Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поетесата Екатерина Пенчева e носителят на „Ловешки меч“ 2015

19 май 2015, 15:51 часа • 7852 прочитания

Поетесата Екатерина Пенчева е носителят на ежегодната персонална награда в областта на културата „Ловешки меч“ за 2015 г., съобщават от пресцентъра на общината за кореспондента ни от града. Наградата й е за книгата „Един следобед, минал, без да спре“ – любовна лирика, издадена през 2014г. Номинацията за Пенчева е на Клуба на дейците на културата.

Общо три бяха номинациите за „Ловешки меч“ – другите две са на сдружение „Зона Ловеч“ - за композитора Иван Михайлов за музиката към песента „Ловеч мой“, и на адвокат Красимир Калчев - за историка Младен Стоянов за книгата му „Левски – история и манипулации“.

Пенчева е родена на 10-ти май 1965г. в Ловеч. Първите трепети на влюбено момиче пробуждат перото й. Книгата, за която сега тя взима наградата на общината, е девета поред. В нея 219 стихотворения са композирани в 12 цикъла и обобщават поетическото верую на Пенчева – „Поезията е събличане на душата“.

Пенчева пише поезия, проза и римувана проза за деца, носител е на множество награди. Рисува монотипии и камъни. Казва, че поезията е себеразкриване, себераздаване, всеотдайност, страст, безгранична любов, труд и много повече. Книгите й са лирични откровения, с които докосва приятелите на поезията с нещо чисто и красиво, което буди стиха й. Най-голямата й награда е признанието на читателя, а най-хубавите думи, които е чувала за творчеството си, са: „Това е писано за мен“.

Наградата тази година ще бъде връчена от кмета Минчо Казанджиев на тържествена церемония на 24-ти май от 18,30ч. на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков“.

В 10.30ч. на 24-ти май празничното дефиле ще тръгне от Градската градина по посока квартал „Вароша“, където в 11.00ч. на сцената на площад „Тодор Кирков“ кметът Минчо Казанджиев ще открие празника официално. Тогава ще се проведе и церемонията по връчването на ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието – барелефа „Св. св. Кирил и Методий“. Други изявени учители ще получат почетната грамота на община Ловеч.

От 18.30ч. пак на площад „Тодор Кирков“ ще се състои церемонията по връчване на ежегодната персонална награда в областта на културата -  „Ловешки меч“ 2015, половин час по-късно започва концертът на ансамбъл „Българе“ – фрагменти от спектакъла „Това е България“.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес