Пожарната в Ловеч запозна населението с правила при промишлена авария с амоняк

1121
Пожарната в Ловеч запозна населението с правила при промишлена авария с амоняк
Снимка: Община Ловеч

Пожарната в Ловеч запозна населението с правила при промишлена авария с амоняк. За мирис на амоняк  от предприятие "Малта-90" АД са сигнализирали  граждани кмета на Ловеч Корнелия Маринова, а тя от своя страна призова държавните институции да бъдат предприети спешни и ефективни действия с цел опазване живота и здравето на гражданите.  Днес стана ясно още, че въпросната инсталация, която замърсява въздуха на Ловеч с амоняк, е без технически надзор от 2016 г.

По този повод Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч разпространи „Правила за безопасно поведение при авария, свързана с изтичане на амоняк“. Материалът е свързан с изтичането на амоняк с цел превантивно запознаване на населението на град Ловеч и е получен от кмета на общината на 27 май 2022 г. и бе разпространен до медиите от Община Ловеч. 

Първата препоръка е  при получен сигнал или уведомяване от структурите на единната спасителна система за възникнала авария с изтичане на амоняк, трябва да се запази самообладание и да се предаде опасността на хората наоколо.

От РДПБЗН – Ловеч препоръчват още на гражданите да затворят и уплътнят прозорците, вратите и отдушниците, да закрепете към тях мокри одеяла, завеси и др. и при възможност, заемат горните етажи на сградата.

От пожарната съветват гражданите да си приготвят противогаза, а ако нямат такъв да намокрят марлена превръзка, кърпа или хавлия. 

"Ако се намирате на открито, напуснете заразения район, като се движите перпендикулярно на посоката на вятъра. Ако сте в превозно средство, затворете прозорците, продължете по най-късия път и излезте извън заразения район. При контакт с кожата незабавно отстранете замърсените дрехи и обувки. При отравяне с амоняк се препоръчва чист въздух, вдишване на водна пара с прибавка на оцет или лимонтузу /в горещата вода се сипва оцет/. При поражение на кожата от амоняк, след измиването й с чиста вода се прави компрес с 2-3% воден разтвор на оцетна, лимонена или винена киселина. Направете промивка на очите с вода, 0,5-1% разтвор на стипца или 2-3% разтвор на оцет. На попадане в очите, незабавно изплакнете обилно с вода, също и под клепачите – най-малко в продължение на 15 мин. Направете промивка на очите с вода, 0.5 – 1 % разтвор на стипца или 2-3 % воден разтвор на оцет. Незабавно закарайте пострадалия в болнично заведение. Измийте обилно с вода. При поражения на кожата от амоняк, след измиването й с чиста вода направете компрес 2-3 % воден разтвор на оцетна, лимонена или винена киселина. Потърсете лекарска помощ", са сред правилата, разпространени от противопожарните органи в Ловеч. 

При вдишване на амоняк пострадалият трябва да се извади на чист въздух и да се остави в покой. В този случай се препоръчва вдишване на водна пара с прибавка от оцет или лимонтузу. Властите призовават в такива случаи незабавно да се потърси лекарска помощ.

"При излизане от заразения район, махнете и проветрете дрехите си, преди да сте свалили индивидуалните средства за защита. Промийте устата и очите си, измийте тялото си с вода и сапун и облечете чисти дрехи. При завръщане по домовете и работните места /след отстраняване на аварията/, проветрете помещенията и избършете мебелите, пода и стените с влажна кърпа. Обработвайте хранителните продукти чрез обилно измиване и отстраняване на повърхностния слой. Плодовете и зеленчуците от дворовете ползвайте, ако има разрешение на компетентните органи. Не извеждайте на паша животните в заразените райони", предвиждат още правилата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч