Мюсюлманите в Кърджали празнуват Курбан байрам

9088
Мюсюлманите в Кърджали празнуват Курбан байрам
Снимка: БГНЕС

Джамията в Кърджали отново се оказа тясна за стотиците мюсюлмани, дошли да чуят възвестяването на големия празник Курбан байрам, много от тях се включиха в религиозния ритуал отвън в двора, предаде БГНЕС.

Празничната молитва започна в 7.35 ч. и бе водена от районния мюфтия Бейхан Мехмед. В молитвения храм се събраха зам.-председателят на ЦС на ДПС и кмет на община Кърджали Хасан Азис, депутатът от ДПС Айхан Етем, както и лидерът на ДОСТ Лютви Местан заедно с много местни жители и гости на града. На празничната молитва не липсваха и представители на Генералното консулство на Турция в Пловдив, които поздравиха местните хора по случай празника им.

Саудитска Арабия обяви началото на Курбан байрама за 12 септември

Върховният съд на Саудитска Арабия обяви в официално изявление, че празникът Курбан байрам ще започне на 12 септември, понеделник, а Де...

След финала на тържествената служба групата на ДПС седна в кафене, присъединиха се бившият главен мюфтия Фикри Сали и енорийският свещеник отец Петър Гарена. Лютви Местан се оттегли с охраната си и в компанията на турски дипломат. Активисти на ДПС изразиха съжаление, че мюсюлманите празнуват разделени.

„Курбанът символизира смирението на вярващия човек, неговата отдаденост към Бога. Подготовката започва дни преди празника с избирането на животното. Аллах казва: „Тези, които имат условия и не заколват курбан, нека да не идват при нас“. Това е един висок символ на религията, който трябва да се спазва, защото в едно знамение Аллах казва: „Кланяйте се, правете намаз и правете курбан”. Хубаво е преди празника да се говее – тези, които имат условия, го правят 10 дни, а тези, които нямат – поне в деня преди Курбан Байрам. На самия празник се става рано и се отива на сутрешната молитва, проповедникът изнася слово, свързано със значението на празника.

След това вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Защото пратеникът Мохамед е казал, че човек е създаден така, че да греши. А най-добрият грешник е този, който търси опрощение от Аллах. И разбира се, ако си сгрешил пред хората, е редно да търсиш прошка от тях. След молитвата най-важното е в дома да се заколи жертвеното животно. Курбан може да се заколи в първите три дни на празника. Празникът заздравява приятелските отношения, отношенията между съседите, между хората от различните вери. На Рамазан байрам ние раздаваме на нашите комшии баклава, на Курбан байрам – парче месо.

Християните на техните празници ни подават козунаци и сладки. Така взаимно се поздравяваме и това укрепва връзките между нас, хората в България“, поясни районният мюфтия Бейхан Мехмед. Според него ислямската религия отдава голямо значение на подпомагането на нуждаещите се хора. Именно заради това по време на месеца Рамазан /мюсюлманските пости/ богатите мюсюлмани даряват милостиня.Тази практика продължава и по време на Курбан Байрама със споделянето на парче месо с бедните хора, което заздравява братските и комшийските отношения.

Турски дипломати отидоха за Байрама в Кърджали

Турски дипломати посрещнаха Курбан Байрама с мюсюлманите в Кърджали, предаде БГНЕС. В централната джамия малко преди началото на търже...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали