Минифутболът: Спортът, който прославя България въпреки държавата

5694
Минифутболът: Спортът, който прославя България въпреки държавата
Снимка: БАМФ

Минифутболът в България е спорт, за който се говори рядко. Оставен извън полезрението на държавата, която не помага финансово на този спорт, минифутболът няма друг избор, освен да се оправя сам: с приходи от оперативна дейност, спонсори и рекламодатели. А резултатите, напук на всички трудности, са красноречиви - България е бронзов медалист по минифутбол на Европа.

Минифутболът, като всички спортове, си има своя организация - това е Българската асоциация по мини футбол (БАМФ). Тя отговаря за развитието на този спорт в България и за участието на националните отбори на международни първенства. За българския отбор по минифутбол предстои исторически момент: участие на първо световно първенство по минифутбол.

В интервю пред Actualno.com председателят на БАМФ Борислав Александров говори за всичко, свързано с минифутбола в България - от възникването на спорта, през неговото развитие, до днес, когато страната ни разполага с един от най-силните национални отбори в Европа.

Възникването на минифутбола в България

"Минифутболът в България възниква с построяването на първите терени и площадки с изкуствена трева, което се случва в периода 2006-2008 година. Година-две по-късно БАМФ провежда и първите турнири в страната, които са както за минифутбол, така и за футзал. След това двата спорта се отделят, като минифутболът продължава самостоятелното си развитие", разказва Александров.

Борислав Александров

Колко са отборите по минифутбол в България?

"През 2010-а идва и учредяването на БАМФ, с което се обединяват хората от различните градове, заели се с нелеката задача да организират този тип турнири и събития. По последни данни регистрираните отбори по минифутбол варират между 600 и 800, но те реално не членуват в БАМФ, тъй като не са учредени като спортни клубове", сподели още той.

Структурата на БАМФ изглежда по следния начин: градски лиги и първенства на сезонен принцип; национални турнири и състезания за клубни отбори; международни турнири и състезания за клубни отбори; национален отбор.

Най-големите турнири по минифутбол

Най-големите турнири по минифутбол в България са два: Шампионска Лига и Лига България. Шампионска Лига събира шампионите от всички градове и лиги в страната, докато в Лига България се подвизават подгласниците, носителите на купи и победителите в турнирите. Към тях може да се добави и нова поредица, стартирала в партньорство с efbet от 2022-ра - "efbet Winter Masters". В тази надпревара през зимните месеци взимат участие 120 отбора, за да определят зимния шампион.

"В момента сме в разгара на “efbet Winter Masters”, като сме планирали 8 турнира и финален с 16 отбора в края на месец февруари. В началото на март се рестартират градските лиги и шампионати във всичките 30 града членове на БАМФ. През месец юни традиционно Слънчев бряг ще бъде домакин на Шампионска Лига и Лига България 2023, а есента е ред и на европейските клубни турнири, където България се представя на доста високо ниво", заяви Александров.

Националният отбор по минифутбол на България

Най-голямата гордост на БАМФ обаче е националният отбор по минифутбол. През миналата година тимът постигна исторически успех, спечелвайки бронзовите медали на Европейското първенство по минифутбол в Кошице, Словакия. Борислав Александров отчита, че това се случва в годината, в която стартира партньорството на асоциацията с генералния спонсор efbet, без чиято подкрепа този успех е немислим.

Национален отбор по минифутбол

Как се финансира БАМФ?

"БАМФ се финансира основно от оперативна дейност, спонсорства и партньорства. Като тук участието на efbet като генерален спонсор играе ключова роля за цялостния прогрес на минифутбола, популяризирането на играта и масовизацията ѝ", сподели Борислав Александров.

Целта пред националния отбор - Световното в ОАЕ

Сега националният отбор се готви за дебюта си на Световното първенство в Обединените Арабски Емирства, което ще се проведе в периода 25 октомври - 5 ноември 2023 година. Александров си пожелава надграждане на успеха от европейското първенство през 2022-ра, където тимът завърши трети. "Нека си пожелаем да подобрим постижението от Европейското първенство и да зарадваме цялата футболна общественост отново", сподели председателят на БАМФ пред Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com