Канада схруска и Швеция, златният медал отново е за кленовите листа

16619
Снимки: Getty Images/Guliver

Може би най-очакваният финал на Зимните олимпийски игри в Сочи – този в мъжкия хокеен турнир, протече без никаква интрига и се превърна в истински рецитал на най-добрата нация в този спорт – Канада. Кленовите листа защитиха олимпийската си титла от Ванкувър и прегазиха противниците си от Швеция с 3:0.

Финландия преби САЩ и взе бронзовия медал в хокейния турнир в Сочи

В истинска сеч се превърна малкият финал в мъжкия хокеен турнир в Сочи. Отборът на САЩ, който беше сочен за фаворит за медал и дори тит...

Срещата започна много бурно след страхотен пас от въздуха на Сидни Кросби към Патрис Бержерон, който стреля от упор в Хенрик Лундквист и нещата се разминаха. Швеция отговори с удар на Никлас Кронвал по диагонала, който се възползва от смяна в отбора на кленовите листа, спасен от Кори Прайс.

Нещата на игрището ставаха все по-горещи, като Бержерон пак имаше шанс след разбъркване да открие резултата, но Канада трябва да благодари на всички хокейни богове, че не губеше в резултата след като удар при ново разбъркване мина между краката на Прайс, шайбата се удари в гредата, върна се в корите му и той се извъртя като котка, за да я хване пред голлинията.

След 11 изиграни минути гредата спаси и Швеция – Кросби подаде страхотен пас в движение зад гърба си към връхлитащия Бержерон, той стреля много мощно, шайбата докосна стика на Лундквист и се заби в гредата, отскачайки надясно и там шведски хокеист успя да я изчисти.

Нищо обаче не можеше да спаси скандинавците – в 12:55 минута Джонатан Тейс застана точно пред шведската защита на първа греда и засече шайбата след пас на Джеф Картър от фланга, прокарвайки шайбата между краката на Лундквист – 0:1. Шведите отвърнаха с коварен удар на Карл Хагелин, но Прайс закова шайбата в ръкавицата си.

Канада показа кой е хокейният исполин и натри носа на САЩ

Във втория полуфинал от мъжкия турнир по хокей в Сочи, който за мнозина беше истинския финал на турнира, отборът на Канада победи с еди...

Втората третина започна с пауър плей за Швейция заради наказание за Крис Куниц в самия край на първата част, но скандинавците, които в турнира са най-добрия отбор в атака при пауър плей, не можаха да преодолеят Прайс и защитата пред него, която е най-добрата в ситуация с човек по-малко в състезанието.

След този критичен за Канада отрязък, кленовите листа пак заиграха с висока преса в шведското поле и по чудо Мартин Сен Луи не вкара втори гол след пресечка и удар с плонж, който мина между краката на Лундквист, но не и преди шведският вратар да парира силата на удара и съответно да успее да захлупи шайбата след това. Последва и кинжална атака, завършила с пас към Джеф Картър, който беше сам срещу Лундквист, но шведският вратар навреме му скъси ъгъла и не пусна шайбата.

Канадците продължаваха да са по-активни и Кори Пери запали ръкавиците на Лундквист при поредната бърза контраатака, като можеше да направи успешна добавка, но малко не му стигна. А малко по-късно Шей Уебър изпусна нов златен шанс след нова контраатака и пас зад вратата от страна на Куниц.

Светкавичната игра на Канада обаче даде резултат след като голямата звезда на канадския хокей Сидни Кросби успя да открадне шайбата, напредна сам срещу Лундквист и го излъга майсторски, вкарвайки първия си гол в турнира и давайки аванс на кленовите листа от два чисти гола.

Швеция на финал в хокейния турнир, надви екзекутора на руснаците

Олимпийските шампиони от 2006 година Швеция се класираха за финала на мъжкия хокеен турнир на Олимпийските игри в Сочи, след като поб...

Последната третина пак започна с греда и пак в сметката на Канада – действащите олимпийски шампиони летяха към защита на титлата си от Ванкувър. Канадците установиха такова превъзходство, че Лундквист през минута-две трябваше да отразява удари от упор след излизания на канадски нападатели иззад вратата му.

Всичко свърши десет минути преди края, когато шведите отново загубиха шайбата в неутралната зона, след като Крис Куниц се вмъкна много находчиво в линията на пързаляне на шведския хокейст, пое нещата в свои ръце и с чудовищен удар закова шайбата под гредата на Лундквист – 3:0.

Третият гол в пълна мяра показа колко свалени са гащите на шведите, които незнайно как не инкасираха четвърто попадение докато бяха с човек повече на леда – Куниц и Неш обаче за малко се разминаха с гола.

В крайна сметка канадците милостиво отпуснаха педала на газта и изчакаха края на мача, отмъщавайки си за драмата от Лилехамер през 1994 година, когато загубиха олимпийския канал срещу Швеция след дузпи с 3:2.

"Ще хвърчат глави", Путин е бесен заради хокейния провал

В Русия продължават да обсъждат изненадващата елиминация на хокейния отбор на страната от олимпийския турнир на Игрите в Сочи. Сборная ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт