Десислава Атанасова: Какво става, ако до 48 часа след изборите няма резултат?

5200
Десислава Атанасова: Какво става, ако до 48 часа след изборите няма резултат?
Снимка: БГНЕС

Това е сценарий „Костинброд 2”, защото когато нещо е заложено да се обърка заради закона, тогава няма как да е нещо друго. Това заяви депутатът на ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова пред Нова телевизия.

Попитана защо тогава Мая Манолова беше избрана за омбудсман, Атанасова отговори за себе си – гласувах против, а вотът беше таен. Гласувах за г-н Константин Пенчев, посочи Атанасова.

Разследват само "дребни риби" за изборни престъпления

Равносметката на прокуратурата след края на изборния ден е 101 дела за изборни престъпления, като едва 45 от тях са за купуване на глас...

Давате ли си сметка, че според сегашния Изборен кодекс срокът за обявяване на окончателните резултати е 48 часа, попита Атанасова. Трябваше да започне и печатането на бюлетините за балотажа, добави тя. Атанасова посочи, че ЦИК трябва да каже какво става, ако до 48 часа след края на изборния ден няма официални резултати.

Кой назначи некомпетентен човек за председател на ЦИК? Защо беше прието да има най-малко 2/3 мнозинство в ЦИК и ОИК, за да се вземе решение? ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК, напомни Атанасова, прехвърляйки вината на БСП, ДПС и „Атака”.

Няма да влизам в тази игра на прехвърляне на горещия картоф. Два вида избори минаха по Изборния кодекс и нямаше такива проблеми, включи се и Мая Манолова, на която беше припомнено, че проблеми имаше, но по-малки. На конкретния въпрос защо може да има до 19 членове на ОИК, Манолова отговори, че в Изборния кодекс пишело само, че ОИК приемала книжата от СИК-овете, а ЦИК утвърждава резултатите. Броят на членовете на ОИК беше намален, за да може да се наемат експерти в случай на нужда и за кратко време, защото иначе се дава заплата на членовете на ОИК в продължение на 45 дни, излезе от думите на новия омбудсман. Манолова обаче не можа да коментира думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, че ако ЦИК е увеличила състава на ОИК София, е трябвало да направи същото и с останалите ОИК в страната.

Междувременно хора от СИК-овете в „Арена Армеец” обясни, че по принцип е трябвало да може поне един от членовете да може да излезе, да вземе храна, лекарства. Какъв е проблемът, след като другите двама членове са при бюлетините и протокола, попита един от мъжете. По обяд вчера (26 октомври) председателят на ОИК Диляна Иванова забрани всякакво излизане и полицаите едвам я отърваха.

По-важно е да завършим изборите, отколкото дали ще подадем оставки, заявиха от ЦИК

По-важно в момента е да завършим местните избори и да решим ситуацията в "Арена Армеец", отколкото дали ще подадем оставкa. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com