземе предвид.

Какво се случва, ако някой купи "автомобил-джигит"?

Проектът на наредба предвижда, че при прехвърлянето на автомобил неговият бонус-малус клас се запазва. Това е направено, за да се избегне рискът собственикът да прехвърли колата си на човек с чисто минало и така да се освободи от натрупания малус. Когато дадено физическо лице реши да закупи употребяван автомобил от физическо или юридическо лице, той ще може да провери дали със съответния автомобил не са извършени пътнотранспортни произшествия и/или административни нарушения, за да може да прецени дали премията по застраховката ще му бъде твърде висока и евентуално да се откаже или да поиска отстъпка от цената на автомобила.

Какво става в случаи със служебен автомобил, който се шофира от повече от един човек?

В този случай нарушенията, натрупани от всеки един от водачите, ще се отразяват на класа за бонус-малус на автомобила.

А ако "шофьор-джигит" регистрира колата на името на роднина, който не шофира - например на баба си?

В този случай, ако с автомобила вече са извършвани нарушения или са причинявани вреди, бонус-малус класът на автомобила няма да се промени.

Ако с автомобила не са извършвани нарушения, при сключване на застраховката ще се взема предвид класа на собственика, който не шофира. В този случай на първо време системата може да бъде заобиколена. Ако обаче бъдат извършени нови нарушения, класът на нешофиращия собственик ще се промени. В този случай, дори впоследствие автомобилът да бъде прехвърлен на друго лице, проектът на наредба предвижда, че класът за бонус-малус на нешофиращия собственик се запазва. Така, ако впоследствие на негово име бъде регистриран нов автомобил, при сключване на застраховка за него ще бъде определен последният бонус-малус клас.

Защо след достигане на максималния клас бонус, точките не се натрупват?

Защото с проекта за наредба се цели да се създаде механизъм, който да стимулира водачите на МПС да имат безрисково поведение на пътищата. Съответно ако лицето влезе например в клас 1 за бонус и е в този клас няколко поредни години, то при извършване на ПТП или на административно нарушение при управление на автомобил ще му се начислят съответните наказателни точки, предвидени в проекта за наредба. Натрупване не е предвидено, за да може водачите да управляват своите автомобили добросъвестно и да не мислят, че след като имат натрупани точки за бонус, могат да шофират безразсъдно.

Какъв ефект очаквате от въвеждането на системата бонус-малус?

Очаква се постигането на целта за справедливо разпределение на застрахователната премия между лицата, които сключват застраховка "Гражданска отговорност", както и да бъдат стимулирани лицата, управляващи МПС да шофират разумно. Дългосрочната цел е системата "бонус-малус" да способства за подобряване безопасността на движението по пътищата и най-вече намаляване на смъртността или тежките телесно повреди при пътнотранспортни произшествия.

Интервю на Ива Иванова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Ванката 3 Ванката преди 4 месеца Профил на трол?
  Разбрахте ли истината, КФН вземат по 15000 лв заплати, платени от вноски на застрахователите, за да прокарат тоя МЕГА ЛОБИСТКИ закон, който ще повиши цената на гражданската на всеки нормален активен човек , за да могат застрахователите да цоцат пари, а катаджиите да имат още един лост да ти искат пари. ОСТАВКА НА КФН!!! Чували се някъде за притести, ако има споделяйте, друга оправия няма с тия лоб виж още ›› исти
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Чисто лобистки закон! Скоро май ще имаме първото правителство в света паднало заради застраховки!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Колата ще е виновна за нарушенията, а примерните шофьори ще плащат по-малко, ама друг път.
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Да им еба найката!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 •  1 преди 4 месеца Профил на трол?
  КФН отново се забърка в далавера със застрахователите.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  МУТРО-МИЛИЦИОНЕРСКАТА МАФИЯ НА бОКО РАПОНА С ПОРЕДНОТО МИРИЗЛИВО ЛАЙНО!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 март

Овен Този вторник не бързайте със заключенията. Много вероятно е да стигнете до грешен извод, който да предопредели и погрешни действи...

Последно в Актуално