В Ловеч решиха да не кръстят знаков площад на поп Кръстьо

1536
В Ловеч решиха да не кръстят знаков площад на поп Кръстьо
Снимка: Община Ловеч

Площадът до художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров" в ловешкия квартал "Вароша" няма да носи името на Свещеноиконом Кръстю Никифоров. Това стана ясно след заседание на местния общински съвет.

Решението (№ 799/26.01.2023 г) беше върнато на съвета от областния управител, но днес ловешките общински съветници не приеха нито едно от двете предложения на председателя Петър Цолов.

Първият предложен вариант беше да се приеме повторно върнатото от Областен управител на Област Ловеч решение № 799/26.01.2023 г. на Общински съвет-Ловеч, обективирано в протокол № 50/26.01.2023 година. Гласуването показа 14 гласа "За", един глас "Против" и 11 гласа „Въздържал се“. Тоест, не се приема, защото са необходими 17 гласа.

Вторият предложен вариант беше - отменя върнатото от Областен управител на Област Ловеч решение № 799/26.01.2023 г. на Общински съвет-Ловеч. Гласуването показа без нито един глас "За", 10 гласа "Против" и 16 гласа "Въздържал се".

Припомняме, че на 26 януари 2023 г. бе прието площадът да се казва "Свещеноиконом Кръстю Никифоров". Областният управител върна решението с мотивите, че според протокола от въпросното заседание е прието с 14 гласа "За", без "Против" и 10 "Въздържал се". Прави се извод за нарушена процедура с оглед изискуемия от закона кворум за взимане на решение. Решенията са приети с мнозинство повече от половината от присъстващите съветници, когато броят на гласувалите "За" е по-голям от останалата част от присъстващите на заседанието съветници.

Председателят Петър Цолов, който е юрист, отхвърли напълно мотивите за връщане: "Според нашия правилник и закона за местното самоуправление никъде не се изисква проверка на кворума преди всяко гласуване. Всяко гласуване представлява и проверка на кворума и затова има протоколни разпечатки. Има си правила кога се прави проверка на кворума. Такова искане тогава не е постъпвало. Абсолютно несъмнено е, че имаше кворум".

Сега идеята за именуване отново бе защитена от отец Любомир Казашки и Васил Колев от Фондация "Граждани срещу насилието", вносител на предложението. Той каза: "Явно за общинските съветници 150 години не са достатъчен период, за да се оправи една несправедливост".

В Ловеч обсъждат дали да кръстят площад на името на поп Кръстьо

Обществено обсъждане на тема: „Именува площада пред Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в гр. Ловеч, кв. &b...

Кметът Корнелия Маринова защити тезата, че общинските съветници не са историци, а изразители на обществените настроения. Обществото е разделено по въпроса виновен ли е поп Кръстю или не, затова е разбираемо и различните мнения на съветниците.

Кметът: Неправилно се смесва оневиняването на поп Кръстю с именуването

"Мисля, че неправилно се смесва оневиняването на поп Кръстю с именуването на едно пространство. Едното е въпрос на история и доказателства, другото е въпрос на преценка на местния орган. Не считам, че Общинският съвет трябва да се превръща, а той вече се превърна, в трибуна, която трябва се произнася кой е виновен или невинен. Каза се, че вече 20 години това предложение се внася за разглеждане. Това показва, че няма някаква категорична позиция в обществото. И това не е случайно. След като историческата наука няма категорично становище, трудно е и на общинските съветници да бъдат категорични. Ние не сме историци. Ние сме компетентни в процедури, в това, че представляваме мнението на гражданите. Всеки един от съветниците е избран с гласовете на гражданите, както и аз като кмет. Няма единно и общо мнение по въпроса – нито за, нито против. Не мисля, че трябва да се вменява поименно вина на общинските съветници как са гласували. Проблемът има своята динамика. Коментарът на едни или други документи променя и позицията на общинските съветници. Разбирам съветниците, не съм се опитвала в нито един момент да влияя на тяхната позиция. Но се чувствам длъжна да кажа какво мисля".

ОЩЕ: Ловешки площад ще носи името на поп Кръстьо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч