Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари

1550
Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари
Снимка: Софийска филхармония

Двама млади български музиканти, които развиват кариерата си в чужбина, обединяват таланта си с националния оркестър, за да представят вълнуваща Бетовенова програма.

Под палката на Боян Виденов ще звучат Концерт за пиано и оркестър №1 със солист Симеон Гошев и Симфония №3 “Ероика“.

Смятан за един от най-великите композитори на всички времена, Бетовен променя музиката завинаги. Творил на прага на романтизма в западноевропейската музика, той е в основата на нова ера, която заменя изчерпания класицизъм. Той преоткрива симфонията като жанр, а неговата Трета симфония е обявена през 2016 г. за най-великата симфония на всички времена от  151 от водещите диригенти в света. Бетовен променя и инструменталните концерти, продължавайки пътя  на  Моцарт в стремежа към симфонизация на концертния жанр. И постига онова съвършено равновесие между бляскавата виртуозна партия на солиращия инструмент и богатия, симфонично разгърнат оркестър, с което не само надминава всички свои предшественици, но и оставя майсторски шедьоври, превърнали се в еталони на концертната форма за следващите поколения творци.

Боян Виденов е роден през 1987 г. в музикално семейство в България. Той израства като европейски гражданин с 3 националности между Италия и Германия, където получава музикалното си образование по цигулка, пиано, обой и пеене, преди да учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети.

Той е артистичен директор и основател на Манхаймерската филхармония, чийто профил той непрекъснато формира от 2010 г. Сътрудничи си с известни артисти като Марта Аргерич, Миша Майски, Соня Йончева, Пинкас Цукерман, Мария Жоао Пиреш, Сергей Бабаян, Игор Левит.

Като гост-диригент той работи с оркестри като Симфоничния оркестър на Антверпен, WDR Radio Orchestra Cologne, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern, Israel Camerata Jerusalem, Nordwestdeutsche Philharmonie, Orchestra della Svizzera Italiana в Лугано, Словашкия филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Orchester de Chambre du Luxembourg, Basel Sinfonietta, Biel-Solothurn Symphony Orchestra, Букурещката филхармония "Джордже Енеску" и др.

Младият български пианист Симеон Гошев е завършил музикалното си образование в Университета по музика във Виена (MDW) след обучение при музиканти като Стефан Владар, Олег Майзенберг и Лилия Зилберщайн.

През февруари 2021 г. завършва докторска степен в Националната музикална академия в София с дисертация върху балетите на Стравински, а през октомври 2021 г. става част от уважавания преподавателски екип на катедрата по пиано в MDW.

От 2021 г. Симеон Гошев е официален артист на Бьозендорфер.

Последните години в кариерата на Симеон са белязани с успехи. През 2019 г. печели конкурса Бьозендорфер във Виена и получава 2-ра награда в най-големия международен клавирен конкурс в България – „Панчо Владигеров“. През ноември същата година, след натоварен сезон с концерти из цяла Европа, той дебютира и като солист на СИмфоничния оркестър на БНР, изпълнявайки 4-ти клавирен концерт на Бетовен.

Симеон е записвал за Баварското радио, Австрийското национално радио (ORF), Българското национално радио и телевизия. Лауреат е на много международни конкурси за пиано: „Леос Яначек” в Бърно, „De Bach au Jazz” в Париж, „Evangelia Tjiarri” в Кипър и много други.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Пълната програма на Софийската филхармония може да намерите на: https://sofiaphilharmonic.com/

Следете Facebook страницата на филхармонията: https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic
Twitter: https://twitter.com/sofiaphilh

Instagram: https://www.instagram.com/sofiaphilharmonic

Намерете ни и в Youtube: https://www.youtube.com/c/SofiaPhilharmonic

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com