316 дни до Париж 2024: "Златната" Станка спечели всичко, но не и олимпийското злато

11112
316 дни до Париж 2024: "Златната" Станка спечели всичко, но не и олимпийското злато
Снимка: Getty Images / колаж на Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

6-кратна световна и 5-кратна европейска шампионка - така накратко изглежда визитката на най-успешната българска боркиня Станка Златева, която с право е наричана "златна". Към тази колекция родената в сливенското село Крушаре добавя и два сребърни медала от олимпийски игри. Два медала, за които Станка плаче - но не от радост, а от мъка.

Станка Златева е родена, за да побеждава

Още с първите си стъпки в борбата през 1997 година пред Станка има само една-единствена цел - да побеждава във всеки един двубой. А този хъс за победа бързо я отвежда към върховете на женската борба. През 2002-ра, пет години след като животът я среща с нейното призвание, Станка става европейска шампионка за девойки. Година по-късно печели и сребро на световно за девойки.

Мечтата за олимпийското злато

През 2004-а Станка Златева се превръща и в първата българка, която участва на олимпийски игри в женската борба. Класира се 12-та, а това единствено я мотивира да тренира още по-здраво, за да може един ден да покори олимпийския връх. Следва един много успешен олимпийски цикъл, в който Златева печели две световни (2006, 2007) и три европейски титли (2006, 2007, 2008) при жените.

Станка Златева

Загубеният финал в Пекин

Световната титла на Златева през 2006-а е първа за България в женската борба. А доминацията ѝ на европейската и световна сцена подсказва, че тя е фаворит и за олимпийското злато на Игрите в Пекин през 2008-а. Там Станка очаквано стига до големия финал, а президентът Георги Първанов лети до Пекин специално заради нея, за да гледа на живо сблъсъка за олимпийското злато.

Станка обаче губи най-важната битка в кариерата си до момента. На финала в Пекин българката отстъпва на представителката на домакините Жиао Уанг. Поражението е удар по самочувствието на талантливата българка, която мачка наред по европейски и световни години наред. Тази загуба обаче няма как да откаже Станка от голямата ѝ мечта: и тя отново поглежда към следващия шанс за олимпийска титла - Лондон 2012.

Станка Златева

"Трябваше по-рано да загубя, за да разбера какво е да загубиш."

До Игрите в Лондон Станка продължава да доминира в Европа и по света. Тя става световна шампионка през 2008, 2010 и 2011 г., единствено през 2009-а се "задоволява" с бронз. Междувременно като на шега взима и още две европейски титли. Световните и европейските титли обаче вече не я блазнят - Златева се интересува само от златото, което ѝ липсва. А то пак ѝ се изплъзва.

На Олимпийските игри в Лондон Станка върви уверено към титлата, добирайки се до нова финална схватка. Там обаче една грешка преобръща срещата и няколко секунди по-късно българката вече е от губещата страна срещу младата рускиня Наталия Воробльова, която я побеждава и отнася олимпийската титла в Русия.

Втори загубен олимпийски финал

На церемонията по награждаване в българския лагер са като на погребение. Сребърният медал за Златева няма никакво значение. Олимпийското злато отново се изплъзва на българката, а сълзи от мъка потичат по лицето ѝ заради изпуснатия шанс. Същата вечер след загубата Станка дори не може да мигне - цяла нощ я измъчват мисли, че е разочаровала хората, защото всички в България очаквали от нея да спечели финала.

Станка Златева

Контузията, която сложи край на кариерата на Златева

След известен период на почивка и размисъл Станка решава да атакува олимпийския връх за трети път. През 2014-а, след близо двугодишна пауза, тя се завръща с гръм и трясък. С едва два месеца тренировки Златева печели шестата си европейска титла, а след това си поставя за цел и златото на Игрите в Рио. В началото на 2016-а обаче Станка Златева е принудена да сложи край на състезателната си кариера заради контузия, която я мъчи от години...

Без олимпийско злато, но с куп велики успехи

С това се слага и край на мечтата на Станка Златева за олимпийска титла в борбата. Освен купищата медали от олимпийски игри, световни и европейски първенства, боркинята печели три пъти наградата за Спортист на годината на България, както и веднъж приза за Спортист на годината на Балканите. В три години тя е избирана и за състезателка номер 1 в света по борба.

Станка Златева отъпка пътеката за българската женска борба, превръщайки се в първата българска боркиня, участвала на олимпийски игри, както и в първата българка, която печели олимпийски медал и световна титла в този спорт при жените. Днес Станка Златева работи като треньор в Сливен, където има своя зала по борба. И кой знае... може пък тъкмо от тази зала да излезе онова дете, което да спечели единственото липсващо злато в колекцията на "златната" Станка.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: 323 дни до Париж 2024: Как Шарл Шампо стана първият български олимпиец

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com