Община Кюстендил спечели конкурса "Най-зелена община"

486
Община Кюстендил спечели конкурса "Най-зелена община"
Снимка: Община Екопак

Община Кюстендил спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2017 г. Проектът, който получи приза в категория „Средна община“, представлява информационна кампания за гражданите в община Кюстендил.

Целта е по-добро осъзнаване и разбиране на ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки, последващото им оползотворяване и водещите от това ползи за домакинствата. Не случайно посланието на общината към гражданите е „Платил си! Ползвай го!“. Кампанията ще започне с отпечатване на информация на гърба на данъчните съобщения. В рамките на една година общинската администрация ще организира редица разяснителни беседи и срещи с граждани и председатели на етажни собствености. Планирано е пилотно да бъдат включени блоковете получили БФП по НПЕЕМЖС и по ОПРР 2014-2020. В близост до блоковете с въведени мерки за енергийна ефективност ще бъдат разположени защитени от кражба контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Във всеки вход ще бъдат монтирани информационни табла.

Кюстендил с атрактивно участие на туристическата борса в София

За поредна година Община Кюстендил се представя на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо” ( 14.02-16.02 2...

През 2017 г. в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти трябваше да отговарят на критерии като креативност, мащабност, добри практики и резултатност.

„Eдна от важните цели за нас е да насърчаваме съгражданите ни да събират разделно отпадъците, за да спестяваме ресурси и средства за нас, нашите деца и домакинства. Надявам се всички да прегърнем тази идея, за да имаме реални успехи и да направим децата ни щастливи и растящи в здравословна среда“, заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

„Радвам се, че община Кюстендил разработи този проект и искрено се надявам прилагането на нестандартен подход да даде резултати. Най- сериозният ни проблем в Кюстендил е ровенето в контейнерите, изземването на рециклируеми отпадъци и замърсяването около тях. Екопак България обслужва 2, 5 млн. жители в цялата страна и е изградила системи за разделно събиране в 84 общини. Чрез организирането на този конкурс даваме възможност на всяка община в която работим, да кандидатства и да повиши рециклирането на отпадъците, като същевременно намали количествата които депонира“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.

Той връчи на г-н Паунов статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2017 г. и чек за 15 000 лв.

Утвърдиха графика за записване на деца в детските градини в Дупница

Община Дупница утвърди графика за записване на деца в детските градини, съобщи Христо Апостолов, експерт към Община Дупница. По думите...

Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за трета поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Целта на надпреварата е, както да отличи иновативни еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение в общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира гражданите за ползите от него.

През март 2018 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на организацията.

Регистрацията на проекти започва през март ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com