С почти 2,5 млн. лв. осветяват стадиона в Кърджали

15817
С почти 2,5 млн. лв. осветяват стадиона в Кърджали
Снимка: ПФК "Арда"

Обществена поръчка за осветяване на стадион „Арена Арда“ на стойност 2 473 960 с ДДС пусна община Кърджали.

Според обявлението средствата са осигурени с договор за финансово подпомагане от Министерство на младежта и спорта  по Наредба № 4 от 8.07.2019 г. за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Стадионът в Кърджали е общинска собственост. Ползва се под наем от професионалния футболен клуб „Арда Кърджали 1924“. Собственици на клуба са бизнесмените Петър и Стефан Пешеви, които до 2018-та бяха шефове на „Пътстройинженеринг“ АД.

В поръчката за стадиона се касае за изграждане на четири пилона за осветление в четирите му края. В горната част на пилона е предвиден блок за монтаж на прожектори. 

 

Ще се изгради също така информационното табло в южната част на стадиона при входа.

Припомняме, че през август месец премиерът Бойко Борисов обеща извънредно финансиране за стадиона в Кърджали на среща с представители на ПФК.По думите на Борисов Сотпускането на средствата е в унисон с провежданата от кабинета политика по реновиране на спортната база вцялата страна. Той каза, че всички останали отбори от „А“ група са получили финансиране от държавата или за тревно покритие, или за осветление.

Стадионът в Кърджали доскоро се казваше „Дружба“. Той бе преименуван на „Арена Арда“ с решение на Общинския съвет от месец юни 2018 г.

Площта му е 37 289 квадратни метра. Построен в началото на 1960-те години, но официално е открит през 1963 г.

За времето си „Дружба“ е бил сред най-модерните стадиони в страната. Разполага с футболен терен 105х68 метра, олимпийска лекоатлетическа писта според всички международни изисквания, коментаторска кабина, два главни входа и изхода. 

Настъпилите в края на XX век промени и липсата на средства за спорт влошават значително състоянието на стадиона. Към 2010 г. той вече не отговаря дори на основните изисквания за провеждане на мачове.

Теренът е занемарен, а трибуните са в окаяно състояние. През лятото на 2011 г. биват извършени ремонтни дейности по сектор А и терена, но те се оказват недостатъчни. Стига се до отнемане на лиценза и се налага клубът да играе домакинските си мачове в Ардино и Перперек.

През 2014 г. започват преговори за ремонт на стадиона и привеждането му във вид, отговарящ на изискванията на БФС. В края на януари 2015 г. стартира основен ремонт, финансиран от Министерството на младежта и спорта. През 2017 г. ремонтът е продължен от сегащния собственик.

 

 

Понастоящем е подменена тревната настилка на терена, изградени са нова дренажна и автоматична поливна система, отлята е нова бетонна основа на трибуните и са монтирани 5500 пластмасови седалки, монтирана е метална ограда около терена, обособена е и клетка за публиката на гостуващите отбори в северната трибуна. Основно ремонтирани са и административната сграда и VIP-сектора, входовете и изходите, както и подходите към тях, сочи информация на Професионалния футболен клуб.

На 3 юли 2017 г. „Арда“ провежда първа тренировка на обновения стадион, а на 5 август се изиграва и първият мач след ремонта, когато клубът побеждава Димитровградс 2:0 пред близо 3000 души в последна среща от предсезонната си подготовка.

В същия период са демонтирани и малко по-рано изградените резервни скамейки, които са проектирани напълно погрешно и пречат на видимостта на близо 2/3 от зрителите в сектор А. На тяхно място са изградени нови, за да не нарушават видимостта към терена.

Така в началото на 2018 г. окончателно става ясно, че през новия сезон „Арда“ ще играе отново на стадион след близо шестгодишно прекъсване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали