Ето какво да очакваме от българите на Игрите в ПьонгЧанг

1215
Ето какво да очакваме от българите на Игрите в ПьонгЧанг
Снимка: БГНЕС

Днес, 9 февруари, официално се откриват Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг. От настоящата ни делегация общо 11 състезатели ще направят своя официален дебют на Зимни олимпийски игри.

С най-много дебютанти е биатлонът – цели шестима. При мъжете първи старт на Олимпиада ще направят Антон Синапов и Димитър Герджиков, а при жените Емилия Йорданова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова, която е и най-младата ни участничка на Игрите.

Четирима дебютанти ще имаме в ските, където ще ни представят Алберт Попов, Камен Златков, Йордан Чучуганов и Теодора Пенчева. Именно с първите двамата са свързвани надеждите за добро представяне в ските. В началото на месеца Попов спечели бронзов медал в гигантския слалом от Световното за младежи в Давос (Швейц). Златков от своя страна също бе близо до медал в слалома, но в крайна сметка липса на късмет го лиши от тази възможност.

ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО ЗА ИГРИТЕ ЧЕТЕТЕ В SPORTLIVE.BG

Дебют на олимпийски игри ще направи и 26-годишният Павел Ангелов в спускането с шейни. Ангелов трябваше да ни представя на Игрите в Сочи през 2014, след като първоначално името му беше обявено от Българската федерация по шейни, но в последния момент той беше сменен със Станислав Беньов.

"Няма много напрежение. Очаквам да направя четири добри спускания и да се представя на едно добро ниво. За места и класиране не искам да прогнозирам“, коментира Ангелов очакванията си за Игрите.

Най-големите ни надежди за медал в ПьонгЧанг безспорно са свързани с носителя на Големия кристален глобус в сноуборда за 2016 Радослав Янков. През последните два сезона роденият в Чепеларе състезател се утвърди сред елита на този спорт и сега логично всички очакват от него да запише силно представяне на Игрите.

След 21-то място в паралелния слалом и 25-то място в паралелния гигантски слалом в Сочи, сега Янков се намира в позиция на един от фаворитите за отличията в ПьонгЧанг. Въпреки неособено убедителния старт на сезона, при заминаването си за Корея родният сноубордист заяви, че се надява именно там да покаже това, на което е способен.

"Дойде време за битка. Заминавам с положителна настройка. Готови сме, приготвили сме багажа и отлитаме да покажем, каквото сме направили и каквото сме тренирали. Заминаването за Олимпиада е малко по-различно от заминаването за други състезания. Малко е като за битка, като за война. Усещам подкрепата от всички. Мисля, че направихме добра подготовка, изчистихме кусурите в екипировката и мисля, че всичко върви както трябва“.

ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО ЗА ИГРИТЕ ЧЕТЕТЕ В SPORTLIVE.BG

Разбира се, освен Янков, сериозни надежди имаме и към другата ни представителка в сноуборда Александра Жекова. Софиянката ще участва на четвъртата си Олимпиада, като ще се състезава в бордъркроса. На Игрите в Сочи Жекова бе много близо до медал, но за съжаление в крайна сметка остана пета.

"Вълнувам се, разбира се, защото това е завършекът на един много дълъг цикъл, в който положихме много усилия. Чаках този момент много в последните четири години. Вече съм доста по-опитна, по-мъдра и гледам на тези игри под различен ъгъл. За мен те ще бъдат едно предизвикателство и вярвам, че най-добрият и най-подготвеният ще спечели“, коментира Жекова при заминаването си за ПьонгЧанг.

Само няколко дни преди началото на Олимпиадата уникален успех в алпийските ски постигна талантливият Алберт Попов. 20-годишният българин спечели бронзов медал в гигантския слалом от Световното първенство за младежи, което се проведе в Давос (Швейц).

"Определено топ 30 в една от технически дисциплини е постижима цел. Винаги съм се борил за подиум, но на този етап не се беше получавало", сподели талантливият ни алпиец малко след грандиозния си успех.

ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО ЗА ИГРИТЕ ЧЕТЕТЕ В SPORTLIVE.BG

Вижте пълната програма на българите за ПьонгЧанг 2018

Българският Олимпийски Комитет обяви официалната програма за българските представители на 23-те зимни Олимпийски игри в ПьонгЧанг. Офи...

Относно Игрите в Южна Корея, на които Попов ще направи своя официален дебют, младата ни надежда в ските не скри своите амбиции.

"Не искам да се изхвърлям, но мисля, че попадане сред първите 15 в ПъонгЧанг е постижима цел. Веднага ще започна с аклиматизацията и тренировките, защото искам да съм перфектно запознат с трасето".

На следващия ден малшанс попречи на друга наша бъдеща надежда в алпийските ски Камен Златков да спечели втори медал за България от Световното в Швейцария. След първия манш в слалома, българският национал бе втори в класирането. Бронзовият ни медалист от гигантския слалом, Алберт Попов нямаше късмет и не завърши, но Златков също доказа, че заслужено е сред най-перспективните ни млади състезатели. Във втория манш Камен стартира с надеждата за медал, но както и още 12, сред които и Джефри Рийд, син на канадската легенда Кен Рийд, не успя да завърши.

Следващата голяма изява на Камен Златков ще е Олимпиадата в ПьонгЧанг, като и за него подобно на Алберт Попов това ще е дебют на най-големия спортен форум.

ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО ЗА ИГРИТЕ ЧЕТЕТЕ В SPORTLIVE.BG

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com