Учредиха обществен съвет по физическо възпитание и спорт към президентството

2599
Учредиха обществен съвет по физическо възпитание и спорт към президентството
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

В президентската институция днес се състоя учредителното заседание на Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към държавния глава. Съветът ще работи за усъвършенстването на системата на българския спорт и за насърчаването на физическото възпитание и спорта в българските училища, съобщиха от прессекретариата на Румен Радев.

Председател на съвета ще бъде съветникът на президента по младежта и спорта Георги Александров, заместник-председател е проф. Даниела Дашева, а сред членовете са Йорданка Благоева, Евгения Раданова, Теодор Салпаров, Христо Меранзов, проф. Пенчо Гешев, проф. Бисер Цолов, параатлетът Денислав Коджабашев, проф. Светослав Иванов.

Спортният министър поиска учители по физическо от първи до четвърти клас

"Ако не успеем да върнем авторитета на физическото възпитание в училищата и ВУЗ-овете, сме обречени на крах. Всички възлагат надежди за...

„Като много сектори в обществото ни масовият спорт също изживява криза, и точно това е една от основните цели на този съвет - с вашата експертиза, с опита, с мотивацията и визията ви, да направим така, че да се създадат условия за усъвършенстване на системата на българския спорт, да върнем младите към спорта и той да се върне обратно в училищата. Само тогава ще имаме здрава нация и можем да постигнем високо спортно майсторство“, заяви по време на срещата Румен Радев.

Президентът посочи, че страната ни не само е намалила драстично финансирането за българския спорт, но се е отдръпнала и от редица важни помощни, регулаторни и координиращи функции. „Вече се радваме и на един медал от олимпиада. Масовият спорт се отдръпна от училищата, от младите ни хора, и беше изместен от болестите, затлъстяването, агресията“, отбеляза държавният глава. Румен Радев призова изтъкнатите спортисти да помагат за насърчаването на масовия спорт в България със своята визия и експертиза.

От своя страна участниците в срещата посочиха редица идеи и виждания за развитието на българския спорт. Проф. Дашева сподели тревогата си, че е прекъсната връзката между младите хора, които се занимават със спорт и професионалните спортисти. Тя изрази мнение, че е необходимо да се възроди и развива спортът и в университетите. „Спортът е начинът адреналинът на младежите да се изразходват на спортната площадка, а не у дома или в училище“, отбеляза олимпийската ни спортна легенда Йорданка Благоева.

Дългогодишният спортен педагог и деятел д-р Христо Меранзов предложи темите, които се обсъждат на срещите на съвета да прераснат в национална обществена дискусия с участието на държавни институции, а ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев увери, че спортната Алма матер ще даде своя принос с изготвянето на анализи и проучвания от свои преподаватели и спортни експерти.

Властта отпусна 2,5 млн. лв. за физическо възпитание и спорт в детските градини и училищата

Министерският съвет одобри допълнителни 2 480 457 лв. за физическо възпитание и спорт в общинските и държавните детски градини и училищ...

Един от най-добрите български състезатели по тенис на маса и участник на Параолимпийски игри Денислав Коджабашев сподели, че за него един от най-важните фактори за развитието на спорта е неговата достъпност, включително и за хора с увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

"Пас към миналото": Полет към една мечта

Прекрасно! Европейска титла по бокс за България при младежите

Сестри Стоеви завоюваха олимпийска квота за Париж 2024 и европейско сребро (СНИМКИ)

Ансамбълът на България завърши Световната купа със сребро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт