Корнелия Маринова: Популизмът взе връх при някои общински съветници, но ние ще се справим

3759
Корнелия Маринова: Популизмът взе връх при някои общински съветници, но ние ще се справим
Снимка: Архив

Корнелия Маринова е за втори мандат кмет на община Ловеч. Била е депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Преди това – председател на Общинския съвет в Ловеч. На последното заседание, проведено вчера, местният парламент не одобри предложените промени в местните данъци и такси за 2020 година. Опозицията като основен мотив за отказа си посочи липсата на анализ за нуждата от тях. Actualno.cоm потърси кмета за коментар по темата.

Г-жо Маринова, Общинският съвет не е одобрил вчера предложеното от вас повишение на някои данъци, визирам недвижими имоти, МПС, такса смет. Очаквахте ли този отказ?

Предложението не беше подкрепено от мнозинството, но групата общински съветници на ГЕРБ, един от съветниците на ВМРО, както и съветниците на ДПС одобриха внесеното предложение. Смятам, че тяхната позиция е отговорната, защото става дума за дейности, от които зависи естетизацията на нашия град. От приходите зависи как ще изглежда градската среда, как ще изпълняваме ангажиментите си в екологично отношение, как ще изпълняваме услугите, разписани в действащите нормативни документи. Другата позиция няма как да я подкрепя, защото смятам, че увеличението е твърде малко, за да бъде почувствано от гражданите. А за сметка на това щяха да се гарантират приходи, които щяха да са изключително необходими в хазната. По начина, по който гласуваха болшинството съветници излиза, че общинските приходи са нещо, което изглежда задължение единствено и само на администрацията. Те проявяват афинитет само към разходната част на бюджета. Смятам, че трябва афинитетът да е както към разходната, така и към приходната част. Това е отговорното отношение към общността. Наистина не разбирам - твърде популистка и абсолютно необоснована е тази позиция. Ако смятат, че това ще доведе до някакви политически дивиденти за тях, не мисля, че този е пътят. Пътят е ефективна и качествена работа в полза на хората.

Новост ли е такова популистко отношение на местния парламент?

Не, това е традиционно отношение, имаше го и в предишния състав. Някои хора така се опитват да "купуват" хорската любов. А любовта е нещо много относително. Хората искат да живеят в добра среда, да имат добро качество, а всичко това минава през нашата загриженост към удовлетворяване на техните потребности. Всичко това обаче изисква финансов ресурс. За да постигаме цели, ние трябва да разполагаме с приходи, а тези приходи трябва да бъдат солидарно поети.

А съветниците, които подкрепят вашето предложение, нали и те са сред хората, те най-вероятно са обяснили защо се налага това увеличение?

Аз смятам, че е обяснено и че няма напрежение. Факт е, че неприетото решение не предизвиква някакъв радостен отклик у общността. А това е доказателство, че тук става дума за евтин популизъм, а не за принципно отговорно отношение към разрешаване на ежедневните задачи и тяхното отношение към качеството на живот на хората.

Намирате ли вина и в себе си, че Вие не сте успели да обясните промените като вносител?

Аз винаги търся вина и в себе си. Но смятам, че става дума за рецидиви, при положение, че има промяна в закона за местните данъци и такси, ОбС отказва да приеме промените, и в предния мандат на ОбС,  разбира се. Така, че може да си представите за какво става дума. Наистина популизмът взема връх. Не това е решението, но всеки прави така, както ги разбира нещата или се опитва на гърба на хората да прокарва свои виждания, свои политически решения. Смятам, че те няма да дадат резултат. Твърде скоро ще разберат и ще се усети от гражданите, че недофинансирането на дейностите няма как да не се отрази върху качеството на живот. Разбира се, ние ще положим всички усилия това да се почувства в минимална степен. Ще се организираме, ще намерим компенсаторни механизми за увеличаване на приходите в общинския бюджет и смятам, че ще постигнем целите, които сме си поставили, защото имаме много амбициозна програма, която ще реализираме и съм твърдо решена да го отстояваме.

Един от компенсаторните механизми е продажба на общинска собственост?

Аз мисля, няма да говорим за продажба, а за управление на общинската собственост и за резерви в тази посока. Вече работим в тази посока.

Разочарована сте вероятно, защото това е едно от важните решения преди приемането на годишния бюджет?

Не драматизирам. Ще се справим. Уверена съм в това.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч