Дончев: Не трябва да има вмешателство в работата на ЦИК и ОИК

2903
Дончев: Не трябва да има вмешателство в работата на ЦИК и ОИК
Снимка: БГНЕС

Освен за демокрацията, трябва да мислим и за човешките права. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за провеждането на местните избори, пред БТВ.

Във връзка с поисканата му оставка от БСП, Дончев обясни, че неговата оставка е най-лесната.

Дончев иска промяна в изборното законодателство и в броя на членовете на ОИК

Основната причина за бавната обработка на резултатите е в броя на членовете на Общинските избирателни комисии (ОИК).Това каза на брифин...

„Не е редно да влизам в ролята на говорител на независими институции, каквито са ЦИК и ОИК, които са господарите на изборния процес и отговарят за това, което се случва в зала „Арена Армеец”. 900 са обработените протоколи, остават 600. Става дума за независими институции и не бива да има вмешателство, включително от страна на правителството. Беше взето решение екип от 20 човека от ЦИК да бъде допълнително на разположение на ОИК, които да обработват изборните книжа, с което да се вдигне скоростта”, обясни Дончев.

„Ситуацията там е нервна, има около 2 хиляди души, те стоят там от около 24 часа. Има елементи на провокация, доколкото има представители на политически сили, които се опитват да спекулират. Не отричам тежката ситуация”, уточни той.

По думите му 7 души са хоспитализирани. „90% от протоколите са с грешки, екипите биват връщани да ги отстраняват и след това се въвеждат данните отново”, допълни Дончев.

„Въпреки независимостта на ЦИК и ОИК, призовахме ги за това да намерят по-гъвко решение, от моя страна нямаше проблем да бъдат запечатани протоколите, МВР да ги пази, такова решение не беше взето от ОИК”, обясни Дончев.

В 14 областни града ще има балотаж

14 са областните градове, които очакват своя нов кмет в края на седмицата, когато ще се проведе вторият тур на изборите. За да бъде изб...

„Имаме необходимост изборният процес да е максимално прозрачен и демократичен, за да няма съмнения. Но освен за демокрацията трябва да мислим и за човешките права”, каза още вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com