В Кюстендил протестират срещу промени в Закона за горите

4835
В Кюстендил протестират срещу промени в Закона за горите

Над 100 тира, камиони, платформи за превоз, техника, използвана в дърводобива от Кюстендил и региона се включиха в протестно автошествие срещу приетите нормативни промени в дърводобивния бизнес. 6-километровата колона с надути клаксони и транспаранти "Ред в горите", "Гората - без корупция", мина през областния град, насочи се по международния път за ГКПП-Гюешево и стигна до село Жиленци, предаде БНР.

За около 15 минути движението в двете посоки от и към пункта беше спряно, но това не предизвика задръстване и напрежение за останалите участници в движението. Към 400 работещи в дърводобивния сектор от района се събраха на импровизиран митинг, за да изразят категоричното си "против" въведени 30 нови промени в Закона за горите, които, по думите им, водят до притискане на дърводобивния бизнес, до драстично повишаване на цената на дървесината за крайния потребител - дървата за огрев в региона вече стигнаха 100 лева за кубик, до намаляване на работните места в дърводобива.

ООН: Темпът на изсичане на горите е намалял двойно

Скоростта, с които светът губи своите гори, е намаляла наполовина. Това става ясно от доклад на ООН, публикуван в понеделник, съобщава ...

Настоява се и за обособяване на независима институция в горския сектор, която да координира и съчетава научните разработки, икономическите и стопанските позиции и идеи на работещите в този бранш, изолиране на некомпетентното чиновничество в горския сектор, каза председателят на регионалното сдружение на заетите в дърводобивния сектор от Югозапада инж. Андрей Миленков. От сдружението ще се включат и в националните протести на горския сектор, насрочени за 26 ноември в София.

Според промените в Закона за горите, приети на през юли, се забрани извършване на сеч в горите през тъмната част на денонощието. Въведе се и разпоредба, с която се предвижда задължение моторните превозни средства, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства, като по този начин се очаква да се постигне ефективен контрол при транспортирането на тази суровина. Тази мярка трябва да влезе в сила от 2017 година. Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видео наблюдение с цел превантивен, текущ и последващ контрол. Видеонаблюдението трябва да бъде въведено от 2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com