Литовската театрална академия и театър лаборатория “Open Circle” идват в България

27385
Литовската театрална академия и театър лаборатория “Open Circle” идват в България

“Dear Teacher” („Скъпа Елена Сергеевна”) по Людмила Разумовская е спектакълът, който абсолвентите от актьорския клас на Аидас Гиниотис от Литовската академия за музика и театър и актьорите от Театрална лаборатория “Open Circle” (Литва) ще представят на българска сцена по покана на МОНТФИЗ на 31 юли от 21:00 часа в Созопол. Спектакълът е кооподукция между Литовската академия за музика и театър и Театрална лаборатория “Open Circle”. Режисьор е Йева Стунджите, сценограф Рамуне Скребунайте.

Представлението е част от програмата на организирания от Сдружение с идеална цел МОНТФИЗ (Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство) и Община Созопол МОНТФИЗ Арт Фест 2014, който ще се проведе в Созопол от 27 юли до 3 август!

Танцово лято със “СОФИСТИК-ЖИВО”

И това лято ще творим, ще танцуваме и ще черпим вдъхновение от слънчевите лъчи и лятното настроение! Летните курсове на Танцова формац...

Всъщност голямата изненада на МОНТФИЗ Арт Фест 2014 за ценителите на театралното изкуство в България е не просто гостуването на литовската трупа с представление на спектакъла “Dear Teacher”. Художественият ръководител на актьорския клас в Литовската академия, от който са абсолвентите – участници в представлението – режисьорът, театрален педагог, ръководител на катедра „Актьорско майсторство и режисура” във Факултета за театър и кино на Литовската академия за музика и театър и създател на Театрална лаборатория “Open Circle” в Литва – Аидас Гиниотис и неговата асистентка – доста популярната в Литва и в Източна Европа актриса Юдита Урниките (също преподавател по актьорско майсторство в Литовската академия за музика и театър и преподавател по сценично движение във Факултета по танц и движение на Литовската академия) ще проведат заедно шестдневен уъркшоп по актьорско майсторство за всички участници в МОНТФИЗ Арт Фест 2014 в Созопол от 27 юли до 3 август. Темата на уъркшопа е “Съвременни актьорски техники”, а участниците в него ще имат възможността да получат опит в практиката, методите и техниките, които се изполват в Литовската академия за музика и театър и които са основа на практическата работа, актьорския тренинг и подход към работата с актьорите в Театрална лаборатория „Open Circle”. В първите три дни на уъркшопа с участниците основно ще се занимава Аидас Гиниотис, а в следващите три дни Юдита Урниките ще продължи неговата работа с акцент върху актьорския тренинг със средствата на сценичното движение.

Освен литовците от чужбина за Фестивала пристигат по покана на МОНТФИЗ актьорът и режисьор Крис Донъли от Велокобритания, който ще проведе шестдневен актьорски тренинг и актрисата Алексис Флойд от САЩ, която ще ръководи уъркшопи по актьорско майтосрство и по джаз танци.

За осем дни участниците във Фестивала ще имат възможността да посещават практически тренинги по актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, ритмика, танци, творческо писане и др., ръководени от най-утвърдените и опитни професионалисти и педагози от страната и чужбина и подходящи както за любители, студенти и професионалисти, така и за онези, които тепърва решават да направят първата си крачка в заниманията с изкуство. Сред българските преподаватели тази година са: проф. Маргарита Младенова, проф. Здравко Митков, проф. д-р Атанас Атанасов, доц. д-р Александър Илиев, Койна Русева, Башар Рахал, Явор Бахаров, Леонид Йовчев, Асен Аврамов, писателят Георги Господинов и много други.

Всеки ден в програмата на Фестивала се провеждат и кандидатстудентски консулатации за НАТФИЗ с преподавателите, които приемат класове през учебната 2014/2015 г.

Конкурс за детска рисунка "Цветовете на моето лято"

За 5-та поредна година НЧ "Европа" организира национален конкурс за детска рисунка на тема "Цветовете на моето лято". Проявата е част ...

Всяка вечер се играят представления на любителски театрални състави и школи, които се състезават в конкурсна програма в няколко категории и биват оценявани от жури, съставено от преподавателите от НАТФИЗ и част от ръководителите на уъркшопи.

Всички, които желаят да се запишат за участие в МОНТФИЗ Арт Фест 2014, Созопол, 27 юли-3 август, могат да го направят на страницата на Фестивала в интернет: artfest.montfiz.com.

 

 

В началото бе... Сол Ключ

Къде се поставя? Какво отключва? Кой го е измислил? Много ли е стар? В музикалната къща на Модо детските въпроси се толерират, а артис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com