Огнян Минчев загатна, че ГЕРБ може и да постигне авторитарен режим

4629
Огнян Минчев загатна, че ГЕРБ може и да постигне авторитарен режим
Снимка: БГНЕС

Откакто провеждаме наблюдения от 2009 насам, непрекъснато наблюдаваме на разрастване на купения, контролитрания вот, липса на администартивен капацитет и натиск над гражданите. Тяхното разрастване е факт и този факт трябва да бъде отчетен. Това заяви председателят на Управителния съвет на "Прозрачност без граници" за България Огнян Минчев при представянето на резултатите от мониторинга на местния вот и националния референдум.

Според Минчев категорично се наблюдава общо снижаване на качеството на изборния процес. "През 90-те години, когато имахме по-млада демократична система, политическата система имаше много по-голяма представителност от сега. Голямата причина за това не е просто във влошаването на механизмите за провеждане на изборите. Причината е сериозно изместване на политическия процес в системните опити да се отклонят гражданите да изберат политическа прогама към това да бъдат подканяни или купени да подкрепят определени политически формациите", смята Минчев.

Баща подаде жалба, защото дъщеря му не е избрана за общински съветник

В Административния съд в Добрич е постъпила жалба от баща, чиято дъщеря не е била избрана за общински съветник в Крушари, съобщава "Дар...

Като цяло заключението на Минчев е, че в момента се наблюдава процес на формиране своеобразна пирамида на ГЕРБ, която преминава в латенто авторитарен модел. Това се получава и може дори да има в бъдеще преход към авторитарен режим, ако продължи концетрирането на властови ресурси в ръцете на една партия поради отпадането на доверието на гражданите към други. Това е естествена тенденция за авториратен уклон, подчерта специалистът по социологически науки и теория на международните отношения.

Според Огнян Минчев единствените положителни новини от изборите касаят националния референдум за електронното гласуване. Над 45% от гражданите гласуваха. Голяма част от тях подкрепиха идеята. Българското общество, което е застрашаващо апатично, все още храни надежда за промяна по отношение на гласуването. Ние трябва да упражданим натиск върху институциите да продължат да провежат референдуми на национално и местно ниво, смята Минчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com