337 дни до Париж 2024: Бъбривецът, който не знаеше какво е маратон, а стана олимпийски шампион

4176
337 дни до Париж 2024: Бъбривецът, който не знаеше какво е маратон, а стана олимпийски шампион
Снимка: Getty Images / колаж на Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Преди повече от 70 години олимпийските игри стават арена на един от най-великите подвизи в историята на спорта. Чехословашкият бегач на дълги разстояния Емил Затопек постига нещо, невиждано и до днес - печели три олимпийски титли на 5000 м, 10 000 м и маратон. Титлата в маратона обаче е това, което втрещява света, защото идва със световен рекорд от човек, който дори не знае правилата на надпреварата!

Емил Затопек - единственият шампион на 5000, 10 000 и маратон на една олимпиада

На Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 година "Чешкият локомотив", както още е наричан Затопек, е със статут на абсолютен фаворит в коронните си дисциплини 5000 и 10 000 метра. Победите му са предначертани и никой не се съмнява в тях. Изненадата идва няколко дена по-късно, когато Затопек внезапно решава, че ще участва и в маратона.

Емил Затопек

Затопек не знае правилата на маратона, но го печели със световен рекорд

Затопек е известен в бегаческите среди като голям бъбривец, който обича да разговаря дори и на пистата, докато се състезава. Това пък дразнело официалните лица, които, разбирайки за желанието му да бяга в маратона, умишлено не му разясняват правилата на дисциплината. Затопек няма представа как протича състезанието от 42 километра и 195 метра - и затова просто следвал какво правят другите участници.

На старта на маратонската дистанция е и британецът Джим Питърс, който е считан за фаворит за победата. Той се насочва към маратоните тъкмо заради Затопек, който му нанася унизителна загуба на 10 000 метра няколко години по-рано. Когато на старта Питърс чува думите "Здравейте, аз съм Затопек", той вече знае, че е обречен на загуба. 

Затопек "без да иска" сваля 6 минути от световния рекорд

Малко след началото на маратонската дистанция Затопек се изравнява с Джим Питърс, за да го попита: "Джим, това темпо не е ли прекалено бързо?". А британецът решава да му отвърне шеговито: "Не, не е достатъчно бързо". Затопек приема буквално думите на колегата си и отпрашва напред с още по-високо темпо.

Накрая "Чешкият локомотив" излиза на финалната права на Олимпийския стадион в Хелзинки, за да чуе окуражаващия рев на 80 000 души: "Затопек, Затопек, Затопек!". Той финишира за време 2 часа и 23 минути, подобрявайки световния рекорд с внушителните 6 минути. Никак зле за дебют в дисциплина, в която дори не познава правилата.

Емил Затопек

Ще видим ли втори като Емил Затопек?

Показателно за това, че Затопек не знае правилата на маратона е фактът, че той пропуска всички подкрепителни пунктове по трасето, предлагащи вода, храна и освежаване. Така той печели трето олимпийско злато в дългите дистанции в рамките на една олимпиада. И до днес няма друг атлет, който да е успявал да спечели 5000 метра, 10 000 метра и маратон в рамките на едни олимпийски игри.

За историята на Емил Затопек е говорено много през годините. Българският спортен журналист и писател Иво Иванов има блестящ разказ за Затопек, озаглавен "Защото искам да сънувам", който силно препоръчвам. Неговата кариера е една от най-великите в "Царицата на спортовете". А требълът, постигнат в Хелзинки 1952, едва ли някога ще бъде повторен - нито на Париж 2024, нито пък на следващи игри.

Дано бъда опроверган

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: 344 дни до Париж 2024: Сеул 1988 – златните Игри на България

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

ОЩЕ: Очаквайте в Actualno.com: 4 спортни рубрики, които не трябва да изпускате

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

78 дни до Париж 2024: Спаси хиляди на Игрите в Атланта, но бе обвинен в ужасно престъпление

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Мартин Проданов на старт с още четирима атлети с под 3:40 на 1500 метра

Почина голяма легенда на българската художествена гимнастика

Паскал Дойчев: Да спортувате с детето си - мисия възможна

Ще използват изкуствен интелект на Олимпийските игри в Париж 2024

Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Шампионки: Българските грации завоюваха 11 медала от Европейската купа (СНИМКИ)

Нокаут за 8 секунди: 15-годишният Майк Тайсън с демонстрация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт