Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

A to JazZ 2024 започва: Очакват ни над 30 артисти, много музика и различни целодневни активности

04 юли 2024, 10:23 часа • 1768 прочитания

Фестивалът A to jazZ започва днес, 4 юли, в София и очаква над 30 артисти от четири континента, съобщават от екипа на събитието. Ще звучи авторска музика от САЩ, Франция, Полша, Испания, Нидерландия, Белгия, Португалия, Австрия, Конго, Бенин, Великобритания, Мароко, Турция, Гърция, Китай и други точки на света.

Какво ще се случва на фестивала

Първият ден е посветен изцяло на шоукейс талантите, избрани да представят своите музикални проекти тази година сред повече от 200 артисти от 29 държави. Фестивалът открива дванадесет таланти за публика и международни делегати. Сред тях са полската група Chrust, съчетаваща модерни етномотиви, дамското трио Sinafi от Истанбул, саксофонистът с фолклорно звучене Александър Михайлов, португалският китарист Манел Ферейра, дъб, груув и джаз музикантите от Kosmo Sound и афростилът с блус и фънк нотки на Сърдж Анану.

Още: A to JazZ 2024: Започва отброяването до най-дългоочакваното културно събитие в София

На 5 юли, петък, Postcard представя дебютния си албум "Stories" с авторска музика на всеки един от музикантите. Александър Славчев ще се качи на сцената с дебютния си соул албум. Откритието на полската джаз сцена Кинга Глик ще изсвири своя пети албум, продуциран от основателя на Snarky Puppy – Майкъл Лийг.

В събота музикалната селекция ще преведе зрителите през няколко жанра в модерен синтез и съвременно звучене с Георги Илиев и неговия алтернативно-експериментален проект Mista Future, PeYotoff на соло китариста Петър Йотов и Austrian Syndicate. Фестивалът ще завърши с етноансамбъла YIK-CCN от монголските степи от Пекин, музикалната формация на виртуозния тромпетист, аранжор и композитор Михаил Йосифов – "Новините в джаза", и философския поглед върху музиката на каталунския саксофонист Арнау Гарофе Фарас с проекта му Frantik Zen, който от години живее и твори в България.

Снимка: A to JazZ Festival

Всяка вечер музикалната градация завършва с изпълнение от хедлайнерите на тазгодишното издание – трибют проектът McCoy Tyner Legends, посветен на пианиста Маккой Тайнър (петък – 5 юли), представен от Антонио Фарао, Чико Фрийман, Стив Туре, Авери Шарп и Рони Бъридж. Сирил Еме, израснала под звуците на фестивала на Джанго Райнхард, ще представи най-новия си албум "На ръба" (6 юли). Последната фестивална вечер трябваше да закрие дуото Knower, но вместо тях пристига MonoNeon (7 юли). Американският басист и музикален експериментатор от Мемфис, Тенеси, е известен с появата си в YouTube, като свири на бас китара и е един от последните хора, които работят с Принс. Томас, както е истинското име на музиканта, е изпълнител, носител на "Грами" за участието си в албума на Nas King’s Disease от 2020 г. Флий от Red Hot Chili Peppers нарече Mono "Най-великият ш_бан електрически басист". На 1 ноември 2022 г. Fender пусна колекцията MonoNeon Collection, която включва MonoNeon Jazz Bass V Signature.

Фестивалният парк посреща посетителите и с редица целодневни активности - традиционната артзона с най-много артисти и изложители от всички издания досега, инсталации, вдъхновени от градската среда и култура, както и детските образователни музикални срещи, спортни активности в джаз ритми и легендарните джем сешъни в "Топлоцентрала".

A to JazZ 2024: Над 30 артисти от четири континента

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес