Разследват само "дребни риби" за изборни престъпления

3597
Разследват само "дребни риби" за изборни престъпления
Снимка: БГНЕС

Равносметката на прокуратурата след края на изборния ден е 101 дела за изборни престъпления, като едва 45 от тях са за купуване на гласове. От лаконичното съобщение на пресцентъра й, придружено само от таблица, се разбира, че става дума за "дребни риби" и че нито една партия или корпорация не е засечена, докато пазарува гласоподаватели. Над 13 хил. полицаи отговаряха за реда, спокойствието и законността на изборите в неделя, припомня в. "Сега".

Най-много разследвания са образувани в Бургас (34), София (32) и Пловдив (15). Петима са с обвинения, двама са в ареста. 13 души ще бъдат съдени по бързата процедура, двама вече са сключили споразумения с прокуратурата. В неделя вечерта МВР съобщи за 221 получени сигнала. В Хасково и Самоков, където ромското население се тълпеше в неделя пред урните и демонстрира удивително висока избирателна активност - 44% и 53% - много по-висока от предишните избори, няма нито един сигнал за нарушение, нито проверка. Спокойствие цари и по отношение на селищата, сочени като обекти на изборен туризъм.

Нагласихме ли и тези избори?

Избори по ... всъщност няма такава дума. Това гледаме вече два дни, след като пореден вот в България организационно е тотален провал. ...

В петък зам. главният прокурор Борислав Сарафов съобщи за 114 наказателни производства във връзка с изборите и четирима обвиняеми. Те са били образувани по 679 сигнала, подадени в прокуратурата и МВР.

Два дни преди изборите МВР и ДАНС проведоха мащабна акция в страната срещу купувачи на гласове и трафиканти на бежанци. В нея участваха над 2000 полицаи, проверени бяха над 10 хил. души и 5572 автомобила. Не стана ясно обаче да са образувани разследвания за купуване на гласове. Пак тогава главният секретар на МВР съобщи, че полицията "държи под око" 745 души, като 661 са глобени за административни нарушения, издадени са и 503 предупредителни протокола.

На парламентарните избори миналата есен бяха образувани 71 досъдебни производства за изборни престъпления пак в същите градове. Повечето завършиха със споразумения и леки наказания, предимно пробация. Не беше наказан нито един значим партиен фактор, а само "бушони" по веригата на изборната търговия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com