Контратенорът Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел показаха световна класа с първия си концерт у нас

1431
Контратенорът Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел показаха световна класа с първия си концерт у нас
Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

В навечерието на Деня на влюбените световната сензация сред контратенорите Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел изнесоха своя първи съвместен концерт в България. На 13 февруари пред възторжената публика в пълната зала "България" двамата артисти представиха програмата си "Красота и думи" с акцент върху съвременните полски композитори, като не липсваха и известни барокови композиции на утвърдените имена в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел. Орлински и Биел пристигнаха в София по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events.

По традиция преди всеки концерт от сезона "Съкровени гласове" се проведе въведение, предоставящо изчерпателна информация за изпълнителите, композиторите и музикалните произведения за конкретния рецитал. Така бе и този път, а гостите се пренесоха в необятния свят на бароковата музика и в частност контратеноровото пеене и изкуство.

"Забележителното при този тип глас е неговата странна призрачност, която несъмнено ще усетите тази вечер – тяло на мъж произвежда ефирен тембър, присъщ на женската изразителност. Тук женската и мъжката енергия се смесват по начин, който учудва и възхищава. При изпълнението на църковни арии например, Орлински представя версия на мъжественост, която е по женски закриляща и приемаща. Този провокативен контраст e източник на вдъхновение за много композитори от различни епохи и освен на природна дарба е и плод на много усилени тренировки – фалцетният диапазон се достига чрез удължаване и разтягане на мускулите в гласовите гънки, така че само краищата им са активни, което увеличава височината на тона. Но освен височината, което не е специално нито характеристиката, нито целта в случая на Орлински, важни са пълнотата на тона и гладкият преход от ниските към по-високите регистри на гласа", сподели лекторът Петя Иванова.

Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

Вокалният майстор Орлински

Вокалното майсторство на Якуб Орлински впечатли зрителите и поради факта, че такива контратенорови рецитали се случват изключително рядко у нас, а и по света. Не можем да не отбележим и факта, че другият поляк на сцената пианистът Михал Биел не просто акомпанираше на своя сънародник, а сякаш с лекота успя да покаже виртуозно музициране и да се слее в абсолютна хармония с пеенето на Орлински.

Тази лекота на поднасяне на музикалните форми и общуването с публиката се усещаше през цялото време в залата, а зрителите преминаха заедно с двамата артисти през творенията на австрийския композитор Йохан Йозеф Фукс, британския композитор Хенри Пърсел, след което младите музиканти поднесоха букет от песни на полски съвременни композитори, сред които Хенрик Чиж, Мечислав Карлович и Станислав Монюшко.

"Радвам се да видя толкова много хора в залата. Подготвили сме ви барокови композиции и редица произведения на полски композитори, някои от които писани за бас-баритон, но ние сме ги направили в наш аранжимент и интерпретация и смятаме, че се получиха доста добре. Една от мисиите ни посредством тези рецитали е да запознаваме и обогатяваме публиката чрез изкуството на различни композитори от Полша", заяви Якуб Орлински по време на концерта.

Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

Красивото осветление в залата, което сменяше своите багри ту в лилаво, ту в синьо, ту в червено, допълнително придаваше интимност и сакралност на поднесената музика. Публиката, а и самите Орлински и Биел сякаш не искаха тази музикална среща, продължила близо два часа, да приключи, като това пролича от трите биса, които двамата артисти изпълниха.

"Както е тръгнало, можем да пеем пред вас цяла нощ", коментира с усмивка Якуб.

Извън официалната програма поляците представиха друга творба на Мечислав Карлович, още една полска песен, а финалното изпълнение бе отредено на композицията "Alla gente a Dio diletta" – включена в първия албум на Якуб Орлински "Anima Sacra" (2018), записан с международния оркестър "Il Pomo d'Oro", където концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова.

След София Якуб Орлински и Михал Биел заминаха за Полша, където им предстоят серия концерти, а през юни световният контратенор ще бъде в Париж, за да участва в операта на Вивалди "Олимпиада".

Рециталът "Красота и думи" бе осъществен в партньорство с Полски институт в София и е четвъртото поред събитие от първия сезон на цикъла "Съкровени гласове".

Следващи концерти от първия сезон "Съкровени гласове":

26.03.2024 г. - Фатма Саид

12.04.2024 г. - Елза Драйзиг

31.05.2024 г - Клементин Марген

Билети за всички останали концерти от сезона "Съкровени гласове" са налични онлайн в мрежата на Ивентим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Дейвид Гилмор обяви албум и представи нов сингъл (ВИДЕО)

Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Suicidal Angels ще подгряват Megadeth в София

Тази вечер Дзукеро ще омагьоса София!

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com