КС прекрати делото за касиране на евроизборите

14993
КС прекрати делото за касиране на евроизборите
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители за обявяване за незаконосъобразни изцяло на произведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, предаде БГНЕС.

В решението на конституционните съдии се казва, че не съществува правна възможност пред КС да се поставя искане за цялостно оспорване и съответно – цялостно касиране на изборите за членове на Европейския парламент. "Поради това, че по настоящото дело съдът е сезиран с такова искане, което е извън неговата компетентност същото трябва да бъде отклонено като недопустимо, а производството по делото – прекратено", се казва пак там.

Затова и КС прекратява производството по него и връща искането на подателите му.

Делото беше образувано на 5 юни 2014 г. по инициатива на депутатите. Те поискаха от Конституционния съд да обяви за незаконосъобразни произведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България. Депутатите твърдят, че са били допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс.

Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов. Преди да сезира съда на 4 юни партия "Атака" изпрати жалба до главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на евровота за невалиден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com