С доказан треньор зад гърба си: 20-годишният Николай Кауфман мечтае за рекорди в дългите бягания

5117
С доказан треньор зад гърба си: 20-годишният Николай Кауфман мечтае за рекорди в дългите бягания
Снимка: Личен архив

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Бягането на средни и дълги разстояния е една от най-конкурентните дисциплини в леката атлетика. Малко са българските атлети, достигали до световно ниво. На преден план изплува името на Даниела Йорданова, която в условията на много силна конкуренция на 1500 метра печели три медала от световни и европейски първенства и става пета на Олимпийските игри в Атина.

Заслуга за големите успехи на Даниела Йорданова има и нейният дългогодишен треньор Димитър Василев, който е един от най-добрите специалисти в средните и дългите бягания. Той е бил треньор и на братята Петко и Христо Стефанови, които са национални рекордьори на полумаратон и маратон. След успехите с Даниела амбицията на Василев е да изгради още един качествен състезател - Николай Кауфман.

Николай Кауфман е роден през 2003 година, като от лятото на миналата година започва работа под ръководството на Димитър Василев. Преди това Кауфман се подготвя при друг доказан специалист в дългите бягания - Йоло Николов, който го тренира в продължение на 2 години и половина. Именно и под наставленията на Йоло Николов младият състезател постига първите си значими резултати в атлетиката.

Николай Кауфман

В началото на април 2023-а Николай Кауфман успя да завърши втори на Националния шампионат по полумаратон с време 1:10:24 минути, което е и трето най-добро българско постижение за младежи до 23 години за всички времена. През септември той даде почти същия резултат (1:10:28), за да финишира пети на Балканиадата по полумаратон в Битоля. 

Освен на полумаратон, Николай Кауфман записа силни резултати и в планинското бягане (втори при мъжете в дисциплината "Изкачване" на Националния шампионат), както и в крос кънтри бягането (национален шампион за младежи под 23 г. и шести на Балканиада за младежи под 23 г.). Неговият фокус обаче остава върху полумаратона - с дългосрочна мисъл и върху класическата маратонска дистанция от 42,195 км.

Николай Кауфман

През 2024-а целта на Кауфман е да подобри времето си на полумаратон при младежите. Не крие, че иска да бъде рекордьор на маратон след време, но и знае, че все още му е рано за тази дистанция. И изглежда, че зад гърба си има най-точния човек: Димитър Василев, който е тренирал и двамата действащи рекордьори в полумаратона и маратона.

Рекордът на полумаратон се държи от Петко Стефанов - 62:33 минути, поставен в Подгорица. Рекордът на маратон пък е за неговия брат Христо, който го държи с резултат 2:11:26 часа в София. И двата рекорда засега изглеждат недостижими за Кауфман, но пък той е само на 20 години. Само времето ще покаже докъде могат да стигнат силите на Николай в преследването на върховите постижения в най-дългите дистанции.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": "Годишните награди на бегаческото общество" отличиха най-добрите любители бегачи за 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт